• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Francuska maršira, Island odlazi ponosan!

Autor mondo.rs

Parovi polufinala Evropskog prvenstva su: Portugal - Vels i Nemačka - Francuska!



Nema poraženih u poslednjem četvrtfinalu Evropskog prvenstva!

Francuska je pobedila Island 5:2 (4:0), zakazala polufinalni duel protiv Nemačke, ali večeras aplauze zaslužuje i tim koji je izgubio.

I posle rafala Olivijea Žirua (dva gola), Pola Pogbe, Dimitrija Pajea i Antoana Grizmana i kada su znali da su ispali, Islanđani su pokazali borbu koja zaista inspiriše.

Igrajući do kraja kao da je rezultat 0:0, heroji ovogodišnjeg Evropskog prvenstva još jednom su demonstrirali fenomenalan karakter i završili meč sa dva postignuta gola. Strelci su bili Sigborson i Barjason, a "trikolori" su lako mogli da prime i tri gola.

Zato, i Francuzi i Islanđani zaslužuju dubok naklon za prikazano, s tim da je večeras zaista podjednako važno istaći igru tima koji je završio učešće.



Prišavši ovoj utakmici potpuno otvoreno, sa željom da napadnu od početka, igrači koji su prethodnih nedelja oduševili ceo svet promenili su pristup i za to bivali kažnjavani kroz čitavo prvo poluvreme. Domaći tim koristio je svaki pedalj slobodnog prostora i realizovao svaku šansu da pogodi mrežu. Majstorima koji igraju za Francusku dovoljna je i manja šansa da potpuno dotuku rivala.

Islanđani su pred udarima "Galskih petlova" delovali kao u nokdaunu, ali su na pauzi došli sebi, pa potom fanatičnom borbenošću podsetili svih 77.000 gledalaca na stadionu i milione kraj TV-a zašto smo ih zavoleli na ovom turniru.

Oproštaj legende

Najpopularniji islandski fudbaler, veteran Eidur Gudjonsen, nekadašnji igrač Čelsija i Barselone, zaigrao je u finišu utakmice i dobio priliku da se na najvećoj sceni oprosti od nacionalnog dresa. Dočekan je ovacijama navijača.

Sa druge strane, Francuzi su još jednom demonstrirali klasu i poslali opomenu da Nemce nikako ne bi trebalo posmatrati kao favorite u polufinalu. Duel sa Islandom pamtiće po ubedljivoj pobedi, ali je svima jasno da njihove ambicije sežu veoma dalje od četvrtfinala.

"Trikolori" su, uostalom, večeras vezali 17. utakmicu bez poraza na velikim turnirima koje su i organizovali. U tom nizu ostvarili su 15 pobeda i samo dva poraza.

FRANCUSKA - ISLAND 5:2!

FRANCUSKA: Loris - Sanja, Koščelni (od 72' Mangala), Umtiti, Evra - Pogba, Matuidi - Sisoko, Grizman, Paje (od 80' Paje) - Žiru (od 60' Žinjak)

ISLAND: Haldorson - Sevarson, Arnason (od 46' Ingason), Sigurdson, Skulason - Gudmunson, Gunarson, Sigurdson, Barjason - Sigborson (od 83' Gudjonsen), Bodvarson (od 46' Finbogason).

Parovi polufinala:

sreda, 6. jul (Lion): Portugal - Vels
četvrtak, 7. jul (Marsej): Nemačka - Francuska


IZ MINUTA U MINUT:

KRAJ UTAKMICE, POBEDA FRANCUSKE 5:2!

87'
Umalo da Islanđani postignu i treći gol! Mangala je u poslednjem trenutku intervenisao, dok je Loris uveliko ispao iz igre.

84' NEMA PREDAJE - 5:2! Strelac je Bjarnason!

Inspiriše borbenost Islanđana! Iako je odavno jasno ko će u finale, oni ne odustaju od borbe i za to bivaju nagrađeni drugim golom - glavom, na ubacivanje sa leve strane.

84'
Važan momenat. Eidur Gudjonsen, legendarni Islanđanin, ulazi u igru uz ovacije. Najslavnije ime islandskog fudbala! Ovo je njegov 88. nastup!

80'
Još jedna izmena. Izlazi Paje, uz ovacije, a ulazi Koman.

75
' Žuti karton za Umtitija. Nije zabrinut mladi Francuz, novi fudbaler Barselone, jer je ionako ovo njemu i prvi meč za "trikolore", pa nije ni imao kada da zaradi parne opomene.

72' Još jedna izmena u Francuskoj. Izlazi Loran Koščelni, ulazi Elakvim Mangala.

70' Paje uživa. Dribla čuvare, pokušava da asistira i sve radi sa osmehom na licu.

64'
Islanđani traže penal. Evra je samom sebi napucao loptu u ruku, a sudija Kujpers odmahuje na blage proteste ostvrljana.

63'
Sjajna odbrana Lorisa! Zablistao je posle kornera, posle šuta sa tri-četiri metra i izbio loptu u korner.

60' Izmena u Francuskoj. Žiru izlazi posle dva postignuta gola, a ulazi Andre Pjer Žinjak.

59' BRZI ODGOVOR FRANCUSKE - 5:1! Žiru je strelac, drugi put večeras!

Island je ponovo kapitulirao posle prekida. Centrirao je Paje, a rezervista Ingason i golman Haldarson reaguju veoma, veoma loše. Francuski napadač rutinski pogađa za 2:0!

55' ISLANĐANI POGAĐAJU - 4:1!

Asistent je Gilfi Sigurdson sa desne strane, a strelac Kolbein Sigtorson. Iskoristio je sporu reakciju francuskih štopera, koje je selektor Dešan odmah kritikovao.

48' Pokušaj Pajea, ali prilično blag. Nema ni potrebe da zapinje svom snagom pri ovako ubedljivom vođstvu svog tima koji će u polufinalu biti ojačan za večeras suspendovani dvojac Rami - Kante.

46' Dve izmene već na početku drugog poluvremena. Naravno, menjaju se Islanđani.

Štoper Arnason ustupio je mesto Sveriru Ingasonu, koji igra na istoj poziciji. Istovremeno, promena i u napadu ostvrljana - izašao je napadač Bodvarson, a ušao takođe ofanzivac Finbogason.

44' VEĆ JE 4:0! NOKAUT!

Nepuna dva minuta posle trećeg gola, Francuzi su postigli i četvrti! Sada je strelac Antoan Grizman, posle maestralne asistencije Žirua!

Centarfor je propustio kroz noge dubinsku loptu sa svoje polovine i tako "izbacio" strelca na zicer pred gol Islanda. Rutinska završnica i 4:0!

Posle dve asistencije, prvi gol Grizmana.




43' 3:0! FRANCUSKA OVERAVA POLUFINALE! Strelac je Dimitri Paje!

Ofanzivac "trikolora" treći put je pogodio na ovom turniru, udarcem sa oko 17 metara, posle kratkog dodavanja Antoana Grizmana, večeras dvostrukog asistenta.

Ovo jeste četvrtfinale Evropskog prvenstva i nikad ne treba reći "gotovo je" pre nego što zaista jeste, ali ovo ide ka debaklu Islanda...

41' Test i za Lorisa! Dugačak centaršut, lopta koja preleće sve igrače i ide pravo u francuskog golmana. On je miran i hvata je iz drugog pokušaja, nakon što je odbio o zemlju.

39' Još jedan pokušaj Francuza. Paje je sa leve strane šesnaesterca pronašao Matuidija, koji je probao sa oko 18 metara, ali je promašio gol. Veoma miran meč u ovim trenucima.

21.33 Pogba je večeras pokinuo post od 16 utakmica na kojima nije postigao gol za "trikolore".

21.30 Ako niste ispratili, francuska policija danas je izvela kontrolisanu eksploziju kod stadiona "Francuska", gde se ovaj meč igra.

21.28 Još jedan zanimljiv podatak: Francuska NIKAD nije izgubila kada je Pogba postigao gol. U ovu statistiku se ubrajaju i mečevu U-19 selekcija.

25' Islanđani prete posle auta. Bjornason je pokušao da isoristi gužvu, pa tražio i korner, ali ništa od toga. Francuzi mirno grade igru, kao i kada nisu imali ovakav kapital.

19' VEĆ JE 2:0! Pol Pogba!

Defanzivni vezista "trikolora" pogodio je glavom, posle kornera. Niko nije bio ni blizu da ga ugrozi u zaista visokom skoku...

Asistent je bio Antoan Grizman.



21.18 Zaista neverovatno zvuči podatak da su Francuzi večeras prvi put postigli gol pre poluvremena. Žiru je bio deveti put strelac u poslednjih devet mečeva za svoju zemlju u kojima je bio starter.

12' FRANCUSKA VODI! ŽIRU!

Islanđani su ostavili potpuno usamljenog Žirua, koji je prihvatio asistenciju Bleza Matuidija, pa sa leve strane šesnaesterca matirao Haldorsona.

Rutinska egzekucija, kroz noge golmanu!

6' Lepo kombinuju Francuzi i takođe prvi put šutiraju u okvir gola. Dodavali su se Matuidi i Grizman, ali je Haldarson odbranio. U sledećem napadu, zaustavio je loptu i posle centaršuta.

3' Prvi pokušaj Islanđana. Samo da se Loris zagreje. Šutirao je Gilfi Sigurdson.

- Četvrti arbitar večeras je najbolji srpski sudija, Milorad Mažić.

Sastavi su poznati:

Francuska: Loris - Sanja, Umtiti, Koščelni, Evra - Pogba, Matuidi - Sisoko, Grizman, Paje - Žiru

Island: Haldorson - Sevarson, Arnason, R. Sigurdson, Skulason - Gudmunson, Gunarson, G. Sigurdson, Bjornason -Sigborson, Bodvarson

Glavni sudija: Bjorn Kujpers (Holandija)

Kao što je i bilo očekivano, dres "trikolora" večeras ne nose Rami i Kante, jer odrađuju suspenziju. I bez njih, sasvim je jasno da ko je večeras apsolutni favorit.



Nekoliko zanimljivosti uoči početka meča:

- Francuzi su neporaženi na poslednjih 16 utakmica velikih turnira koje su sami organizovali. Tokom tog niza, ostvarili su 14 pobeda i samo dva puta odigrali nerešeno.

- Islanđani su na ovom turniru postigli dva gola posle izvođenja auta. Nijedan tim nije to dosad uspeo.

- Antoan Grizman je prvi Francuz koji je postigao tri gola na Evropskom prvenstvu još od 2004, kada je to uradio Zinedin Zidan.

- Samjuel Umtiti večeras debituje za Francusku! Podsetimo, to je defanzivac koga je Barselona pre nekoliko dana platila vrtoglavih 25 miliona evra.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC