• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prihvaćen prijedlog Srpske za dvokružni sistem

Autor mondo.ba

U sezoni 2016/17. Premijer lige BiH poslije 22 kola, odnosno dvokružnog takmičenja, igraće se Liga za prvaka i Liga za opstanak.

 Takmičarska komisija FS BiH usvojila prijedlog FS RS o dvokružnom sistemu takmičenja u PL BiH Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

To je odlučeno na tematskoj sjednici Takmičarske komisije FS BiH i tako je prihvaćen prijedlog Fudbalskog saveza Republike Srpske. Kao što je poznato, osim njega bio je aktuelan i prijedlog FS FBiH u kojem su se zalagali za trokružni sistem igranja.



"Odlučili smo da jednoglasno prihvatimo prijedlog FSRS, što znači da će se poslije 22 kola formirati Liga za prvaka i Liga za opstanak i da će biti odigrano još deset utakmica, znači ukupno 32 kola. U Ligi za prvaka igraće prvih šest klubova poslije dvokružnog takmičenja, a u Ligi za opstanak ekipe koje su se plasirale od sedmog do 12. mjesta. I u jednu i u drugu ligu bodovi iz prva 22 kola se prenose", rekao je potpredsjednik Takmičarske komisije FS BiH Milorad Lale za "Glas Srpske".

Sada će Takmičarska komisija FS BiH ovu odluku proslijediti Izvršnom odboru FS BiH, koji će o njoj raspravljati 15. aprila na svojoj sjednici. Konačno usvajanje novog sistema takmičenja trebalo bi da se zvanično desi na Skupštini FS BiH koja će biti održana 26. aprila.

"Drago mi je što je prihvaćen naš prijedlog, jer smatram da je bio veoma korektan, odnosno da nudi najoptimalnije rješenje u ovim uslovima. Vjerujem da će proći i ostalu proceduru i da će se od naredne sezone igrati po ovom sistemu takmičenja", rekao je generalni sekretar FS Republike Srpske Rodoljub Petković.

Šef stručnog štaba trenutno najbolje plasiranog kluba iz Republike Srpske bijeljinskog Radnika, Slavko Petrović, je istakao da je izabrano bolje rješenje.

"Po meni, trokružni sistem nije u potpunosti regularan, jer poslije dva kruga takmičenja pojedinim ekipama donosi prednost. Naime, sve ekipe ne bi bile u istom položaju, jer bi njih šest imalo po jednu domaću utakmicu više u odnosu na preostalih šest. Samim tim porasla bi mogućnost za eventualna 'manevrisanja' pojedinih klubova, što je, po meni, prvi preduslov za neregularno takmičenje", naglasio je Petrović.

Kormilar vodeće ekipe Premijer lige BiH Zrinjskog iz Mostara Vinko Marinović smatra da bi trokružni sistem bio bolje rješenje.

"Smatram da je možda puno da se jače ekipe po četiri puta sastanu u sezoni. Uz to, postoji mogućnost i još dvije utakmice u Kupu BiH, što bi možda dovelo i do toga da se gledaoci prezasite praktično ponavljanjem mečeva istih rivala. Dok sam bio u Srbiji, na snazi je bio trokružni sistem, ali ni on se nije pokazao kao pravo rješenje. Jedno je sigurno, vrijeme će pokazati da li je ili ne ovo bio ispravan potez", rekao je Marinović.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC