• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Transfer koji bi "razbio" Premijer ligu

Autor mondo.rs

Gvardiola je posle potrošenih 240,5 miliona evra na nove igrače ovog leta rešio da starijeg kolegu Vengera dovede u veoma neprijatnu situaciju u kojoj se mora reagovati brzo, jer...

I prosečan ljubitelj fudbala više puta mogao je da čuje i pročita da Aleksisu Sančezu i Mesutu Ozilu, dvojici najskuplje plaćenih fudbalera Arsenala u istoriji i dvojici ubedljivo najbolje plaćenih igrača ekipe, ističu ugovori na kraju sezone koja je već počela.

A, to i u njihovom slučaju znači da bi u januaru mogli da izaberu klub za koji žele da igraju naredne sezone, potpišu bez obeštećenja i onda sačekaju kraj tekuće sezone da bi i ostvarili transfer, što bi u isto vreme značilo i da bi "tobdžije" ostale bez tandema koji bi, prema aktuelnim cenama na letnjem tržištu igrača, donele prihod klubu od preko 200 miliona evra.

Govorimo pod uslovom da su Čileanac i Nemac dugoročno vezani ugovorima za klub legendarnog menadžera Arsena Vengera.

Ali, iako su ti parafi u medijima najavljivani više desetina puta od prošlog leta do danas, do dogovora ni sa jednim, ni sa drugim (još) nije došlo.

Na 15 dana do isteka prelaznog roka u većem delu Evrope, pa i Engleskoj, Venger i dalje nema rešenje za situaciju, koju će neminovno želeti da iskoriste kako Arsenalovi rivali u Premijer ligi, tako i u Evropi, a dobro znamo da je od raspada poslednje šampionske generacije kluba (sezona 2003/04) i početka izgradnje "Emirejtsa", uglavnom Venger bio taj koji je iz raznih razloga morao da prodaje prve zvezde, a nekada ih ispraćao i za relativno male sume kao uskoro slobodne igrače (vidi pod: Robin Van Persi u Mančester junajtedu za 22,5 miliona evra).



Vengerov novi rival na engleskim terenima, Pep Gvardiola, koji ne mora da razmišlja o prodaji fudbalera već samo koliko želi da potroši, odlučio je da iskusnog Francuza dovede pred veoma važnu i neprijatnu odluku - poslao je ponudu od 66 miliona evra za Sančeza, koji se nalazi na dve nedelje i jedan dan od ulaska u period karijere kada će moći da bira klubove bez priče o obeštećenju.

Tih 66 miliona evra svakako je manje od onoga što bi, u drugačijim uslovima, bila cena 28-godišnjeg napadača, koji je Arsenalovu prvu utakmicu u sezoni - triler pobedu nad Lesterom od 4:3 u Londonu - pratio iz VIP lože, zvanično zbog povrede (Ozil je igrao). Sančez neće igrati ni u drugoj utakmici sezone, na gostovanju u Stouku.

Ali, tih 66 miliona evra i dalje je ozbiljna suma koju bi Venger mogao da zaradi (i potroši) u poslednjim danima prelaznog roka pre nego što Sančez po prirodi stvari postane besplatan i svima dostupan fudbaler.



Pretpostavljamo da Venger već dugo razmišlja da li je za njega i klub bolje da proda Sančeza i/ili Ozila ili dvojicu fudbalera očigledno nevoljnih da produže ugovor uvede u poslednju sezonu tražeći od njih kvalitet na terenu i odričući se zarade kakva se retko ukazuje.

Da sve bude gore po trofejnog francuskog stručnjaka, Gvardiola je navodno za bivšeg fudbalera Barselone i Udinezea spremio nedeljnu platu od 440.000 evra, nudeći mu značajan procenat prihoda od prava na imidž i bonuse, a javna tajna u Londonu je da Venger već mesecima okleva da prvim zvezdama ponudi nezvanično zatraženu nedelju platu od 330 do 350 hiljada evra.

Trenutno, Ozil zarađuje 170, a Sančez 160 hiljada evra nedeljno, što je znatno više od 120 hiljada koliko ima Tio Volkot ili 110 hiljada koliko imaju Olivije Žiru i Petr Čeh. Niko više na "Emirejtsu" nema nedeljnu zaradu izraženu sa šest cifara.

Lako se može izračunati da malo nedostaje da Gvardiola ponudi fudbaleru kojeg je u sezoni 2011/12 trenirao u Barseloni tri puta veću platu od aktuelne.

Pored Sitija, razvoj događaja u severnom Londonu prate i Pari Sen Žermen, Bajern Minhen i Čelsi i verovatno je da će Venger, ako shvati da se čudo neće dogoditi do 31. avgusta i Sančez produžiti ugovor vezujući se dugoročno za klub, pokušati prvo da ga proda nekom inostranom klubu kako ne bi direktno pojačao ionako jače (prema imenima) rivale u Premijer ligi.

Anketa

Šta bi Venger trebalo da uradi?

  • Da prihvati tih 66 miliona i pametno potroši

    42.86% (3)

  • Da traži više od 66 miliona i proda Sančeza

    0% (0)

  • Da čeka 31. avgust i proda ga tada ako ne produži ugovor

    28.57% (2)

  • Da pokuša da proda Čileanca stranim klubovima makar i za manje

    14.29% (1)

  • Da ga zadrži u klubu rizikujući da ode kao slobodan igrač

    14.28% (1)

  • Da mu ponudi iste uslove kao Pep, pa kako bude

    0% (0)

Šta bi Venger trebalo da uradi?

Rezultati


A, Gvardiola... Od njegovog dolaska na "Etihad" pre godinu dana klub iza kojeg stoje biznismeni sa Bliskog Istoka, potrošeno je skoro pola milijarde evra na pojačanja, 240,5 miliona samo ovog leta redom na Benjamina Mendija (57,5), Kajla Vokera (51), Bernarda Silvu (50), Edersona (40), Danila (30) i Daglasa Luiza (12).



U ovom trenutku, Španac na raspolaganju ima dvojicu fantastičnih napadača, mladog Gabrijela Žezusa i iskusnog Serhija Aguera, koji su obojica bili u startnoj postavi za prvo kolo Premijer lige u kojem su "građani" pobedili novajliju u ligi, Brajton i Hauv Albion na gostovanju 0:2.

Svestan da u Evropi niko nije potrošio više od njega za 13-14 meseci na novom poslu, Gvardiola je prošle nedelje poručio javnosti da Siti neće u budućnosti više ovoliko trošiti i da je od Manuela Pelegrinija nasledio jedan od najstarijih sastava na Ostrvu.

Jedan od najtrofejnijih trenera svih vremena, koji je obarao rekorde i kao šef Barselone i kao šef Bajerna, u Brajtonu je izveo startnu postavu Ederson - Kompani, Stouns, Otamendi - Fernandinjo - Voker, De Brujne, David Silva, Danilo - Aguero, Gabrijel. Na klupi, koja je vredela više od 250 miliona evra, sedeli su Klaudio Bravo, Fil Foden, Elakim Mangala, Leroj Sane, Bernardo Silva, Rahim Sterling i Jaja Ture.

Među povređenim igračima, Pep pored novajlije Mendija ima Ilkaja Gundogana i povratnika Samira Nasrija, tako da će ova "jeziva" konkurencija biti samo još jača kada se oni budu vraćali u pogon.

Navijali za Arsenal ili ne, za Mančester siti ili ne, moramo se složiti oko toga da bi prelazak Sančeza sa "Emirejtsa" na "Etihad" doveo do koncentracije kvaliteta i produbljivanja jaza između dva kluba koja su se prethodnih sezona žestoko borila za trofeje, vrh tabele i plasman u Ligu šampiona.

P. S. Podsećamo vas da Arsenal ove sezone, posle 20 godina, neće igrati Ligu šampiona i da je klub ostao bez ozbiljnih prihoda od tog takmičenja.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC