• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo je: DOŽIVOTNA suspenzija, penala nije bilo!

Autor mondo.rs

Sudija je dobio doživotnu suspenziju od Svetske fudbalske federacije (FIFA) jer je učinjenom greškom direktno uticao na rezultat utakmice kvalifikacija za Mundijal 2018.

Izgleda da je FIFA okrenula "drugi list" i rešila da se ozbiljno obračuna za malverzacijama u fudbalu.

Prvi koji je ozbiljno sankcionisan je
Sudija Džozef Odartei Lamptei iz Gane!

Arbitar  je dobio DOŽIVOTNU suspenziju od Svetske fudbalske federacije (FIFA) jer je učinjenom greškom direktno uticao na rezultat utakmice kvalifikacija za Mundijal 2018.

Lamptei je grešku napravio u novembru prošle godine, kada je na utakmici između Južne Afrike i Senegala dosudio penal za domaćina, iako igrač odbrane nije igrao rukom.

Lopta je pogodila Senegalca Kalidua Kulibalija u noge i pala ispred fudbalera, arbitar je smatrao da je defanzivac igrao rukom i odmah je pokazao u pravcu bele tačke.

Južna Afrika je pobedila 2:1, a pogodak iz penala je bio vodeći pred kraj prvog poluvremena.

Senegal
Izvor: YouTube


FIFA u saopštenju povodom suspenzije navodi: "Disciplinska komisija FIFA odlučila je da sudiji iz Gane, Džosefu Odarteiju, zabrani da na bilo koji način učestvuje u fudbalskim aktivnostima (administrativnog, sportskog ili bilo koje druge) na nacionalnom i međunarodnom nivou do kraja života", piše i dodaje se:

"Zvanično je proglašen krivim za kršenje člana 69, tačka 1 (nezakonitog uticaja na rezultat meča), FIFA disciplinskog pravilnika za vreme kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji između Južne Afrike i Senegala, a odigrane 12. novembra 2016."

Dalje u tekstu FIFA naglašeno je da Svetska fudbalska federacija "sledi politiku nulte tolerancije na sudijske manipulacije tokom utakmica i da je posvećena zaštiti integriteta fudbala."

Tri bivša zvaničnika Fudbalskog saveza Južne Afrike (SAFA) proterana su iz ovog sporta tokom 2016. godine zbog povezanosti sa nameštanjima u fudbalu tokom 2010.

Lesli Sadibe, bivši izvršni direktor SAFA-a, suspendovan je na pet godina i novčanom kaznom od 20.000 švajcarskih franaka od Etičkog komiteta FIFA. Stivu Gadard i Adil Karalse, bivši šefovi sudijske organizacije SAFA, dobili su dvogodišnju zabranu.



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC