• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Desetka!

Autor mondo.rs

Crvena zvezda je na Banjici, ubedljivo, stigla do desete uzastopne, a 11. pobede u 13 mečeva u Superligi. Prelep gol Grujića, gruba igra Rada i isključenje Vidića.

 Desetka! Izvor: MN PRESS

Grof i crveno-beli upisali su deseti uzastopni, a jedanaesti trijumf ove sezone u Superligi.

Crvena zvezda nezaustavljivo hita ka tituli prvaka.

Uz startnu pobedu nad OFK Beogradom, danas je na listu nadigranih iza imena: Voždovac, Čukarički, Radnik, Javor, Mladost, Partizan, Jagodina, Novi Pazar, Spartak, upisan i – Rad!

U prvom meču 14. kola Superlige, ujedno prvom gradskom derbiju odigranom na Banjici još od 2010. godine: Rad – Crvena zvezda 0:3 (0:1).

Golove su postigli Marko Grujić u 40 (i to kakav!?), Mihailo Ristić u 88. i Alekandar Katai u 90. minutu, dok je Rad uspeo samo da "povede" u crvenim kartonima, kad je početkom drugog poluvremena isključen Nemanja Vidić.

Po mekanom terenu, koji se pred kraj utakmice pretvorio u jako nezgodno mesto za fudbal, gosti su apsolutno zaslužili pobedu, nadigrali su mladi, srčani i povremeno pregrubi sastav Rada u svim segmentima igre i stigli od 35. boda, dok konkurencija polako nestaje u retrovizoru.

Dok ne odigraju svoje mečeve 14. runde, Borac će imati 11, Javor 12, a Partizan i Čukarički 14 bodova manje, s tim da Crvena zvezda tek treba da odigra duel 13. kola, sa Vojvodinom. Taj crveno-beli derbi Srbije zakazan je za narednu sredu, kada će sve ekipe imati po 14 odigranih mečeva i kada ćemo moći tačno da kažemo u kojoj meri konkurencija može da prati sastav Miodraga Božovića.

Lider je od drugog uzastopnog remija u prva tri kola šampionata, utakmice sa Radničkim u Beogradu (1:1, 31. jul), nadigrao sve rivale uz gol razliku 26:6.

Tandem Marko Grujić - Mičel Donald sjajno je vodio Zvezdu kroz neugodno gostovanje, ova dvojica vezista odigrala su besprekorno u oba smera, a onda je iz desnice Grujića viđen i gol kola, možda i polusezone! U periodu igre kada je Rad uspeo da se skloni iz svog gola i dva-tri puta pripreti iz kontre, Grujić je zakucao loptu "u 90", sa preko 25 metara.

Glasna podrška

Oba tima imala su glasnu podršku grupe od nekoliko stotina navijača. "United Force" bio je smešten na južnu tribinu, iza gola, dok su Delije bile na zapadu. Viđena je i jedna bakljada Delija početkom drugog poluvremena.

Navijači domaćeg sastava iza gola Miloša Budakovića mogli su nemo da posmatraju kako lopta cepa mrežu Rada za 0:1. I pre i posle toga, tim Milana Milanovića bio je grublji i oštriji, a takav pristup Rad je s golom zaostatka platio u 68. minutu isključenjem Nemanje Vidića, posle čega nije bilo realno očekivati da "građevinari" stignu bar do gola i spreče četvrti poraz u nizu u šampionatu, treći na svom stadionu.

I pomisao plavih da u finišu dođu do Damira Kahrimana, Zvezda je kaznila sa dva kasna i efektna gola. Prvi je Katai pripremio rezervisti Mihailu Ristiću, a drugi Srđan Plavšić svom kolegi dribleru Kataiju, koji je pri 0:1 izveo sjajnu solo akciju i potom neozbiljno pokušao da reši susret s Budakovićem "bockanjem" lopte i lobom.

Ispalo je komično, ali se prvi strelac Superlige iskupio par minuta kasnije dodavanjem petom za Ristića i volej udarcem za konačnih 0:3, što je Kataiju bio osmi gol u prvenstvu, pa tako Valerij Božinov sada zaostaje dva pogotka za Zvezdinim "plejmejkerom".

Ako danas ima nečeg lošeg po zvezdaše, to je povreda Vukašina Jovanovića, koji je sredinom drugog poluvremena dobio jak udarac u koleno, pa je iznet s terena, a zamenio ga je Mamadu Mbođ.

Banjički stadion, dom fudbalera Rada, ugostio je Crvenu zvezdu posle tačno pet godina. Utakmice dva rivala su se u prethodnom periodu iz bezbednosni razloga, kada su "građevinari" bili domaćini, igrale na stadionu Obilića na Vračaru.

Izvor: MONDO



LISTA STRELACA

8 - Katai (Crvena zvezda)
6 - Božinov (Partizan)
6 - Ivanić (Vojvodina)
5 - Arsenijević (Rad)
5 - Ćulum (Radnik)
5 - Knežević (Borac)
5 - Pavlović (Novi Pazar)
5 - Vujaklija (Borac)

Ono što je moglo da brine crveno-bele uoči ovog meča je činjenica da je Rad ove sezone najbolje igrao upravo protiv favorita. Uspeo je da pobedi Vojvodinu u Novom Sadu (1:2) i da već u sledećem kolu uzme dva boda aktuelnom šampionu u Humskoj (1:1).

Međutim, Božovićev tim rutinski je rešio susret sa ekipom koji je u prva tri kola zabeležila dve ubedljive pobede na Banjici (Radnik 4:1, Mladost 4:2), ali koja od tada više nikoga nije pobedila kod kuće. Danas je Rad doživeo treći poraz u nizu na svom terenu (Metalac 0:1, Borac 1:2, Zvezda 0:3).

Istorijat prvenstvenih utakmica Crvene zvezde i Rada govori da je tradicija ubedljivo na strani crveno-belih. "Nebeskoplavi" su poslednje dve i po decenije uspeli samo jednom da dobiju meč sa gradskim rivalom i to pre tačno godinu dana u Kupu Srbije. Uz taj trijumf, imaju šest remija i, od danas, 28 poraza...

Beogradski timovi su do sada odigrali 51 prvenstveni meč. Zvezda je upisala 42 pobede, Rad dve, a osam utakmica je završeno bez pobednika.

Utakmicu je sasvim korektno sudio Igor Stojiljković iz Zemuna, kojem je stručni štab Crvene zvezde zamerao što još u prvom poluvremenu nije pokazao crveni karton za igrače Rada i, da jeste, ne bi pogrešio.

RAD: Budaković - Ljubinković, Prljević, Maraš, Đurić - Vidić, Trninić - Nenadović , Veselinović (od 68. Milisavljević), Denić - Lutovac (od 56. Mladenović).

CRVENA ZVEZDA: Kahriman - Petković, Jovanović (od 73. Mbođ), Pavićević, Ibanjez – Donald, Grujić, Katai, Plavšić, Srnić (od 69. Ristić) – Vijeira (od 46. Jović).



TOK UTAKMICE

KRAJ!

90' - Još jedan pogodak u mreži Budakovića. Donald na levo za Plavšića, idealan centaršut na "drugu" stativu, gde je Katai u punom trku "uhvatio" volej i zatresao mrežu. Asistencija i gol Zvezdine "desetke" za desetu pobedu u nizu.

Treći gol crveno-belih.
Izvor: YouTube



88' - GOL! KRAJ! Iskupio se Katai za neozbiljnost iz 82. minuta i dugu akciju Crvene zvezde pretvorio u stopostotnu šansu pasom petom ka Ristiću, koji je na ivici šesnaesterca primio loptu, pogledao i levom nogom zakucao loptu iza Budakovićevih leđa.

Drugi gol crveno-belih.
Izvor: YouTube



Odličan potez Kataija i jako važan gol za samopouzdanje mladog Ristića, koji je dugo bio u krizi.

86' - Nova kontra Zvezde, udarac Jovića iskosa sa leve strane i intervencija Budakovića, koji je najzaslužniji (uz Kataija) što nije već 0:2. Zvezda je izvela 17. korner, ali nije baš jasno šta su želeli Ristić i Petković.

Izveli su nešto nalik akciji okončanoj zbog ofsajd pozicije.

Imaće šta Božović da zameri crveno-belima i ako pobede danas.

82' - Kakav talenat i kakva neozbiljnost Kataija! Zvezdina "desetka" obrukala se u kontri, posle sjajnog pasa Donalda u prostor. Katai je driblinzima izbacio Maraša iz igre i onda, kada se našao oči u oči sa Budakovićem, pokušao je neozbiljno da ga lobuje levom nogom, a mogao je da "bira" u koji ugao da šutira.

Bila je ovo sjajna prilika da se praktično reši pitanje pobednika, ali je Katai pokušao nemoguće, jer je pitanje kako bi izveo lob udarac sa desetak metara udaljenosti od gola...

Šansa za Zvezdu.
Izvor: YouTube



81' - Ljujić u igru umesto Nenadovića i to u periodu utakmice kada je Crvena zvezda opasnija, agilnija i konkretnija.

75' - Fudbaleri Rada pokušavaju dugim loptama da iskoriste to što je Mbođ ušao na teren nezagrejan, po hitnom postupku posle povrede Jovanovića, ali bez uspeha za sada. Doduše, Nenadović je uspeo u jednoj akciji da šutira levom nogom, iskosa sa desne strane, pravo u Kahrimana!

70' - Novi oštar start "građevinara", posle kojeg Jovanović nije mogao da nastavi susret. Štoperu Crvene zvezde lekarski tim pomogao je da izađe s terena, hramljući, a zameniće ga Mbođ. U isto vreme, iz igre izlazi Veselinović, a na teren će Milisavljević.

68' - Crveni za Vidića, Rad ostaje sa igračem manje. Ruku na srce, bilo je pitanje vremena kada će Milanovićevi momci zaraditi crveni karton. Sudija Stojiljković propustio je priliku u prvom poluvremenu da isključi Đurića, ali ovog puta nije imao kud nego da pokaže drugi žuti karton Vidiću.

Najgrublji igrač Rada danas startovao je na Donalda sa leđa, udario ga đonom i otišao ranije u svlačionice.

64' - Velika šansa za Crvenu zvezdu! Kontru gostiju u čistu gol šansu pretvorio je Katai driblinzima na levom krilu, gde je "biciklom" ostavio Đurića, potom je sa gol-crte uputio centaršut po zemlji i to pravo na nogu Joviću, koji je bio na petercu, šutirao iz prve, međutim Maraš je uspeo klizećim startom da spreči 0:2!

63' - Oštar, oštar start Denića nad Ibanjezom. "Obrijao" je Argentinca po nogama i dobio žuti karton od Stojiljkovića. Ibanjezu se ukazuje pomoć, ali će moći da nastavi meč.

61' - Rad pokušava visokim presingom i prilično "muškom" igrom, povremeno i preko granice dozvoljenog, da osvoji loptu visoko na polovini Crvene zvezde, ali odbrana i vezni red gostujućeg sastava ne pravi greške u opasnoj zoni. Ipak, ono što domaćinu uspeva je da ruši igru lidera.

56' - Denić! Umalo 1:1. Dugo se Rad mučio da uopšte dođe do lopte u drugom poluvremenu, a onda je usledila brza akcija kroz sredinu, gde je Denić video prostor ispred sebe, dao sebi for i sa 20 metara tukao snažno, levom - preko prečke!

Bio je to opasan udarac, posle kog je Mladenović ušao na teren, Lutovac izašao.

53' - Novi šut Grujića! I nova odbrana Budakovića.

51' - Opeg Grujić! S koliko samopouzdanja "puca" iz svih pozicija Zvezdin vezista! Gol iz prvog poluvremena dao mu je krila, ovog puta probao je niskim udarcem sa preko 20 godina, ali se Budaković bacio i vrhovima prstiju prosledio loptu u korner.

Zvezda opasnija u nastavku, Rad iako gubi praktično ne dolazi do lopte.

48' - Velika šansa za Crvenu zvezdu koju je sam stvorio i propustio Katai. Zvezdin "plej" dobio je loptu na ivici šesnaesterca, "muljao", driblao, "lomio", na kraju "slomio" Maraša, koji je od silnih driblinga završio na travi, ali je Budaković uspeo refleksno da zaustavi udarac Zvezdine "desetke" iskosa sa leve strane.

Sjajni potezi Kataija, ali nedovoljno dobra završnica.

46' - Izmenom Jović - Vijeira (nije poznato da li se radi o povredi) i bakljadom Delija počelo je drugo poluvreme na Banjici. Odjekuju i topovski udari.

POLUVREME: Jedan potez napravio je razliku u prvih 45 minuta, koji su počeli inicijativom Zvezde, potom je viđeno nekoliko opasnih akcija Rada iz kontre i polukontre, da bi "show" ukrao Grujić najlepšim golom u dosadašnjem toku karijere.

Ostanite s nama, pratićemo utakmicu UŽIVO i u nastavku.

42' - Ukazuje se pomoć Jovanoviću, dok Božović šalje Jovića na zagrevanje.

40' - GOLČINA! GOLČINA GRUJIĆA!

Kakav potez Zvezdinog veziste. Dobio je loptu na više od 25 metara od Budakovića, pogledao, namestio se, opalio i snažno i precizno i smestio loptu - U DEVEDESET! Možda i gol polusezone!

Gol karijere mladog fudbalera Crvene zvezde.
Izvor: YouTube



37' - Dobrih desetak minuta igra se češće na polovini Crvene zvezde. Rad je dobio slobodan udarac na oko 26, 27 metara od gola Kahrimana, tukao je Trninić, ali je jak udarac pogodio živi zid Crvene zvezde. Rad konkretniji i opasniji posle prvih 20 minuta koji su pripali Crvenoj zvezdi.

34' - Opasna akcija Rada, mnogo prostora bilo je pred Veselinovićem, međutim on je očajno odigrao na stranu za Nenadovića, koji bi bio sam pred Kahrimanom da nije dobio pas koji je jedva stigao, na gol-aut liniji.

Prva prilika za Rad.
Izvor: YouTube



30' - Varnice na terenu! Posle jednog "jačeg" duela na sredini terena, sudija Stojiljković podelio je žute kartone Đuriću i Ibanjezu, koji su se gurkali jedno vreme. Međutim, igrač koji je napravio oštar faul, Ljubinković, najbolje je prošao od svih, jer nije dobio žuti karton. To bi mu bio crveni!

Upravo zato su bili ljuti na klupi Crvene zvezde, protestovao je Božović kao i "tehniko" Negić, ali arbitar nije promenio odluku.

29' - Lepa i duga akcija Crvene zvezde završena je kornerom, nakom što je lopta posle udarca Kataija sa "kapice" pogodila jednog igrača Rada.

25' - Denić je oduzeo loptu na svojoj polovini, vezao dva driblinga, izbacio Donalda iz igre i potom poslao loptu u prostor za Veselinovića, koji nije bio u ofsajdu, ali je Kahriman to pratio i uspeo da stigne do lopte pre igrača Rada, koji je bio u punom sprintu.

22' -  U igri Crvene zvezde sve polazi od tandema Grujić - Donald, defanzivni vezisti crveno-belih uglavnom biraju levi bok gde su Ibanjez i Srnić, što odbrana Rada za sada dobro kontroliše.

17'
- Zvezda je izvela već pet kornera, Rad jedan.

15'
- U jeku napada Zvezde, Rad je došao u priliku da preko Veselinovića organizuje kontru. Loptu je na desnoj strani dobio Denić, dobro šutirao, a Kahriman, pomalo nesiguran, izbio loptu u korner.

8'
- Grujić je tukao iskosa sa desne strane, lopta je išla u gol uz bližu stativu, ali je golman "građevinara" vrlo koncentrisan i odličan na početku meča. Ipak, nema sumnje da je odbrana Rada pred kapitulacijom.

5' - Nova prilika za goste. Budaković je ponovo spasao gol Rada.

-  Zvezda je od prvog sudijskog zvižduka napada.

3'
- Prva šansa za Zvezdu! Ugo Vijeira je šutirao sa ivice kaznenog prostora, oštro i po zemlji, ali je Budaković bio oprezan.

Prva šansa na utakmici.
Izvor: YouTube



- Utakmica je počela...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC