• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pisci u kopačkama - ko bi osvojio Mundijal?

Autor mondo.rs

Knjiga i kopačke nisu uvek bili u lošim odnosima.

Svojevremeno su Piksiju Stojkoviću zasmetale floskule o glupim fudbalerima.

"Zar ljudi u tolikom broju dolaze na stadione da bi gledali glupake na terenu. Uostalom, mi ćemo ponekad i da pročitamo neku knjigu, a svi ti koji tvrde da smo glupi, pa i sami pisci, nikada neće istrčati pred 100.000 gledalaca".



Zatvorite oči i zamislite tim: na golu Nikos Kazancakis. U odbrambenoj liniji Euripid, Hipokrat, Herodot i Euklid. Na sredini terena Arhimedova geometrija, Platonova dubina i Sofoklova režija. Neiscrpan rudnik genijalnih rešenja za trio u špicu – Aristotel, Omero, Aristofan.

Kakav tim! Da se naježiš. Šetao bi se do titule na Svetskom prvenstvu. Kaznena ekspedicija Velike Grčke. Neustrašivi. Nepobedivi. Vedete sa druge planete. Čudno radi mozak nama obolelima od fudbala. Sajam knjiga, a razmišljamo i dalje o lopti. Nema nam druge, simbioza je jedini izlaz iz lavirinta. Vežite se.

Počinje imaginarni knjiški Mundijal.

Prepustimo mašti na volju. Pomozimo Helenima da dobiju dostojnog rivala. Nije u redu da finale bude dosadno i ružno. Nije li Brazil ozbiljan konkurent? Nacija traži utehu za ’Mineiraco’. Pisci spremaju osvetu.

Mrežu čuva Mačado de Azis, a defanzivnu liniju čine Grasilijano Ramos, Mario de Andrade, Lima Bareto i Alvares de Azevedo. Magije Paula Koelja su od neprocenjivog značaja na sredini terena, ali ne može ništa bez pomoći Euklidesa da Kunje i Gimaraeša Roze. U napadu do izražaja dolaze klasa Žorža Amada, elegancija Klarisa Lispektora i oštrina Danijela Galere.

Italijani sve nade polažu u Dantea Aligijerija. Baloteli sa perom i mastilom. Dva genija neobuzdanog duha. Obojica u stanju da od Pakla do Raja stignu na 14.233 načina. Stih po stih. Gol po gol. Božanstvena komedija! Spektakl!

Sistem 4-3-3. Na golu Luiđi Pirandelo. Bedem pozadi Pjer Paolo Pazolini, Đovani Bokačo, Italo Zvevo i Đorđo Basani. Na sredini terena Italo Kalvino. Sa svom fantazijom iz ’Zamka ukrštenih sudbina’. Uz svesrdnu podršku Alberta Moravije i Prima Levija.

Skromno? Slažem se. Zato u napadu mora da puca. Koga uz Dantea? Nema dileme.

"Cilj opravdava sredstva". Taktika koja garantuje slavu. Zato i traka na ruku Makijavelija. Nebeski tim. Od skoro pojačan Umbertom Ekom. Zovi te ga Pirlo. Seje asistencije poput ideja u ’Imenu ruže’. Autentična ’desetka’ italijanske ’skvadre’.

Francuzi sa Zolom na golu, Igoom, Rajnhartom, Floberom i Vernom u odbrani, Dimom, Kamijem i Ninom na sredini i Prustom, Volterom i De Bovuarom u špicu. Kadri za velika dela. Pardon, remek dela.

Mnogo favorita iz senke. Kolumbija sa tandemom virtuoza. Gabrijel Garsija Markez – Alvaro Mutis. Argentina sa neustrašivim Horheom Luisom Borhesom i nešto povučenijim Hulijom Kortazarom. Između stativa Ernesto Sabato.

Ko sme da otpiše Nemce? Vihorna krila Niče i Marks gađaju centaršutevima Franca u špicu. Otkud Kajzer na poziciji ’devetke’? Nije Bekenbauer, nego Kafka. Jeste rođen u Pragu, ali mu je nemački bio maternji jezik. Uostalom, zar je Klose Nemac? Čik neka se Brazilci ponovo opuste.

Englezi bi večito tražili balans između Dikensove sentimentalnosti i Šekspirove genijalnosti. U prevodu, krah. Totalno rasulo.

Kako bi se Srbija snašla na Sajmu književnog fudbala? Individualno, možemo svima na crtu. Smelo i odvažno. Prsa u prsa sa gorostasima svetske literature.

Kako među toliko klasika, izabrati najboljih 11. Da ne pametujemo. Što bi nas prozivali zbog mešanja u selektorski posao. Prepustimo to stručnajku. Čoveku koji je junake iz Montevidea otrgao od zaborava.

"Ulogu lidera tima poveravam Milošu Crnjanskom – prihvata izazov Vlada Stanković – Znam pouzdano da se bavio fudbalom i da je išao na utakmice. Dobrica Ćosić, uvek na braniku otadžbine, kao idelano rešenje za poziciju centralnog beka. Nema sumnje da bi ideolog Velike Srbije komandovao odbranom kao nekada Nemanja Vidić. Ključevi veznog reda u ruke Boži Koprivici".

"Igrao je aktivno fudbal i čak bio na probi u Partizanu. Brine me samo što se izjašnjava kao Crnogorac, pa bi morali da se konsultujemo sa Savićevićem i Tumbakovićem. Ne bih se oslonio samo na pisce, jer je ovo nadmetanje umetnika svih profila. Golmanske rukavice našem slavnom kolegi, nažalost pokojnom Miroslavu Miru Radojčiću. Prvi dopisnik iz inostranstva u istoriji Politike branio je u podmlatku Sarajeva i kažu da je bio veoma perspektivan golman. Igru bi mi režirao Puriša Đorđević, nekadašnji fudbaler Borca iz Čačka".

"Sa Brankom Miljkovićem iza špica imam garanciju da ćemo biti raspevani tokom svih 90 minuta. Njemu i dres sa brojem 10 jer je kao i svaki Nišlija verovatno posedovao bar delić Piksijeve magije. Na krilne pozicije dva osvedočena ljubitelja ove igre, Danila Kiša i Mihajla Lalića. Kakav bi to bio srpski književni tim bez Iva Andrića. Svestan sam da je naš Nobelovac više voleo košarku, što me ne sprečava da ga stavim na mesto centralnog napadača. Tako dobijamo na skoku u obe faze igre", u jednom dahu deklamuje poznati novinar i publicista.

Uzbuđen zbog retke privilegije koju je dobio od našeg Stručnog odbora, zaboravlja da mu fali još jedan adut u startnoj postavi.

"Nisam zaboravio, nego se dvoumim. Najbliži sam odluci da na štoperskoj poziciji Dobricu Ćosića uparim sa Ivanom Ivanovićem. U njegovom prvom romanu 'Crveni kralj' iz ’73, glavni junak Zoran Jugović je plod autorove imaginacije. Stvoren umetničkim sredstvima, uz pomoć detalja iz života, karijera i sudbina stvarnih fudbalera: Ostojića, Milutinovića, Bečejca, Lamze..."

Igraj i pobedi, ponosno se vrati. Mi samo tako i možemo do svetskog krova. Imaginarno. Na krilima mašte.

Ipak, budimo realni. Niko kao Grci!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC