• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Donald u MONDU pred Krasnodar: Jedva čekamo!

Autor mondo.rs

Vezista Crvene zvezde bio je gost naše redakcije uoči puta u Rusiju i poručio: "spremni smo za borbu"!

 Micel-Donald-MONDO-intervju Izvor: MN PRESS

Kako dani prolaze, tako napetost raste. Od izvlačenja parova poslednje runde kvalifikacija za Ligu Evrope, među navijačima Crvene zvezde kruži samo jedno pitanje: može li ekipa Vladana Milojevića da preskoči i Krasnodar?

Posle duple pobede protiv favorizovane Sparte iz Praga, mnogi veruju da je pozitivan ishod moguć, iako se radi o rivalu čiji je sastav još skuplji nego što je u slučaju češkog predstavnika. Mnogi veruju u još jedan podvig, iako se pre samo mesec dana kao uspeh prizivao plasman u treće kolo kvalifikacija za manje popularno međunarodno takmičenje.

Drugi deo intervjua sa Mičelom Donaldom čitajte u utorak na MONDU.

Apetiti su naglo porasli.

Crveno-beli su nanizali sedam pobeda uz gol-razliku 21:1, a igra ponovo uliva nadu. Zato svi kojima su crveno-bele boje pri srcu nestrpljivo čekaju "trenutak istine" i utakmicu u Rusiji.

Igrači, takođe.

"Svi u timu jedva čekamo utakmicu u Krasnodaru", izjavio je Mičel Donald gostujući u redakciji MONDA.

Prva runda finalne borbe zakazana je za četvrtak, 17. avgust u 19 časova po našem vremenu, a revanš je nedelju dana kasnije u Beogradu.

"Preživeli smo prve tri runde, što ne uspe mnogo timova. U seriji smo pobeda, ali svaka utakmica donosi nešto novo, čak i ako imaš 200 pobeda u nizu, pa se zato ne vredi osvrtati na ono što je iza nas. Čeka nas teška utakmica, ali najvažnije je da smo svi puni samopouzdanja", istakao je holandski vezista, prvi stranac kapiten u istoriji crveno-belih (kada su u pitanju takmičarske utakmice).

Milojević strožiji nego Božović?

Čini se da ekipa Crvene zvezde deluje mnogo "zategnutije" - borbenije, fizički spremnije, disciplinovanije - na terenu pod komandom Vladana Milojevića nego što je to bilo dok je na klupi sedeo Miodrag Božović. Da li je Milojević strožiji, pitali smo Donalda. "Svima prija njegov način rada, što pokazuju i rezultati. Ne volim da poredim trenere ili igrače, ali očito je da ekipi prija ono što Milojević traži od nas. Pronašao je način kako da izvuče maksimum od igrača i da ga natera da se na terenu bori za njega i njegove zamisli".

Euforija je postojala i prošlog leta, uoči dvomeča sa Ludogorecom u kvalifkacijama za Ligu šampiona. Očekivanja su tada bila i veća nego sada, pošto je Zvezda imala 2:2 iz utakmice u Razgradu, ali nije uspela da pred prepunim tribinama stadiona Rajko Mitić "pozitivan remi" pretvori u konačan uspeh.

Gelor Kanga je "pao" na provokaciju protivničkog igrača, udario ga prilikom odlaska na odmor između dva poluvremena i dobio isključenje. Umesto da je Zvezda u drugom delu utakmice imala igrača više, jer je prethodno isključen igrač gostiju Plastun, brojčano stanje opet je bilo identično, a iskusniji i individualno kvalitetniji "bugarski Brazilci" umeli su to da iskoriste. Izborili su produžetke, a onda u dodatnih 30 minuta samleli crveno-bele.

Da li su tada pritisak i prevelika očekivanja bili razlog neuspeha ili loše taktičko vođenje i fizička nespremnost, dileme su za raspravu.

Donald izričito odbacuje prevelik pritisak kao nešto što sme igračima Crvene zvezde da služi kao alibi.

"Kada igraš u Zvezdi, pritisak je uvek prisutan. Svi očekuju da redovno pobeđuješ, što je i normalno u velikom klubu. Bitno je da ne obraćaš previše pažnje na protivnike, već da se posvetiš sebi, uz neophodne analize i taktičke zamisli koje će ti omogućiti da uočiš slabosti rivala i potom pokušaš da ih iskoristiš".

Za razliku od pre godinu dana, Gelor Kanga sada deluje mnogo motivisanije, koncentrisanije i više u službi tima pa je, zahvaljujući nespornim igračkim kvalitetima, od omraženog za mnoge postao omiljen. Čini se da nema više brige da bi mogao da ponovi glupost iz beogradskog duela sa Ludogorecom.

"Kanga mora da se prilagodi Zvezdi, a ne klub njemu. Ali on je dobar momak, imao je greške u prošlosti, kao tu protiv Ludogoreca, ali takve stvari se dešavaju, to je bila posledica neke šire slike. On je sjajan igrač i, opet kažem, dobar je momak. Neke stvari o njemu i ne znate jer ne izlaze u medijima. To kako se oblači, koju muziku sluša i gde izlazi, mene ne zanima. Meni je najbitnije da postiže golove i asistira, da je koncentrisan na terenu, da trči i bori se za tim, a privatno, svako ima neki svoj stil", u stilu starijeg brata poručio je Donald.

Holandski vezista je u sezoni 2014/15. nastupao za Mordaviju, iz koje je potom stigao u Zvezdu, tako da je već imao priliku da igra protiv Krasnodara.

"Nema mnogo igrača iz tog vremena i dalje u klubu, ali znam da su među najboljim timovima u Rusiji. Sposobni su da menjaju stil igre u zavisnosti od protivnika, a zanimljivo je da bolje rezultate beleže u gostima nego kod kuće. Neće nam biti lako, ali bićemo spremni za borbu", uveren je dugogodišnji polaznik čuvene Ajaksove akademije.

Veliki peh za crveno-bele je povreda Branka Jovičića, koji je bio jedan od glavnih motora tima i sjajno sarađivao sa Donaldom na pozicijama zadnjih veznih.

"Ne radi se samo o nama dvojici, ceo tim se odlično uklopio. On je dobar igrač, ima iskustvo i naporno radi. Mnogo se trudi tokom utakmica, isto kao i ja, a kada imate dvojicu takvih igrača, onda to dodatno motiviše i ostale", smatra Donald, uz optimistično razmišljanje:

"Jovičić je vrlo značajan za naš tim, ali uveren sam da imamo igrače koji mogu da nadomeste njegov izostanak".

I zaista, pored Jovičića odlično su se uklopili i Milan Borjan na golu, Milan Rodić na levom beku, Filip Stojković na desnom, Vujadin Savić na štoperu, Nemanja Radonjić na krilu... Pozitivna atmosfera brzo se vratila u svlačionicu stadiona Rajko Mitić posle gotovo šokantnog gubitka titule u finišu prošle sezone. Ekipa ponovo razmišlja pobednički.

Da li bi baš ta energija koju je u igračima probudio Vladan Milojević sa svojim saradnicima mogla da bude adut Crvenoj zvezdi u duelu sa skupo plaćenim timom Krasnodara?

"Mora da bude!", kao iz topa ispalio je Donald odgovor.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC