• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šmajhel: Danska najveći uspeh duguje Jugoslaviji

Autor mondo.rs

Legendarni golman ističe da je njegova reprezentacija 1992. godine osvojila Evropsko prvenstvo zahvaljujući SRJ. "Igrali smo u ime Jugoslavije i svih građana", istakao je Šmajhel koji boravi u Beogradu.

Legendarni golman Peter Šmajhel je gost Beograda. On je u razgovoru sa novinarima evocirao uspomene na Evropsko prvenstvo 1992. godine na koje je Danska otišla umesto Jugoslavije, koja je izbačena zbog sankcija UN, i osvojila šampionsku titulu.

"U kvalifikacijama nismo mogli da dostignemo Jugoslaviju, ali je ona kasnije isključena i tako smo se našli na EP. Naravno da smo želeli da budemo na turniru u Švedskoj, ali ne zbog građanskog rata. Igrali smo u ime Jugoslavije i svih građana, čak smo se vozili autobus sa vašim grbom. Praktično smo bili Jugoslavija i nemoguće je to objasniti. Igrali smo sjajno ceo šampionat i još mi nije jasno kako smo pobedili Nemačku u finalu", izjavio je Šmajhel koji je u prestonicu Srbije stigao u organizaciji Eurobanke.

Za Beograd Šmajhela veže i Superkup Evrope protiv Crvene zvezde 1991. godine. Takođe, iz političkih razloga odigrana je samo jedna utakmica, na Old Trafordu i Mančester junajted je slavio 1:0.

"Pamtim taj meč, Zvezda je kao šampion imala sjajan tim, ali mi smo pobedili. Bio je to moj prvi trofej u Junajtedu. Nekako smo povezani sa Zvezdom, Nemanja Vidić je dugo bio kapiten i moj omiljeni igrač. U Srbiji postoji još jedan takav, a to je Novak Đoković. Morate da budete ponosni na njih. Privilegija je da jedna zemlja ima dve takve zvezde", istakao je Šmajhel i priznao da je malo nervozan, jer Junajted večeras mora da pobedi u Volfsburgu da bi prošao u osminu finala Lige šampiona.

Peter Šmajhel nije želeo da odgovori na pitanje ko je bolji golman, on ili njegov sin Kasper, koji brani za Lester i dansku reprezentaciju. "Sami odlučite", rekao je Šmajhel senior.

Bivši golman pratio je i kvalifikacije za EURO 2016 u Francuskoj, a Srbija i Danska igrale su u istoj grupi sa Albanijom, Jermenijom i Portugalom, ali nisu obezbedile plasman na šampionat.

Uz Portugalce Albanci će prvi put u istoriji igrati na prvenstvu Starog kontinenta, iako se sve glasnije priča o tome da su to uspeli zahvaljujući nameštenom meču sa Jermenijom.

"Malo je čudno, ali to je nepotvrđeno. Albanija je zaista lako pobedila Jermeniju, ali FIFA i UEFA će to sagledati. U svakom slučaju, mi nismo zaslužili da odemo na Evropsko prvenstvo u Francuskoj", iskren je 52-godišnji Šmajhel.

On je pričao i o legendi Mančester junajteda, čuvenom menažderu ser Aleksu Fergusonu.

"Postoji toliko toga što bih mogao da kažem o Aleksu. On je vodio Junajted 27 godina. Svet se za to vreme menjao, on je išao u korak sa svetom i ; istovremeno bio korak ispred svih. Njemu je odnos prema pojedincima bio prioritet. Bio sam jedan od prvih stranaca u klubu i čak mi je dozvoljavao da ponedeljkom odem da vidim porodicu u Danskoj i da se vratim u petak, dan pred utakmicu, a nekome nije dao da ode do Londona na dva sata. Tačno je znao kako sa kim treba da postupa. Nakon njegovog odlaska sa Old Traforda svi u klubu su znali da će biti veoma teško", dodao je Šmajhel, koji će u Beogradu posetiti svratište za decu i štićenicima pokloniti patike, slatkiše, školski pribor i druge potrebne stvari.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC