• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dva debitanta u Premijer ligi BiH!

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Po završetku prvenstava u Prvim ligama RS i Federacije BiH, poznati su šampioni entitetskih liga, koji će naredne sezone igrati u novom sistemu Premijer lige BiH - prvi put sa 12 klubova.

Krupa i Metalege-BSI i zvanično su šampioni Republike Srpske, odnosno Federacije BiH i od naredne sezone igraće u Premijer ligi BiH, koja će prvi put u istoriji brojati 12 ekipa.

Po završetku prvenstava u Prvim ligama Republike Srpske i Federacije BiH, timovi iz Krupe na Vrbasu i Gradačca osigurali su titule, te će se pridružiti Zrinjskom, Slobodi, Širokom Brijegu, Sarajevu, Željezničaru, Čeliku, Radniku, Olimpiku, Vitezu i Mladosti.

TABELA PRVE LIGE RS

LIGA ZA PRVAKA:

Krupa 74, Mladost (Velika Obarska) 62, Tekstilac (Derventa) 51, Kozara (Gradiška) 49, Zvijezda 09 (Etno selo Stanišići) 48, Borac (Šamac) 31.

LIGA ZA OPSTANAK:

Sutjeska (Foča) 48, Leotar (Trebinje) 48, Sloboda (Mrkonjić Grad) 48, Sloboda (Novi Grad) 39, Drina HE (Višegrad) 25, Vlasenica 12.

Krupa je već odavno osigurala šampionsko slavlje i prvi, istorijski plasman u najjači rang bh. fudbala. Tim Slobodana Starčevića odigrao je odličnu cijelu sezonu, dugo je vodio bitku sa Mladosti, ali je ekipa iz Velike Obarske na kraju posustala i osigurala ekipi nadomak Banjaluke da na jesen debituje u Premijer ligi BiH.

U posljednjem, 32. kolu Prve lige Republike Srpske, Krupa je titulu ovjerila ubjedljivim trijumfom protiv Kozare. Bilo je 4:0. Sezonu je tako okončala sa 74 boda, čak 12 više od drugoplasirane Mladosti, koja je na zatvaranju sezone slavila na svom terenu protiv komšija, Zvijezde 09 iz Etno sela Stanišići 3:2.

Velika borba vođena je u Ligi za opstanak. Iz prvoligaškog društva ispao je nekadašnji šampion BiH Leotar iz Trebinja, te dvije Slobode, iz Mrkonjić Grada i Novog Grada. Odavno prežaljeni bili su Drina HE iz Višegrada i Vlasenica.

Sutjeska je u Novom Gradu igrala 0:0 i sezonu završila sa 48 bodova. Isti broj bodova osvojili su Leotar i Sloboda (MG), ali su Fočaci u krugu od te tri ekipe imali najbolji međusobni skor i jedini od ekipa iz Lige za opstanak "preživjeli" u prvoligaškom društvu.

U Prvoj ligi RS naredne sezone igraće ekipe koje su napustile premijerligaško društvo, banjalučki Borac, Slavija, Drina i Rudar Prijedor, te šampioni Drugih liga RS Sloga iz Doboja (zapad) i vjerovatno Podrinje iz Janje (istok).

Za razliku od Prve lige RS, u Prvoj ligi Federacije BiH vođena je velika borba do posljednjeg kola. Na kraju je šampionsku vrpcu presjekla ekipa Metalegea-BSI iz Jajca, koja je do titule i Premijer lige BiH stigla u posljednjem kolu sezone!

TABELA PRVE LIGE FBIH

Metalege-BSI (Jajce) 61, Zvijezda Gradačac 59, Bosna (Visoko) 47, Orašje 47, Čapljina 47, Budućnost (Banovići) 46, GOŠK (Gabela) 45, Rudar (Kakanj) 44, Jedinstvo (Bihać) 43, Bratstvo (Gračanica) 43, Goražde 42, Novi Travnik 41, Radnički (Lukavac) 38, Branitelj (Mostar) 24, Sloga (Ljubuški) 21, Podrgmeč (Sanski Most) 20.

Tim iz Gradačca imao je bod prednosti uoči posljednjih 90 minuta, a na kraju je doživio debakl. Gradačačani su meč odluke igrali u Čapljini protiv istoimenog rivala. Domaćin je poveo u prvom poluvremenu, nakon čega je bilo dosta bure, kako na terenu, tako i na tribinama. Zatim je uslijedio još jedan pogodak Hercegovaca, crveni karton gostujućeg igrača Matijasa Pejića, pa još dva u mreži gostiju, čime su meč i borba za šampionsku titulu bili riješeni.

Metalege-BSI bez mnogo muke riješio je svoj dio posla i rutinski slavio u Goraždu 3:0, te osluškivao dešavanja na meču u Čapljni, koji je na kraju i odlučio šampiona i putnika u viši rang. Popularni "kraljevi", poput Krupe, prvi put igraće u Premijer ligi BiH!

Na kraju, Metalege-BSI 61, Zvijezda Gradačac 59 bodova…

Iz lige su ispali Radnički iz Lukavca, mostarski Branitelj, Podgrmeč iz Sanskog Mosta i Sloga (Ljubuški). Travnik i Velež, koji su ispali iz Premijer lige BiH, vraćaju se u Prvu ligu FBiH, gdje će naredne sezone igrati još i dvije ekipe iz drugih liga (sjever, centar, zapad i jug), koje će biti poznate nakon doigravanja prvoplasiranih ekipe iz ovog ranga.

Komentari 6

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Дјуро

Dabogda vam borac ispo i iz prve lige he he he dace bog

fdv

@Дјуро Samo sto ce krupa ispasti iz premier lige i ugasiti se,sto se za Borac ne moze reci crkni sljamo seljacki

NAPRIJED BORAC!

Ja jake lige, majko mila... Neces ni ti dugo dodice, u svoje mrcevce ti, dalje ruke od Borca.

Vel'ko Brdo

Krupljansko-laktaško-jajački klan!

Vel'ko Brdo

Pašće i krupljansko-laktaski klan a sa njima i njihovi vještački klubovi... oktobar se bliži!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC