• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je trener kriv što su klinci pobedili 25:0?

Autor mondo.rs

Rasprava oko toga da li protivnika ponižavate ako ga "gazite" do kraja ili ga, zapravo, ponižavate ako ga štedite svesno "spuštajući gas", biće nastavljena i posle otkaza koji je jedan trener u Španiji dobio posle pobede od 25:0.

Jedan za sada neimenovani španski fudbalski trener dobio je otkaz u Seranosu iz Valensije, jer je selekcija koju je vodio ostvarila previše ubedljivu pobedu.

Stručnjak koji je bio zaposlen kao trener petlića, odnosno dečaka od 11 godina i mlađih, smenjen je nakon što je Seranos B savladao lokalni Benikalap C rezultatom 25:0.

Utakmica je odigrana 3. juna, a posle nekoliko dana španska sportska javnost saznala je za odluku čelnika kluba, koji su smatrali da trener nije pedagoški postupio i da pobede te vrste ne doprinose razvoju igrača u tom dobu, bez obzira da li se radi i pobedničkoj ili poraženoj ekipi.

Jedan od zaposlenih u ovom malom klubu specijalizovanom za rad i razvoj mladih fudbalera, Pablo Alsiade, objasnio je u razgovoru za "El Pais" da je odluka doneta jer nije pokazano poštovanje prema protivniku.

"Verujemo u to da je važno pokazati poštovanje za rivala. Posle ovog rezultata, odlučili smo da se raziđemo s trenerom", rekao je Alsiade, koji će uskoro morati da razmatra i tužbu, s obzirom na to da je trenerov advokat najavio pokretanje spora.

Braneći se, trener je izjavio da nijednog trenutka nije bodrio ekipu da ponizi rivala, niti tražio od svog tima da postigne što je više golova moguće. Rekao je da je naredio presing samo do polovine terena i da je rival nastavljao brzopleto da napada i posle serije golova u svojoj mreži, ostavljajući veliki prostor iza sebe.

U tom uzrastu u Španiji igra se osam na osam, a Benikalap C je sezonu završio sa nula bodova i 247 primljenih golova u 30 utakmica, što svedoči o tome da momci iz tog kluba nisu bili dorasli konkurenciji.

"El Pais" podseća da izrazito ubedljive pobede nisu retkost u takmičenjima mlađih kategorija u Španiji, pa i šire, ali da je u toj zemlji i dalje na snazi tradicija da se rezultat ne beleži nakon što jedna ekipa stekne deset ili više golova prednosti.

U Engleskoj, recimo, trenerima koji rade s mlađim kategorijama predočeno je da insistiranje na pobedi po svaku cenu i izazivanje dečaka i devojčica na "gaženje" nedoraslog protivnika ne doprinosi formiranju zdravog mentaliteta kod sportista tog uzrasta, međutim u Nemačkoj postoji verovanje da je "spuštanje gasa" i odluka da se "pomiluje" protivnik zapravo vid nepoštovanja prema rivalu.

Uglavnom - zanimljiv slučaj koji navodi na razmišljanje o situaciji u kojoj će se pre ili kasnije naći mnoga deca i njihovi treneri, odnosno pedagozi.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC