• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muke po Borcu - kako dati gol?

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Iako osvaja bodove, banjalučki Borav muku muči sa postizanjem golova, a posljednji put tri gola na jednoj prvenstvenoj utakmici crveno-plavi postigli su prošle sezone!

 Muke po Borcu - kako dati gol? Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Efikasnost je ono što ove sezone definitivno nedostaje fudbalerima Borca.

U 23 prvenstvena kola postigli su tek 20 golova, odnosno 0,87 po utakmici. Uprkos tome Borac je osvojio sjajnih 39 bodova, a jedno vrijeme bio je i najuspješniji klub u svim evropskim ligama po broju osvojenh bodova u odnosu na postignute golove.

To međutim teško da će zadovoljiti prave ljubitelje fudbala, pa i navijače Borca i sve one koji su ove sezone gledali Borac na Gradskom stadionu u Banjaluci. Prosječno vidjeli su tek 1,18 golova Borca po domaćoj utakmici i 0,58 golova po utakmici na strani.

Teško stvorene šanse fudbaleri Borca rijetko su pretvarali u pogotke, pa su pobjeđivali uglavnom sa jedan ili eventualno dva razlike. Na sedam utakmica u Premijer ligi igrači Borca nisu se ni upisali u strelce.

Čak ni u najuspješnijem periodu za Borac ove sezone, tokom septembra i oktobra kada su crveno-plavi osvojili najviše bodova, sve pobjede Banjalučana bile su minimalnim rezultatom 1:0. Izuzetak u tom periodu je bila pobjeda 5:2 protiv Rudar Prijedora, ali ona je ostvarena u kup takmičenju.

Izvor: MONDO

Posljednji put Borac je u Premijer ligi BiH postigao tri ili više golova 4. maja 2014, odnosno prošle sezone! Tada je u Trebinju bilo 5:0 za Banjalučane, a još više vremena prošlo je otkako je publika na Gradskom stadionu u Banjaluci vidjela tri gola svojih ljubimaca. Bilo je to 12. Aprila 2014. godine, na prošlosezonskoj utakmici protiv Rudar Prijedora kada je Borac slavio 3:0.

O neefikasnosti u igri Borca često je govorio i bivši trener Borca, Vinko Marinović, ali je igra na jedan gol, bez primljenog pogotka, postala karakteristika njegove ekipe. U međuvremenu je Marinovića na klupi zamijenio Vlado Jagodić, ali situacija u protivničkom šesnaestercu se nije promijenila.

Borac i dalje rijetko realizuje šanse, a Jagodić priznaje da nije riječ o trenutnoj neefikasnosti, već da je to jedan od osnovnih problema Borca ove sezone.

"Čim sam došao na klupu rekao sam da mi je jasna situacija da je Borac potpuno neefikasan i da je samo pitanje vremena kada će se to obiti o glavu igrajući da ne primiš gol. Pokušao sam da mijenjam pa sam pred Čelik i kritikovan zašto igram sa dva napadača, plus još dva sa strane, a to sam radio baš zbog toga da budemo efikasniji. Ja ne želim ekipu koja će voditi 1:0 na domaćem terenu pa strepiti do kraja, upravo se onda nešto zalomi pa se primi gol“, kaže Jagodić.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

On ističe da pokušava promijeniti model igre koji je uspostavljen u Borcu ove sezone, ali da je to teško.

"To je proces, to razmišljanje igrača i njihove glave kad su upili nešto, neki model i stil igre i sad to treba mijenjati. Za to nam treba vrijeme, a mi ga nažalost nemamo. Ja imam samo po dva dana da radim sa ekipom. Jedan moram potrošiti da ih regeneriram i teoretski pričam. Ubi me neefikasnost jer ne može odbrana iznijeti teret. Bio sam napadač, znam šta znači davati golove i fudbal se igra za golove i ne volim kad mi ekipa završi utakmicu da nije dala gol. Moramo imati bolju realizaciju, ako imamo dvije šanse mi moramo postići gol jer slabo stvaramo prilike. Činim sve da ekipu koja je igrala jedan model da to brzo savjetima, a ne radom na terenu napravim da to bude napadačka ekipa. To je teško uraditi, a vremena ne možemo. Volio bih da bar maj bude efikasniji da dođemo do 35 golova, znam da je to teško, ali nadam se da će biti bolje“, kaže Jagodić.

Borac, istini za volju, ni ne prima mnogo golova. U 23 prvenstvena kola primio je samo 19 golova, ali je zbog loše realizacije protivnicma ponekad protivnicma dovoljno da postignu samo jedan gol pa da uzmu cijeli plijen, čak i na Gradskom stadionu. Takav slučaj bio je protiv Sarajeva i Olimpica koji su iz Banjaluke odnijeli tri boda minimalnim trijumfom.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Defanzivac Marko Jevtić priznaje da je za odbranu koja odlično obavlja svoj posao pomalo drustrirajuće kada se napadači ispromašuju na drugoj strani.

"Frustrirajuće jeste kada se izgubi utakmica. Imamo veliki problem sa realizacijom, ali se nadam da ćemo to u narednom periodu popraviti“, kaže Jevtić, koji navodi i razlog zašto njegovi igrači slabo tresu mreže;

"Razumijem napadače, svi oni imaju dosta defanizivnih zadataa, dosta se troše, vjerovatno je to i neki razlog za slabiju koncentraciju kada ulaze u šanse, ali moramo im pomoći u narednom perodu da to popravimo. Iskreno ne bih imao protiv ni da do kraja sezone sve utakmice pobjeđujemo sa po 1:0, ali sigurno je da je to teško i da predstavlja teret nama u odbrani, nadam se da ćemo to popraviti“.

Za svaki klub su naravno najvažnije pobjede i bodovi, tako da navijači Borca mogu da budu zadovoljni rezultatima u ovoj sezoni.

Ipak fudbal se igra zbog golova i više pogodaka u mreži protivnika je ono što čekaju ljubitelji fudbala, posebno oni u Banjaluci.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC