• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO u Monte Karlu, gde se kruniše novi kralj!

Autor mondo.rs

U četvrtak će u kneževini biti odlučeno ko je najbolji na kontinentu - Mesi, Ronaldo ili Suarez. Naš kolumnista Nebojša Petrović član je UEFA žirija koji će odabrati laureata. Evo njegovog uvoda sa Azurne obale.


Mesi, Ronaldo i Suarez čekaju čelnike Partizana u Grimaldi Forumu. Ukoliko crno-beli prođu Bate, biće deo glamura u Montekarlu.

U četvrtak uveče, u sklopu ceremonije žreba za grupnu fazu Lige šampiona, bira se i najbolji fudbaler u Evropi za sezonu 2014/15.

Članovi UEFA žirija (54 novinara iz isto toliko evropskih federacija) glasaju uživo za jednog od trojice veličanstvenih.

Kompjuter sabira poene, a graver majstor prvi dobija informaciju o pobedniku. Da bi što brže uklesao njegovo ime na pobedničkom peharu.

Privilegija da zvanično saopšti konačan ishod pripada predsedniku UEFA.

Mišel Platini izlazi na binu, pruža ruku svoj trojici, a onda lagano okreće trofej ka publici i otkriva ono najvažnije: ko je peti po redu osvajač prestižnog priznanja.


Podsetiću još jednom da se kriterijumi UEFA znatno razlikuju od onih koje je nametnuo Sep Blater u izboru za FIFA Zlatnu loptu.

Platini je nagradu za "Fudbalera sezone u Evropi" ustanovio 2011. godine sa ciljem da oživi duh nekadašnjeg prestižnog izbora Frans fudbala, u kome se pre svega vrednovao broj i značaj osvojenih trofeja sa klubom i reprezentacijom.

Tako se dešavalo da trofej odnesu i oni kojima postizanje golova nije prioritetni zadatak: Fabio Kanavaro 2006. kao svetski šampion sa Italijom, Franc Bekenbauer ’72 i Matijas Zamer ’96 kao šampioni Evrope sa Nemačkom ili Lav Jašin ’63 kao jedini golman sa priznanjem za najboljeg igrača na planeti.

Od kako je Svetska fudbalska federacija preuzela dodelu Zlatne lopte od uglednog francuskog lista, promenio se i kriterijum i sistem glasanja. Novinarima se pridružuju selektori i kapiteni reprezentacija, a kolektivni uspesi ostaju u drugom planu u odnosu na individualni kvalitet.

Zato je Mesi oborio rekord i četiri puta uzastopno peo se na pijedestal, da bi mu Ronaldo tek 2013. godine oteo trofej i zatim ga odbranio godinu dana kasnije.

Da se razumemo, Argentinac i Portugalac zaista nemaju ravnog kada je u pitanju fudbalsko znanje. Tandem virtuoza bi po Blaterovoj logici ostvario monopol nad Zlatnom loptom i u narednih 10 godina.

Platini je savršeno svestan da je fudbal kolektivni sport koji ne priznaje sebičnost i umiranje u lepoti. Ukoliko nema adekvatne pomoći sporednih faktora na terenu, nema ni trofeja.

Zar nije Ronaldo najbolji primer?

U saradnji sa Di Marijom, Benzemom, Ćabijem Alonsom, Serhiom Ramosom i pre svega
’Gospodinom 100 miliona’ protutnjao je Ligom šampiona pretprošle sezone i doneo Realu desetu titulu prvaka Evrope.

U reprezentaciji su njegove solo bravure došle do izražaja samo u baražu protiv Švedske kada je praktično sam "zabranio" Zlatanu Ibrahimoviću da se pojavi na Svetskom prvenstvu.

U Brazilu je nemoćno mahao rukama dok su Nemci nemilosrdno punili mrežu njegovog tima i već posle prve utakmice u grupi morao je da pakuje kofere za povratak kući. Poražavajuće za aktuelnog vlasnika Zlatne lopte i do prošle godine večitog gubitnika u izboru za UEFA fudbalera sezone.

Posle dva bolna poraza od Mesija 2011. i Inijeste 2012, nije ga ni bilo u Montekarlu 2013. Znao je da u konkurenciji Mesija i Riberija nema šta da traži. Pobedio je Francuz, pre svega zahvaljujući sjajnim partijama u dresu Bajerna i osvojenoj Ligi šampiona.

Prošle godine, konačno je i Portugalac osetio slast trijumfa i radovao se trofeju kao da mu je prvi u karijeri.

Mesijeva magija takođe gubi dejstvo kada obuče plavo-beli dres, jer u Argentini nema Inijeste, Ćavija, Nejmara, Danija Alveša ili Suareza.

Upravo se Urugvajac Luis Suarez ove godine pridružio dvojici nedodirljivih. Za dlaku ispred Bufona. Večni Điđi je završio na četvrtom mestu sa 24 poena.

Slede Nejmar sa 23, Azar 21, Pirlo 12, Vidal 11, Tevez 8 i Pogba 5.

Dakle, među 10 koji su ušli u uži izbor posle prvog kruga glasanja bilo je više igrača Juventusa nego Barselone.

Nova runda glasanja postavila je stvari na svoje mesto i osvajaču Lige šampiona obezbedila dva mesta na završnoj svečanosti.

Torinska dama je zaslužila bar jednog finalistu, ali je Ronaldo bio krupan zalogaj pre svega zbog trofeja osvojenih u Superkupu Evrope i na Svetskom klupskom prvenstvu.

Među nominovanim igračima u prvom krugu glasanja bio je i srpski reprezentativac Nemanja Matić koji je podelio 28. mesto sa Đorđom Kjelinijem, Robertom Firminom, Arkadijušom Milikom, Nikolasom Otamendijem, Serhiom Ramosom, Mark-Andreom ter Štegenom i Ardom Turanom.

Čelsijev vezista pridružio se Nemanji Vidiću i Branislavu Ivanoviću, jedinim Srbima koji su dobijali poene od kako je uvedena nagrada za UEFA igrača sezone.

Pobednik je dužan da odmah posle dodele trofeja održi konferenciju u Grimaldi forumu. Ali, samo za članove žirija, kako bi svaki novinar imao ekskluzivu za svoju zemlju.

To znači da će i čitaoci Monda već u četvrtak uveče imati zadovoljstvo da čitaju intervju sa jednim od trojice fudbalskih musketara.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC