• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Begić za MONDO: Krivična prijava je neutemeljena

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Elvedin Begić odbacio je navode za pronevjeru koje su Tužilaštvu BiH u Sarajevu predali nekadašnji članovi Izvršnog odbora FS BiH Amer Halep, Ibrahim Adilagić i Senad Islam.

Trojica nekadašnjih Begićevih kolega iz državnog Saveza su predali krivičnu prijavu protiv Begića za pronevjeru kako je navedeno oko 10 miliona maraka.


"Razlog našeg dolaska je podnošenje krivične prijave protiv Elvedina Begića, predsjednika N/FS BiH, vezano za krivična djela koja je počinio u posljednje četiri godine. Radi se o utaji PDV-a u iznosu od 800.000 KM, zatim skrivenih pet miliona KM prometa, kao i sklapanju ugovora bez odobravanja Izvršnog odbora i još niz stvari koje smo naveli u prijavi. Otprilike oko 10 miliona maraka je zadokumentovanog iznosa kojeg smo prijavili Tužilaštvu", rekao je Halep, kojeg je FS BiH suspendovao na 12 mjeseci još 2014. zbog kršenja Pravilnika ponašanja članova fudbalske organizacije.


Na šestom po redu "Danu fudbala" u Banjaluci, prvi čovjek FS BiH Elvedin Begić odlučno je odbacio ove optužbe i pozvao sve nadležne agencije da ponovo "pročešljaju" FS BiH.


"Šta da komentarišem? Ljudi koji su to uradili ne zaslužuju nikakvu pažnju, niti da im se pomenu imena jer je to reklama za njih. Ko su uopšte ti ljudi? Njih u sportu nema, niti imaju svoje mjesto. Imali su šansu, ali nisu odgovorili određenom trenutku. Danas je normalno u ovoj državi da protiv nekog podnesete krivične prijave. Dosta puta sam rekao, a ponoviću i danas mi podržavamo rad svih agencija za provedbu zakona. Ovo nije njihova prva prijava, i ranije su podnosili i dosad nijedna nije bila pravno utemeljena. Neće ni ova posljednja biti pogotovo jer se radi o funkciji predsjednika FS BiH. Oni bi trebali znati za šta je odgovoran prvi čovjek FS BiH", rekao je Begić našem portalu.


Predsjednik FS BiH je dodao da je optužba o pronevjeri 10 miliona evra smiješna.


"Oni pominju bez ikakvih problema brojeve od desetak miliona evra, to je zaista smiješno, ali opet podvlačim, mi u FS BiH podržavamo rad agencija za provedbu zakona i sremni smo u svakom trenutku da odgovorimo na sve, pa i na optužbe. Dokumentacija je uvijek raspoloživa agencijama na uvid. Dosadašnje provjere nisu bile pravno utemeljene, a mogu garantovati u svoje ime da ni ovo sad neće biti utemeljeno", naglasio je prvi čovjek bh.fudbala.


Begić je u decembru prošle godine dobio drugi mandat u fotelji predsjednika FS BiH, koji će prema njegovim riječima, nastaviti da radi na daljem razvoju našeg fudbala.


"Plan je jednostavan, želimo da zadržimo ovaj nivo koji smo ostvarili u prethodne četiri godine. To su prvenstveno dobra organizacija i da nastavimo sa daljim razvojem. FS BiH će u okviru svojih mogućnosti raditi na poboljšanju sportske infrastrukture, a posebnu pažnju posvetićemo reprezentativnim selekcijama, naročito mladim".

Na našu konstataciju da FS BiH uprkos nedostacima, funkcioniše na visokom nivou za razliku od recimo Rukometnog saveza BiH ili Košarkaškog saveza BiH, koji su praktično u rasulu, Begić je rekao da nije na njemu da govori o tome.


"Ovo što ste rekli, to može jedino javnost da konstatuje. Mi smo pokazali da nešto može normalno da funkcioniše u ovoj državi bez nekih velikih turbulencija. Sve je stvar dogovora i ljudskosti. Ali jeste podvig u ovakvoj BiH izdržati jedan mandat pune četiri godine a onda dobiti 95 odsto podrške delegata za drugi mandat. To je za mene velika čast, ali i ogromna obaveza za naredni period", podvukao je Begić.


U njegovom prvom mandatu "zmajevi" su pod vođstvom Safeta Sušića igrali na Mundijalu u Brazilu, a u drugom bi mogli pod palicom Mehmeda Baždarevića da nastupe na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji.


"Ja sam optimista i nikad me to neće napustiti dok god se nalazim na mjestu predsjednika. Imamo realne šane da se nađemo u baražu, a onda uz malo sreće na žrijebu i na Mundijalu", zaključio je prvi čovjek FS BiH.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC