• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvojka u Nišu: Zvezda "okrenula" krug!

Autor mondo.rs

Prvi put posle 2001. godine, Crvena zvezda pobedila je na "Čairu" zahvaljujući majstoriji Ibanjeza u finišu. Pre toga, divne golove postigli su Katai i Jovanović. Ovo je 15. pobeda u nizu Božovićevog tima.



Crvena zvezda "obrnula je krug" u Superligi!

U toj seriji od 15 pobeda, posle kojih više nema klubova koje lider nije savladao ove sezone, današnja je svakako bila najteže izvojevana.

Borbeni, srčani, na trenutke grubi, ali pošteni u svojoj nameri fudbaleri Radničkog, umalo su i drugi put ove sezone odoleli u meču sa najboljim timom u Srbiji. Letos u Beogradu spasao ih je golman Aleksandar Jovanović, koji je odbranio penal imenjaku Kataiju u nadoknadi vremena za 1:1, ali im ovog puta nije bilo spasa kada je pred Jovanovića istrčao vešti Luis Ibanjez.

Sjajan potez Argentinca u finišu rešio je odličan derbi 18. kola Superlige i doneo Crvenoj zvezdi prvu prvenstvenu pobedu na "Čairu" još od 2001. godine i generacije koju je s klupe vodio Slavoljub Muslin:

Radnički – Crvena zvezda 1:2 (0:0).

Ništa manje lepe golove u odnosu na Ibanjezov nisu pre toga postigli Aleksndar Katai za 0:1 u 54. minutu i kapiten domaćih, golmanov imenjak Aleksandar Jovanović u 65.

Kuriozitet: Ovo je prvi poraz trenera Nišlija Milana Rastavca u mečevima sa Zvezdom, Partizanom, Vojvodinom i Čukaričkim, a generacija koju samouvereno predvodi Miodrag Božović od danas je po broju pobeda u nizu izjednačena sa šampionskim timom trenera Slaviše Stojanovića, dok do izjednačenja Muslinovog rekorda iz 2000/01 stoje još dve pobede.

Duel koji je u prvom poluvremenu bio težak za gledanje, sa 22 faula za 45 minuta, solidno je vodio Vlado Glođović, nije mu bilo lako ni u nastavku, ne zbog obaranja, šutiranja i laktanja, već zbog serije šansi na obe strane, gola koji je uz pomoć ruke postigao Ibanjez početkom poluvremena, ofsajda koji je možda, ali samo možda (izraženo u centrimetrima) postojao kod izjednačujućeg gola Radničkog, a i pre toga igranja rukom u svom šesnaestercu kapitena domaćih Jovanovića, ali trebalo bi biti fer i reći da je, iako će komisija možda utvrditi greške sudijskog tima, nijedna nije načinjena tendenciozno.

I, utoliko, meč je na kraju dobio za nijansu bolji i konkretniji tim, što je uostalom u izjavi posle duela potvrdio i trener domaći Rastavac.

Superligi potrebno je više ovakvih mečeva!

Pročitajte šta su posle susreta rekli treneri Rastavac i Božović.

Koliko je lideru značila ova pobeda, uprkos ogromnoj bodovnoj prednosti u odnosu na konkurenciju? Najbolje svedoči fotka iz svlačionice odmah posle utakmice...



GOLOVI

Strelac vodećeg gola za Beograđane bio je, ko drugi, nego Aleksandar Katai - majstorski je savladao Aleksandra Jovanovića udarcem desnom sa 20 metara. Pogodio je sam levi golmanov ugao, takozvanu "malu mrežu" i razgalio severnu tribinu.

Zvezda je povela majstorijom najboljeg igrača u 54. minutu, nakon što pre toga nije stvorila ni šansu za gol. Bio je to 11. Kataijev gol ove sezone, uz sedam asistencija. On je prvi strelac i prvi dodavač Superlige.

Ipak, samo 11 minuta kasnije, "Real sa Nišave" je izjednačio. Visoki Marko Tomić pasom sa centra kaznio je loše postavljenu ofsajd zamku gostiju, Nikola Ašćerić je bio duboko u ofsajdu, ali ne i kapiten Radničkog, Aleksandar Jovanović, koji je bio u liniji sa štoperima Crvene zvezde, istrčao pred Damira Kahrimana i hladnokrvno ga lobovao levom nogom za radost južne tribine.

Ali...

Poslednju reč imao je Luis Ibanjez. Argentinac je u 84. minutu postigao divan gol, posle nemušte kontre Radničkog koju je na 35 metara od gola domaćih vešto presekao Mičel Donald, video je da Ibanjez traži prostor i loptu na levoj strani, dodao mu, a omaleni bek našalio se sa trojicom čuvara, predriblao ih i proturio loptu ispod Jovanovića za 1:2!

Zaista potez vredan reprize.

Reprizirao bi se i šut Darka Bulatović iz prvog poluvremena, koji je pri rezultatu 0:0 uzdrmao okvir Kahrimanovog gola, ali koliko levi bek domaćih nije imao sreće može se izraziti u centimetrima.

Na kraju, zaslužena pobeda najboljeg napada u ligi nad najboljom odbranom u ligi.

*napomena: snimke svih pogodaka i spornih situacija možete pogledati u "UŽIVO" sekciji izveštaja.

NAJAVA

U duelima ova dva kluba uvek je bilo neizvesno, i u staroj Jugoslaviji i posle raspada SFRJ, a i sada, kada se igra Superliga Srbije.

O tome svedoče tri podatka. Skor između ova dva kluba na "Čairu" sada je 12-13-14. Radnički je do večeras bio jedini član Superlige kojeg Zvezda nije pobedila, a serija pobeda crveno-belih zapravo je i počela tog 31. jula ove godine, kada je Jovanović odbranio penal imenjaku Kataiju u 92. minutu i pokrenuo lavinu koja je uzdrmala klub iz Ljutice Bogdana, do temelja.

Podsetimo, po završetku te utakmice, meča 3. kola Superlige, Delije su u glas poručile: "Uprava, napolje!", iz kluba je otišao potpredsednik Slaviša Kokeza, neopozivu ostavku podneo je generalni direktor Zvezdan Terzić, a raspisani su i izbori koji su kasnije propali i do danas nisu održani.

RADNIČKI: A. S. Jovanović, Petrović, Lakić-Pešić, R. Bulatović, D. Bulatović – Tomić, Marjanović – Đuričković (od 80. Krstić), Zemljanuhin (od 75. Apostolović), A. M. Jovanović – Ašćerić.

CRVENA ZVEZDA: Kahriman – Petković, Jovanović, Luković, Ibanjez – Donald, Grujić – Matos (od 66. Vijeira), Katai, Srnić (od 82. Jović) – Sikimić.

TOK UTAKMICE:

KRAJ MEČA!

84 - GOL! IBANJEZ!

Kakva minijatura "minijaturnog" levog beka Crvene zvezde. Omaleni Argentinac prijemom lopte i forom izbacio je trojicu igrača Radničkog, a onda rutinski savladao Jovanovića za 1:2 i novo veliko slavlje Delija! Sjajan potez bivšeg igrača Dinama, koji je otvorio vrata svom timu ka 15. uzastopnoj pobedi.

Vodeći gol Crvene zvezde u finišu meča.
Izvor: YouTube



Hoće li Zvezda "obrnuti krug"?

82 - Zvezda sa trojicom napadača, Sikimiću i Vijeiri pridružio se Jović. Izašao je Srnić.

80 - Menja i Rastavac. Krstić umesto Đuričkovića... Kraj aut linije zagreva se Jović.

77 - Jak tempo u oba smera, pokušavaju i jedni i drugi do vodećeg gola, ali i dalje su prekršaji prvo i osnovno sredstvo odbrane. Zato je Petrović dobio žuti karton dok ovo kucamo...

75 - Prva izmena i u redovima Nišlija. Apostolović menja Zemljanuhina.

66 - Božović pravi prvu izmenu, "nevidljivog" Matosa menja do danas standardni centarfor Zvezde, Vijeira.

65 - GOL! IZJEDNAČENJE!

Nije uspela ofsajd zamka Crvene zvezde, Luković i Jovanović bili su "u liniji", pas Tomića sa sredine igrališta bio je pravovremen, a kapiten Radničkog hladnokrvan - lobovao je Kahrimana u situaciji 1 na 1 i poravnao na 1:1.

Odličan susret u nastavku, posle revije grubosti u prvom poluvremenu.

Izjednačenje.
Izvor: YouTube



58 - GOL! ALI, PONIŠTEN!

I to opravdano... Srnić se glavom izborio za jednu "bunar" loptu u kaznenom prostoru Radničkog, Ibanjez je "prolazio" tuda i pokupio ničiju loptu, ali rukom... Uspeo je Argentinac da smiri fudbal i savlada Jovanovića, međutim Glođović je prekinuo igru, a usporeni snimak pokazao da je bio u pravu, Ibanjez ne bi uspeo bez pomoći nadlaktice.

Detalj sa utakmice u Nišu.
Izvor: YouTube



54 - GOL! VODI ZVEZDA!

Nisu "sivi" stvorili pravu šansu za gol, ali su poveli preko majstora u svojim redovima, Aleksandra Kataija! Na trenutak su zaboravili na njega Tomić i Marjanović, primila je Zvezdina "desetka" loptu na 20 metara od gola Jovanovića, Katai se namestio na udarac i pogodio sam donji levi ugao golmana koji ga je letos nadmudrio u 92. minutu i odbranio penal za 1:1.

Ovog puta Katai dobija mali rat, revanš u svoju korist - 0:1!

Majstorija Zvezdine "desetke" i u Nišu!
Izvor: YouTube



51 - Aplauzi dela navijača koji bodre Radnički. Ponovo je Darko Bulatović, nakon što je oduzeo loptu na polovini terena, probao svoju levicu, ali je udarac po zemlji Kahriman lako ukrotio.

47 - Kada je igra počela, Delije su istakle ogromnu zastavu sa likom ubijenog Marka Ivkovića Jagode, koji je izgubio život tragično i prerano pre godinu dana, u Istanbulu, u tuči pre utakmice Galatasaraj - Crvena zvezda. Iznad i ispod "šetalice" bilo je ispisano:

"I dalje si sila od čoveka, i dalje odzvanja kako pucaš od smeha".

Posle dva minuta skandiranja njegovog imena, uz upaljene baklje, navijači Zvezde zapevali su: "Dobro znaj da uvek tu sam ja", a u znak poštovanja i solidarnosti, Meraklije u tom periodu nisu pevale svoje navijačke pesme.

Na terenu - ista priča!

46 - Navijači Crvene zvezde obojili su sever u crveno i belo obukavši kabanice u toj boji, a izmena nema za sada.

Crvena zvezda je, u međuvremenu, na zvaničnom Twitter nalogu objavila fotku koja pokazuje da je igrač Radničkog igrao rukom u svom šesnaestercu, posle duela sa Grujićem. Penala nije bilo, a za sada nema ni video snimka spornog duela.

Nadamo se da će režija Arene sport to prikazati do kraja meča.



Poluvreme: Posle 46 minuta igre, 0:0, traje rasprava Jovanovića i Glođovića, trener Rastavac biće prezadovoljan kako je njegov tim "ubio" polovinu utakmice, trener Božović i neće - Radnički je uspeo da uspori i unervozi njegov sastav. Sačekajmo i prve izmene, ako ih bude, a moguće da će ih biti već od 46. minuta...

Kuriozitet: Za 45 minuta igre napravljeno je 22 prekršaja!

Detalji sa "Čaira".
Izvor: YouTube



44 - No, da se vratimo faulovima - novi pokušaj kontre Radničkog, mladi i previše srčani Jovanović uhvatio je rivala sa dve ruke, strovalio ga na teren, zaradio čist žuti karton i to u trenutku kada je njegov iskusniji kolega Luković bio blizu da "počisti" situaciju.

Kada mu je Glođović pokazao opomenu, ponavljamo - opravdano, ušao je u oštar verbalni duel sa sudijom i naterao Donalda da "interveniše" i skloni ga.

I najavili smo da se u ovoj reviji faulova tenzija neminovno podiže...

43 - Konačno je Zvezda "otključala" odbranu Nišlija, i to dok se Lakić-Pešiću ukazivala pomoć, trougao su napravili Ibanjez, Srnić i Katai, Katai je centrirao oštro sa leve strane, Ibanjaz zakasnio da "tapne" loptu, Sikimić nije bio ni blizu da je pretvori u gol.

41 - Sada faul Sikimića nad Pešićem. U pauzama se povremeno i odigra neki pas.

40 - Sada i Donaldu, sasvim opravdano, žuti karton. Srušio je Marjanovića koji je povukao kontru i završio u beležnici. Veoma bogata predstava za sada, kada su prekršaji u pitanju. Osim prečke Bulatovića, ništa drugo nije bilo vredno pomena.

38 - Kao da smo najavili. Visoki Tomić podelio je pre nekoliko minuta lakat u potiljak Sikimiću, a kada je u istom stilu oborio Matosa, Glođović mu je pokazao žuti karton i izazvao gnev i sa klupe Radničkog i sa tribina, gde su navijači domaćeg kluba.

Radnički igra grubo, za sada na granici dozvoljenog, ali akumulira se lagano nervoza u oba tabora, videćemo na šta će to da izađe.

37 - Srčani, požrtvovani i, na trenutke, grubi fudbaleri Radničkog za sada kontrolišu tempo utakmice, Zvezda osim u dva navrata nije uspela da poveže redove kao u najvećem broju mečeva ove sezone, dueli pršte, secka se igra i, često, lopta je na Kahrimanovoj polovini.

31 - Odlična kontra Zvezde, krenuli su crveno-beli (u nastavku izveštaja: sivi) od svog gola, vezali nekoliko dobrih dodavanja u punom trku, Petković je proigrao Sikimića u šesnaestercu Radničkog, koji je bio okrenut leđima golu, ali je pametno odložio za Matosa, Brazilac je šutirao po zemlji, levom, iz prve, ali je "ministar odbrane" (tako ga zovu Meraklije), kapiten Nišlija Jovanović, bio spreman.

Prvi udarac sivih u okvir!

25 - Dve, tri akcije po krilu, uz dva kornera, razotkrile su potrebu za Sikimićem od prvog minuta, ako je i bilo dileme oko toga zašto on, a ne niži i slabiji Vijeira i Jović - kompletna odbrana Radničkog, kao i defanzivni vezista Tomić, prilično je visoka i za sada dobija sve vazdušne duele sa favoritom.

23 - Lepu akciju Crvene zvezde upropastio je sebični Matos. Mogao je da odigra na stranu za Petkovića, mogao je da proba da centrira na drugu stranu, gde su bili Srnić i Katai, ali je odlučio da šutira iz prilično nepovoljne situacije i, srećom po njega, izvkao je korner, jer je izblokiran.

16 - Radnički u 2015. ima jedan poraz na "Čairu", upisan nedavno u meču sa čačanskim Borcem, koji je tada vodio Nenad Lalatović (0:1).

12 - PREČKA!

Uzdasi u Nišu. Na severu uzdasi olakšanja, na jugu uzdasi žaljenja - Darko Bulatović je dobio loptu na 25 metara od Zvezdinog gola po sredini, stao, pogledao, dao sebi kratak for i opalio levom iz sve snage - pogodio je prečku i to blizu mesta gde se "greda" spaja sa stativom.

Kahriman je poleteo, ali nije stigao do lopte. Bio bi to spektakularan gol, koji je ostao na prečki.

Velika šansa za Radnički.
Izvor: YouTube



8 - Zvezda u ofanzivi, međutim moglo je da bude problema za goste nakon što je Ibanjez sam sebi zakomplikovao život, srećom po njega tu je bio Luković koji je rutinski, petom, kao na malom fudbalu, odneo loptu i rešio problem.

3 - Oštar, oštar start Radoša Bulatovića nad Srnićem na centru igrališta. Iako je bilo grubo, iako je isečena kontra Zvezde, Glođović nije opomenuo Bulatovića. Izvukao se tradicionalno oštri štoper Nišlija.

1 - Meč je počeo. Radnički u potpuno beloj opremi, Zvezda u sivoj kombinaciji. Grmi so obe tribine, "Čair" je solidno popunjen. Teren izgleda sasvim OK, mada možda malo "mekan".

16:58 - Vijeira nije povređen, na klupi je, poput Jovića, tako da je odluka da Sikimić počne od starta verovatno posledica taktičkih zamisli i toga što je iskusni napadač igrao dobro prošlog vikenda u proveri sa Ludogorecom. Nema povređenog Pavićevića, dok u timu Radničkog nema samo suspendovanog Blažića.

16:45 - Ovako su Delije stigle do "Čaira".

Atmosfera pred meč u Nišu.
Izvor: YouTube



SUPERLIGA, 18. KOLO:

Radnički Niš - Crvena zvezda 1:2 (0:0)
/Jovanović 65 - Katai 54, Ibanjez 84/

U subotu:

Javor - Vojvodina 0:1 (0:1)
/Babić 24/

Radnik - Rad 1:1 (1:0)
/Stojanović 15 - Milisavljević 86/

Voždovac - OFK Beogard 2:3 (1:2)
/Mihajlov 40, Odita 73 - Mikić 30, Pejović 35, Andrić 88/

Partizan - Novi Pazar 3:0 (1:0)
/Božinov 32, Ninković 48, 91/

U petak:

Čukarički - Borac 1:0 (0:0)
/Mirosavljević 88/

Metalac - Jagodina 1:4 (0:0)
/Dimitrijević 50 - Nikolić 23, 43, Frensis 55, Gašić 77/

Mladost - Spartak 0:0

TABELA: Crvena zvezda 50, Čukarički 32, Borac 31, Partizan 29, Radnički 28, Javor 26, Vojvodina 25, Mladost 24, Voždovac 22, Radnik 21, Novi Pazar 20, Metalac 18, OFK Beograd 18, Jagodina 15, Rad 14, Spartak 9.

*napomena: Spartak je kažnjen oduzimanjem četiri boda, ali je uložio žalbu i čeka se konačna odluka Disciplinske komisije FSS.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC