• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jagodić: Borac je Čeliku krupan zalogaj

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Iako je tradicija apsolutno na strani Banjalučana, novi šef stručnog štaba Borca Vlado Jagodić ne osvrće se na nju, kao ni na činjenicu da je godinu i po dana sjedio na klupi Čelika. "Na 'Bilinom polju' interesuje nas samo pobjeda".

 Jagodić: Borac je Čeliku krupan zalogaj Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Premijerni meč 19. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine na "Bilinom polju" u Zenici odigraće Čelik i Borac iz Banjaluke u petak od 16 časova.

Banjalučani u dobrom raspoloženju dočekuju duel sa Čelikom. Prema posljednjim informacijama, crveno-plavi blizu su dobijanja licence za nastup na međunarodnoj sceni, a za dobru atmosferu zasluga pripada i posljednjim rezultatima.

Naime, Borac je jedina ekipa u Premijer ligi BiH koja ovog proljeća nije primila gol. Ostvarena su dva trijumfa, protiv Mladosti 2:0 i Travnika 1:0, dok je jedini remi upisan na "Koševu" protiv favorizovanog Sarajeva 0:0.

Isto to Sarajevo Borac je eliminisao u dvomeču četvrtfinala Kupa BiH (2:1, 0:1) i plasirao se među četiri najbolje ekipe u najmasovnijem bh. takmičenju.

U petak je na programu prvenstveni duel sa Čelikom, u kojem Banjalučani žele nastaviti veoma uspješnu proljećnu seriju.

"Prva utakmica od mog povratka u Borac je, sticajem okolnosti, protiv Čelika na 'Bilinom polju'. Godinu i po dana bio sam trener Zeničana, ali taj period ostavljam iza sebe. Meni će to biti dodatni motiv. Iako nam je možda Kup u ovom trenutku važniji, prvenstveni mečevi će takođe za nas biti izuzetno bitni. Kroz pet dana zajedničkog rada pokušao sam da pripremim ekipu za ono što nas očekuje", poručio je na početku Jagodić, zahvalivši se medijima na velikom interesovanju za Borac.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

TRADICIJA

Svi u banjalučkom premijerligašu nadaju se da će tradicija biti nastavljena. Naime, Čelik nije uspio da slavi protiv Borca punih osam i po godina, a posljednji trijumf upisao je u Kupu BiH 2006. godine. Čak 14 prethodnih mečeva Zeničani nisu osjetili slast pobjede. Borac je slavio 10 puta, uz četiri remija.

"Tradicija postoji da bi se rušila. Ne bih o njoj. Neka ona bude opterećenje Čeliku. Oba puta kada sam vodio Borac, slavio sam u Zenici. Bio sam svjedok vodeći Čelik i znam kako oni razmišljaju o Borcu. Kada Borac dolazi na 'Bilino polje', to je za njih krupan zalogaj, tvrd orah. Sigurno da je opterećenje na njima. Mi ćemo to pokušati iskoristiti i na lukav način doći do rezultata koji nama odgovara", rekao je Jagodić.

Banjalučki stručnjak još na predstavljanju poručio je da neće mijenjati ništa što dobro funkcioniše.

"Borac ima izuzetno uigranu ekipu i ja ću nastojati unaprijediti ono što mislim da može još bolje. Vjerovatno to neće uslijediti odmah, jer bi bio preveliki rizik, ali nastojaću postepeno uvoditi određene novine. Igrači su prihvatili moj način rada, koji se ne razlikuje mnogo od mog prethodnika, tako da nisu imali nikakvih problema tokom prilagođavanja", poručio je povratnik na Gradski stadion.

Borac u Zenici ipak neće biti kompletan.

"Spremni idemo u Zenicu. Iako sam mislio da ću imati sve igrače na raspolaganju, to neće biti slučaj. Uglješa Radinović zbog viroze i visoke temperature neće biti u konkurenciji za ovu utakmicu. Ali, Borac ima alternativu na svakoj poziciji, tako da je bolje da ga sačuvamo za srijedu i meč sa Olimpikom, kako ne bismo rizikovali", dodao je Jagodić.

On je naglasio da u Zenici neće biti nikakvih kalkulacija. Borac će igrati otvoreno i tražiti pobjedu.

"Idemo da se nadigravamo sa Čelikom. Moj boravak u Zenici može biti prevaga u ovom trenutku. Vrlo dobro znam kako to tamo funkioniše. Gledao sam njihovu ekipu ove sezone dva puta tako da nema nepoznanica. Poštujemo protivnika, cijenimo njihov teren, grad i navijače, ali u meč ulazimo bez prevelikog respekta. Smatram da ćemo imati nadmoć i na tribinama, zbog svih problema domaćina, te da će velika podrška naših navijača, koji organizovano dolaze u Zenicu, pomoći i nama da na terenu odradimo svoj posao kako treba".

Jagodić je naglasio da će njegov tim u Zenicu pokazati da prethodni rezultati nisu slučajni.

"Idemo da igramo i pobijedimo. To nam niko ne može uskratiti. Ova ekipa je i kroz dosadašnje mečeve pokazala da svako mora da je respektuje i razmišlja o njoj. Iako su pobijedili Zvijezdu u Gradačcu, na Zeničanima je 'moranje', kako bi ovjerili te bodove. Nama nije svejedno da li ćemo pobijediti ili odigrati neriješeno, a o porazu ne želim ni da razmišljam", jasan je strateg crveno-plavih.

Nekadašnji trener Čelika dobro je upoznat sa trenutnim igračkim kadrom kluba sa "Bilinog polja".

"Njihov najbolji strijelac je stoper Jovo Kojić, što znači da su nezgodni kod prekida. Tu moramo obratiti veliku pažnju. Tražiću od mojih igrača da na velikom terenu stadiona u Zenici pokušamo ostvariti veći posjed lopte, jer posjedujemo resurse za to. Želja nam je da odnesemo cijeli plijen", naglašava Jagodić.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević Jedan od najstandardnijih Borčevih igrača, defanzivac Srđan Bečelić, dijeli trenerovo mišljenje.

"Mislim da smo se dobro odmorili i pripremili za sutrašnju utakmicu. Šef nas je veoma dobro upoznao sa ekipom Čelika, a smatram da je psihološka prednost na našoj strani. Vjerujem da ćemo to uspjeti da iskoristimo i osvojimo sva tri boda", poručio je nekadašnji fudbaler Sutjeske iz Nikšića, Veternika i novosadske Vojvodine.

Duel Čelika i Borca povjeren je arbitru Elvisu Mujiću iz Banovića, a pomagaće mu Davor Beljo iz Mostara i Željko Marić iz Doboja.

Izvor: MONDO/Ilustracija PAROVI 19. KOLA PREMIJER LIGE BIH:

Petak (16 časova):
Čelik - Borac

Subota (16:30):
Radnik - Drina
Zrinjski - Željezničar
Slavija - Vitez
Široki Brijeg - Sloboda
Olimpik - Zvijezda Gradačac
Travnik - Velež
Sarajevo - Mladost

TABELA: Široki Brijeg 41, Željezničar 37, Sarajevo 36, Zrinjski 36, Borac 34, Olimpik 33, Velež 27, Sloboda 19, Slavija 19, Čelik 18, Drina 18, Travnik 18, Vitez 17, Radnik 13, Zvijezda Gradačac 13, Mladost 13.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC