• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je "loš dečko" svetskog fudbala postao junak!

Autor mondo.rs

Sa 23 godine, Serž Orije na pragu je robije zbog napada na policajca, ali jedan čovek iz Malija potrudio se da priča o drugoj strani njegove ličnosti ne prođe nezapaženo.

Pored toga što odlično igra fudbal, što ima izrazitu fizičku snagu i solidnu kondiciju i brzinu, što ga je teško dobiti 1 na 1, o Seržu Orijeu zna se još dosta toga.

I sve je, uglavnom, negativno.

"Loš dečko" iz Pari Sen Žermena, pored toga što u međuvremenu odigra odlično neki fudbalski meč, najčešće je dolazio u žižu javnosti zbog gafova koje je pravio, a sve bi uskoro moglo da se završi njegovim dvomesečnim odlaskom u zatvor.

Sa svega 23 godine, ovaj fudbaler rodom iz Obale Slonovače "uspeo je" da na "periskopu" (jedna od novijih online platformi) da izvređa arbitra Bjerna Kujpersa posle utakmice Pari Sen Žermen – Čelsi i zaradi tri utakmice suspenzije, potom je – kada je pao u nemilost bivšeg trenera PSŽ-a Lorana Blana – snimio video i okačio ga na društvene mreže u kom je otvoreno izvređao i kompromitovao trenera, a čak ga doveo i u emotivnu vezu sa slavnim napadačem, Zlatanom Ibrahimovićem, tvrdeći da je među njima bilo seksualne privlačnosti.

Klub ga je zbog toga kaznio i novčano i suspenzijom, a pre i posle ovog, do skoro, "najslavnijeg" ispada, Orije je zbog različitih razloga vređao i ulazio u fizičke sukobe sa trojicom saigrača, Salvatoreom Sigirguom, Gregorijem van der Vilom i Edinsonom Kavanijem.

Uprkos svemu tome, ostao je u Pari Sen Žermenu, međutim serija incidenata, kazni i suspenzija koštala ga je forme, pa je u dva letošnja poraza na startu Lige 1 učestvovao sa autogolom u meču sa Monakom i isključenjem u meču sa Tuluzom.



A, onda – francuska javnost saznala je da je Orije učestvovao u tuči u jednom noćnom klubu i da je tom prilikom udario policajca laktom u glavu, nanevši mu lakšu telesnu povredu, zbog čega je pravosnažno osuđen na dva meseca zatvora.

I, s obzirom na to da se advokatski tim problematičnog fudbalera žalbom bori da mu, bar, obezbedi uslovnu kaznu ili humanitarni rad, ovaj stameni fudbaler i dalje ima pravo nastupa i na klupskom i na reprezentativnom nivou, jer se do usvajanja ili odbijanja žalbe smatra nevinim čovekom.

Ali, tu nije bio kraj problemima...

Prošle subote, u okviru 1. kola završne runde kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji, Orije je kao starter u postavi Obale Slonovače, u 31. minutu utakmice, centrirao sa desne strane pre nego što je jedan igrač Malija nespretno zahvatio loptu i zatresao svoju mrežu, a egzaltirani "asistent" kod autogola počeo je sa neprijatnom proslavom vođstva i u jednom trenutku energično rukom prevukao "preko" svog vrata simulirajući klanje, što je izazvalo novu buru komentara ne samo u njegovoj otadžbini i Francuskoj, gde radi, već i širom sveta.

Naročito su bili zbunjeni igrač i navijači Malija, ali FIFA se za sada nije pozabavila ovom gestikulacijom kojoj svakako nije mesto u sportu.

Football : Serge Aurier réagit suite à la polémique sur son geste
Izvor: YouTube



I, ovde, konačno je bio red – završavamo sa nabrajanjem njegovih negativnih istupa i gafova.

Četiri dana nakon što je odigrana utakmica Obala Slonovače – Mali, završena pobedom "slonova" od 3:1, iz Malija je stiglo veliko HVALA Orijeu.

Evo o čemu se radi... Naime, u 20. minutu utakmice na "Buake" stadionu u istoimenom gradu, drugom po veličini u Obali Slonovače, a 11 minuta pre nego što će Orije napraviti šta je napravio, došlo je do strahovitog sudara u vazduhu između daleko krupnijeg, snažnijeg i višeg Lamine Konea iz domaćeg tima i omalenog Muse Dumbije, napadača Malija.

Kone je, pritom, svom silinom udario laktom u glavu Dumbiju, koji je nekontrolisano pao i ostao da leži nepomičan, a zajapureni igrači oba tima nastavili su akciju u kojoj su gosti umalo stigli do gola.

I, u raspravi da li je bio korner ili gol-aut, niko nije ni primećivao da je Dumbija ostao da leži bez znakova života, sve dok to nije uočio Frank Kesije, koji je podigao ruku i zatražio pomoć.

Oko Dumbije odmah se stvorila velika gužva i kamera koja je snimala meč nije uspela da "uhvati" šta se zaista događalo i koliko je dramatičan bio ceo događaj, a da jeste bilo dramatično i da se radilo o životu i smrti, potvrdio je koordinator u reprezentaciji Malija, Fuseni Dijavara, koji je četiri dana potom ispričao šta se dogodilo.

"Postoji jedna stvar o kojoj niko ne govori, a tiče se načina na koji je naš igrač dobio pomoć na terenu. Dumbija je pao i progutao sopstveni jezik, a kako nije bio pri svesti, postojala je mogućnost da se vrlo brzo uguši. Serž (Orije, prim. aut) je bio prvi koji je to shvatio i pritrčao u pomoć. Dan posle utakmice, Orije je došao u naš hotel da pita kako je Dumbija", rekao je Dijavara i otkrio i drugu stranu kompleksne ličnosti.

Orije
Izvor: YouTube



Dijavara kaže da niko u timu Malija, posle svega, nije tražio objašnjenje od Orijea vezano za spornu proslavu gola.

"U ponedeljak je nas nekoliko zajedno letelo za Pariz i nismo pričali o tome. Umesto toga, on je hvalio naš tim. Obala Slonovače – Mali je tradicionalno 'vreo' derbi za navijače obe reprezentacije, jer su naši narodi nešto poput daljih rođaka", rekao je Dijavara, koji je pomogao da Orije konačno dospe u javnost usled nečeg lepog što je uradio.

Kad smo se već spustili do Afrike, evo i kompletnih rezultata 1. kola kvalifikacija za Mundijal.

Grupa A

1. kolo: DR Kongo – Libija 4:0, Tunis – Gvineja 2:0.

Grupa B

1. kolo: Zambija – Nigerija 1:2, Alžir – Kamerun 1:1.

Grupa C

1. kolo: Gabon – Maroko 0:0, Obala Slonovače – Mali 3:1.

Grupa D

1. kolo: Burkina Faso – Južna Afrika 1:1, Senegal – Zelenortska Ostrva 2:0.

Grupa E

1. kolo: Gana – Uganda 0:0, Kongo – Egipat 1:2.

Utakmice 2. kola biće odigrane 11, 12. i 13. novembra.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC