• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevski derbi daje novog šampiona?

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

Sve oči ljubitelja fudbala u Bosni i Hercegovini u subotu će biti uprte na "Koševo", gdje će u sarajevskom derbiju između Sarajeva i Željezničara najvjerovatnije pasti odluka o novom prvaku. Šta Vi mislite? Glasajte u MONDO anketi.

Gradski rivali Sarajevo i Željezničar u subotu će igrati 105. međusobni ligaški ogled u okviru 28. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine. Osim što je derbi sam po sebi interesantan, ovaj je poseban jer može odlučiti prvaka BiH.

U timu s Grbavice najavljuju da će, kao i do sada, ići na sva tri boda.

"Mi ovu utakmicu dočekujemo u dobroj atmosferi i dobroj formi. Obje ekipe imaju personalnih problema, mi nešto manje sa povredama, ali imamo uslovno rečeno manje kvalitetnih igrača", rekao je trener Želje Milomir Odović, aludirajući na to da će u predstojećem derbiju nedostajati Memija i Beganović koji igraju za juniorsku selekciju BiH.

On je istakao da će to što ova dva igrača bitno utiču na igru Željezničara.

"Kada ta dva igrača igraju, igra Željezničara drugačije izgleda. Mi ćemo, nadam se, napraviti dovoljno kvalitetnu ekipu da odgovorimo svim zahtjevima".

U taboru s Grbavice smatraju da je veći pritisak na domaćinu ovog susreta.

"Oni imaju bod prednosti, igraju pred domaćom publikom, više su uložili u ekipu i na njima je veći pritisak", istakao je Odović i dodao da je najbitnije da njegova ekipa u utakmicu uđe "hladne glave".

"Zato je najbolje u kontinuitetu igrati dobro. Za iskustvo nema zamjene. I u ovoj utakmici će ući maksimalno motivisani, a istovremenooramo organizovano ući kao tim, jer je Sarajevo skupina kvalitetnih pojedinaca i biće izazov da zaustavimo pojedine igrače".

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Sličnog stava je i kapiten "plavih" Marijan Antolović koji ne vjeruje da će biti velikih iznenađenja u ovom susretu.

"Mi imamo takav kadar da ne vjerujemo da će biti nekih iznenađenja. Za Sarajevo ne znam. Ono što sam pratio po medijima imaju određenih problema s povredama, ali imaju širok kadar i ko god bude igrao sigurno posjeduje kvalitet. Naše je da damo maksimum od sebe".

Antolović vjeruje da Željezničar može srušiti tradiciju u kojoj tim s Grbavice nije slavio na Koševu u više od deset godina.

"Željo i kad je bio puno jači nije uspjelo pobijediti Sarajeva, a isto tako bilo je i kad je Sarajevo bilo jače nije uspjelo slaviti. Mi smo ove sezone već rušili tradiciju u Širokom Brijegu, tako da se nadam da će biti i sada", zaključio je Antolović koji očekuje veliku posjetu na Koševu.

Anketa

Ko će slaviti u sarajevskom derbiju?

  • Sarajevo

    35.14% (13)

  • Željezničar

    37.84% (14)

  • Biće neriješeno

    27.02% (10)

Ko će slaviti u sarajevskom derbiju?

Rezultati

On takođe smatra da je veći pritisak na igračima Sarajeva.

"Veći pritisak je na igračima Sarajeva. Znamo kakve su bile najave na početku sezone. Oni su najavljivali duplu kruni, a mi izlazak u Evropu. Sad smo na korak do toga i nadam se da ćemo obezbijediti ta evropska takmičenja. Ipak, naš sportski motiv je da pobijedimo svaku utakmicu, tako ćemo ići i u ovoj", kazao je Antolović.

U ekipi Sarajeva tvrde kako pritisak nije na njihovoj strani.

"Oni su svjesni šta nosi ova utakmica, koja će najvjerovatnije odlučiti o prvaku BiH. Sedam ­osam puta sam igrao derbi i onaj koji uđe opušteniji mogao bi napraviti bolji rezultat", smatra šef struke bordo tima Dženan Ušćuplić koji vjeruje kako će uprkos problemima sa sastavom u subotnju utakmicu ući maksimalno motivisani.

"Mi imamo 23 kvalitetna igrača i kvalitetnu zamjenu za svaku poziciju. Nadam se da će Mario Barić biti spreman za ovaj susret", istakao je Ušćuplić.

Čak sedam igrača se muči s povredama, a među njima je i borberni Berberović.

"Naši doktori rade oko njega i da će ga osposobiti da bude u kombinaciji za utakmicu", kazao je Ušćuplić.

"Ja se iskreno nisam bazirao na protivničke ekipe. Više se baziram na svoju ekipu. Spremni smo da odgovorimo na obje varijante. Ako naprave pritisak na našu liniju ili ako se odluče za defanzivni blok. Spremni smo za obje varijante".

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Strateg tima s Koševa smatra da u ovom susretu ne bi trebalo biti taktičkih iznenađenja.

"Ima iznenađenja da mi imamo sedam povrijeđenih igrača", prokomentarisao je Ušćuplić i istakao da mu ne predstavljaju ništa posebno trenutne forme ekipa.

"Ne gledam koliko sam utakmica pobijedio,odigrao neriješeno ili sam izgubio. Gledam da Sarajevo u svakoj narednoj utakmici odigra u velikom ritmu i velikoj želji i napravimo neki kvalitetan rezultat".

Ušćuplić je otkrio i ko su najveća prijetnja po gol Sarajeva.

"Najopasniji pojedinac su svi igrači koji igraju naprijed, a tu se ističe Rijad Bajić koji je najbolji strijelac lige. Tu su još i Kokot i Đelmić", rekao je Uščuplić.

Anketa

Hoće li pobjednik derbija na Koševu osvojiti titulu?

  • Da

    100% (5)

  • Ne

    0% (0)

Hoće li pobjednik derbija na Koševu osvojiti titulu?

Rezultati

Optimista uoči 150. derbija je i kapiten Sarajeva Ivan Tatomirović, koji kaže kako rotacije u zadnoj liniji njegove ekipe neće predstavljati problem.

"U nekim trenucima to može djelovati kao da smo neuigrani, ali i imamo 23 kvalitetna igrača i svaki igrač može da odigra kvalitetno na toj utakmici. Ako kukate za nekim, onaj koji bude igrao na tom mjestu znači da ne može da odgovori izazovu. To nije istina, imamo 23 kvalitetna igrača i svi mogu jednakodobro igrati", rekao je kapiten bordo tima i priznavši da se potajno nadao da će derbi odlučivati o prvaku Premijer lige BiH.

"Očekivao sam da će biti borba do posljednjeg kola lige, ali sam priželjkivao da ćemo šlag na tortu staviti sutra", naglasio je Tatomirović.

Susret sarajevskih rivala na rasporedu je u subotu od 17:00 sati na stadionu "Asim Ferhatović Hase".

PAROVI 28. KOLA:

Drina - Široki Brijeg
Olimpik - Slavija
Čelik - Zrinjski
Travnik - Radnik
Sarajevo - Željezničar
Mladost - Vitez
Velež - Sloboda
Borac - Zvijezda Gradačac

TABELA: Sarajevo 59, Željezničar 58, Zrinjski 54, Široki Brijeg 53, Olimpik 43, Borac 43, Čelik 38, Velež 35, Sloboda 34, Radnik 27, Slavija 26, Vitez 26, Drina 25, Travnik 25, Mladost 22, Zvijezda Gradačac 21.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC