• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne broje se šanse, već gol, a dala ga je Benfika!

Autor mondo.rs

Dortmund napadao, promašivao i uz ogroman trud ipak nije savladao lisabonske "orlove". Mitroglu postavio konačnih 1:0, a Obamejang katastrofalno izveo penal koji je skrivio Fejsa. Blistao golman Ederson.


Ovakvi mečevi služe za primer utakmica u kojima konačan rezultat ne oslikava viđeno na terenu. Međutim, to večeras uopšte neće brinuti navijače Benfike.

Golom Kostasa Mitroglua početkom drugog poluvremena, udarcem sa dva metra posle kornera, portugalski tim iskoristio je JEDINU svoju pravu priliku i kaznio "milionere" za brojne promašaje!

Heroj utakmice, ipak, nije strelac jedinog gola, već čuvar mreže domaćina Ederson, koji je zaustavio sve šuteve ka svom golu. A bilo ih je!

Sa druge strane, apsolutni tragičar je Pjer Emerik Obamejang, napadač Dortmunda koji nije iskoristio dva "čista" zicera, a potom ni jedanaesterac, koji je igranjem rukom skrivio srpski internacionalac Ljubomir Fejsa.

Andrija Živković nije imao pravo nastupa za Benfiku zbog suspenzije koju je "zaradio" u dresu Partizana, protiv Augsburga.

Katastrofalnim udarcem, pri rezultatu 1:0, centarfor nemačkog tima poslao je loptu pravo u ruke heroja Lisabona!

Zbog Edersonovog nastupa i ipak neprobojne odbrane "orlova", ali i zbog katastrofalnog učinka Obamejanga, ovakav ishod može se nazvati sasvim zasluženim pred revanš u Dortmundu, zakazan za 8. mart.

BENFIKA - DORTMUND 1:0 (0:0)



Dobra igra i čak 11 udaraca ka golu (četiri u okvir) daće Tomasu Tuhelu i njegovoj ekipi već od sutra razlog za optimizam. Večeras će i on i svi u gostujućem timu neizbežno žaliti za neiskorišćenom i potpunom inicijativom u dugim segmentima utakmice, ispuštenim šansama i najviše - zbog doslovno "prosutog" jedanaesterca.

Sa druge strane, "orlovi" će definitivno učiniti sve da njihov "autobus" još bolje funkcioniše u Nemačkoj, na čelu sa komandantom Luizaom, veteranom (36 godina), koji je 500. nastup za klub ukrasio asistencijom za Mitrogluov gol.

Naravno, brazilski čuvar mreže Ederson (23) ponovo će i tada biti u prvom planu, kao što je bio i večeras, pred predstavnicima stručnog štaba reprezentacije svoje zemlje. Brazil definitivno ima sjajno rešenje pred stativama već za aktuelni mundijalski ciklus, iako mladi golman još nije debitovao za "A" selekciju.

U utakmici protiv Dortmunda, on je pokazao da je sasvim spreman za najveću scenu i "najteži" dres.

BENFIKA: Ederson - Nelson Semedo, Luizao, Lindelof, Eliseu - Salvio, Pici, Fejsa, Kariljo (od 46' Filipe Avgusto) - Rafa Silva (od 67' Servi), Mitroglu (od 75' Himenez)

DORTMUND: Burki - Pišček, Papastatopulos, Bartra - Durm, Dembele, Vejlg, Rafael Gereiro (od 82' Pulišić), Šmelcer - Rojs (od 82' Kastro), Obamejang (od 62' Šurle).

Iz minuta u minut:

- KRAJ MEČA, POBEDA BENFIKE 1:0! -

90' Igraće se još četiri minuta.

88' Opet Pulišić, ali sada preko gola!

85' Ponovo odbrana Edersona! Briljantni golman Benfike učinio je ovu noć košmarnom za goste! Šutirao je Pulišić, lopta se odbila o Himeneza, ali je čuvar mreže ponovo našao način da reaguje!

74'  Dortmund i dalje pokušava, ali sada naspram sebe ima mnogo čvršćeg protivnika! Deluje kao da Benfika ne bi primila gol do sutra,

69' Ederson je ove sezone već odbranio jedan penal u Ligi šampiona - protiv Dinamo Kijeva.

57' Penal za Dortmund, ali ostaje 1:0! Fejsa je udario loptu rukom, Ricoli pokazao na tačku, a Obamejang šutirao slabo i pravo u Edersona!  Jedan od najlošije izvedenih penala ove sezone!

55' Dortmund napada, ali Ederson brani!

53' Kakav promašaj Obamejanga! Drugi put na utakmici iz blizine gola nije pogodio! Papastatopulosovo dodavanje nekako je došlo do brzonogog napadača, kome je bilo preostalo još samo da savlada golmana - ali nije uspeo.

-  Nakon što za 45 minuta nije uradila ništa, Benfika je izašla sa većom energijom i odmah stekla prednost!

48' IZNENAĐENJE? 1:0 ZA BENFIKU! Kostas Mitroglu realizovao je prvu šansu "orlova", nakon kornera koji je izveo Pici i asistencije Luizaa!



Benfika će pod hitno morati da "proradi", jer je Dortmundu nedostajao samo gol da konkretizuje bolju igru.

- poluvreme -

38' Umalo prilika za Borusiju! Duel Fejse i Gereira, nakon kojeg Srbin gubi loptu i dopušta ofanzivcu "milionera" da uputi loptu pred gol, gde nije bilo igrača gostiju.

36' Dortmund potpuno kontroliše igru, "vezuje" dodavanja, ali i dalje ne nalazi način da uputi konkretan udarac.

27' Inicijativa Dortmunda, ali bez rezultata. "Milioneri" su utišali publiku na "La Lužu"



22' Odbrana Edersona! Golman Benfike zaustavio je šut odličnog Dembelea iz blizine! Dortmund je "probio" odbranu domaćina po levoj strani, a Francuz je šutirao iz okreta, ali je čuvar mreže "orlova" ipak uspešno uradio svoj posao!

10' Inicijativa Dortmunda i šansa utakmice! Priliku je imao Obamejang, na dodavanje Dembelea, ali je iz dobre situacije šutirao zamalo preko gola.

3' Otvoren početak na obe strane i umalo velika šansa za Benfiku. Rafa Silva imao je dobru poziciju na desnoj strani iskosa, ali mu je lopta prešla preko noge.

Velika noć u Lisabonu - početak osmine finala Lige šampiona!

Nekadašnji šampioni Evrope, Benfika i Borusija Dortmund, zaigraće od 20.45 (TV Arena sport) prvo "poluvreme" dvomeča koji će dati jednog učesnika četvrtfinala.

Ovo su startne postave:

BENFIKA: Ederson - Nelson Semedo, Luizao, Lindelof, Eliseu - Pici, Fejsa - Eduardo Salvio, Andre Kariljo - Rafa Silva, Mitroglu

DORTMUND: Burki - Pišček, Papastatopulos, Bartra, Šmelcer, Durm - Dembele, Vejgl, Gereiro - Rojs, Obamejang.



Dakle, kao što je i bilo najavljeno, srpski vezista Ljubomir Fejsa zauzeo je svoje standardno mesto u startnoj postavi domaćina, dok je Andrija Živković na tribinama zato što odrađuje suspenziju "zarađenu" na utakmici Partizan - Augsburg.

Sa druge strane, "roviti" Šmelcer i Pišček su se ipak oporavili i istrčaće na teren od prvog minuta u redovima domaćih, dok - takođe očekivano - Mario Gece nije ni na klupi.

Neposredno uoči utakmice, trener Benfike Rui Vitorija suočio se sa iznenadnim problemom - odsustvom napadača Žonasa, koji je bio planiran da večeras nastupi, ali neće moći zbog problema sa leđima. Njegovo mesto zauzeo je Rafa Silva, letošnje pojačanje "orlova" iz Brage.

Glavni sudija utakmice biće Italijan Nikola Ricoli.

Meč na stadionu "La Luž" biće prvi međusobni duel ova dva tima od sezone 1963/63, kada su se sreli u Kupu šampiona, u kojem je Dortmund prošao ukupnim rezultatom 6:2. Borusija je treći put u ovoj deceniji ušla među najboljih 16, dok će se Benfika boriti za treći plasman u četvrtfinale Lige šampiona u poslednjih šest sezona.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC