• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko će na čelo Borca?

Autor mondo.ba

Da li će Borac uskoro dobiti novog predsjednika? Kandidati za tu funkciju navodno postoje, ali da li je neko spreman da preuzme klub u ovakvoj situaciji?

 Ko će preuzeti FK Borac Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Uprava Borca, odnosno predsjednik kluba Draško Ilić i direktor Robert Zrilić podnijeli su ostavke i od 23. novembra, za kada je zakazana skupština kluba, više neće biti u Borcu.

Najveći banjalučki fudbalski klub nalazi se pred ispadanjem iz Premijer lige BiH, u dugovima je do guše, a stanje u klubu nema ko da sredi, jer praktično uprava ne postoji.

Poslije ostavke direktora Zrilića čelnici Borca oglasili su se i rekli da šanse da se Borac izvuče gotovo ne postoje.

U medijima su krenule spekulacije ko će da spašava Borac, odnosno ko bi mogao da bude nasljednik Draška ilića na funkciji predsjednika kluba.

Prema pisanju banjalučkih štampanih medija u opticaju su dva imena; Draško Milinović, koji je trenutno generalni direktor RTRS-a i bivši fudbaler Borca Branko Kovačević.

Milinović je prije RTRS-a bio šef kabineta predsjednika RS i premijera RS, a aktuelni je predsjednik Teniskog saveza RS.

Kovačević je vlasnik preduzeća "Horizont", a u razgovoru za "Euroblic" potvrdio je da je ranije "imao razgovora sa čelnicima Gradske uprave" na temu Borca, ali je istakao da je nemoguće bilo šta napraviti u kratkom vremenskom roku.

"Kada su u pitanju Borac i Gradski stadion, tu se najviše pita Gradska uprava, tako da su oni najkompetentniji u sadašnjoj situaciji koja nije nimalo laka. Moje lično mišljenje je da se ništa ne može napravbiti u kratkom periodu, već je potrebno napraviti dugoročnu strategiju. Bilo ko da ulazi u klub treba da jasno sa čelnicima grada definiše šta su prava, obaveze i ko ima kakvu odgovornost. Sve treba da se stavi na papir i jasno odredi cilj", rekao je Kovačević.

Skupština kluba zakazana je za 23. novembar, ali je veliko pitanje da li zaista neko želi da preuzme Borac u ovakvoj situaciji.

Poslije izvještaja Okružnom tužilaštvu protiv Zrilića «za neizvršenje sudske presude» prema FK Džaja sigurno je da niko ne želi u fotelju direktora Borca bez garancija da neće doživjeti istu sudbinu jer je jasno da Borac nema 800.000 KM da isplati FK Džaja, piše «Euroblic».

U ovakvoj situaciji, oči navijača, ljubitelja fudbala, ali i cjelokupne javnosti uprte su u Grad Banjaluku, kojeg svi vide kao instituciju koja bi trebala da posloži stvari na svoje mjesto.

Gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović, međutim, kaže da profesionalni klubovi, među kojima je i FK Borac, sami moraju da pronađu način kako da se finansiraju i funkcionišu, a da je obaveza grada da finansira omladinski, rekreativni i amaterski sport.

"Moramo u startu neke stvari da postavimo na svoje mjesto. Grad može da učestvuje u radu i d apomaže Borcu, baš kao što je to radio i do sada, ali grad nije osnivač Borca, već je to udruženje građana. A mi imamo Zakon o finasiranju udruženja građana i u njemu je sve precizno rečeno šta se smije, a šta ne. Snalazili smo se na razne načine da ipak pomognemo klubu", rekao je Gavranović, prenosi "Press RS".

On je dodao da je grad imao svoje predstavnike u rukovodstvu kluba, ali je to bilo na zahtjev Borca.

"Njihova molba je bila da delegiramo svoje ljude u skupštinu i upravni odbor i mi smo im izlazili u susret, kao što ćemo i dalje nastojati da pomognemo. Ali niko od nas ne može da preuzme odgovornost za sudbinu kluba, jer je Borac već godinama u velikim dugovima koji se iz dana u dan samo povećavaju", istakao je Gavranović.

On je poručio Borcu i ostalim profesionalnim i poluprofesionalnim klubovima da su potrebne određene promjene.

"Potrebna je hitna reogranizacija i vlasničke strukture i načina upravljanja klubom, kao i same klupske organizacije. Tek tada, uz novi i kvalitetan zakon o sportu, može se raditi na podizanju našeg sporta na mnogo viši nivo, jer ovako više ne može", rekao je Gavranović.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC