• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Venger je zakasnio, Murinjo dobio Ozila na popustu

Autor mondo.rs

Januar 2017. bio je poslednji mesec kada je Arsenal, valjda svestan da se stvari neće promeniti, mogao dobro da zaradi na Ozilu i Sančezu. Sada...

Da Mesut Ozil neće potpisati novi ugovor, a samim tim ni ostati u Arsenalu, bilo je manje-više jasno još prošlog januara kada je skupoceni fudbaler zajedno sa Aleksisom Sančezom ušao u poslednjih godinu i po dana ugovora.

Klubovi, svesni okolnosti koje vladaju u evropskom fudbalu, uglavnom prodaju igrače u toku prelaznog roka koji dolazi na 18 meseci do isteka saradnje, ako dogovora do tada ne bude.

Menadžer Arsenala, Arsen Venger, nije to uradio prošle zime, nije ni prošlog leta kada je još i moglo nešto da se zaradi na svojevremeno dvojici najskuplje plaćenih igrača u istoriji kluba (Ozil je 2013. godine koštao 47, a Sančez naredne 45 miliona evra).

Sada, dok se približava januarski prelazni rok, ništa više nije u rukama kluba i francuskog menadžera. I Ozil i Sančez biće 1. januara 2018. godine slobodni da potpišu za bilo koji klub i potom sačekaju kraj sezone da ostvare transfer bez obeštećenja, što je u poređenju sa Arsenalovom pozicijom iz januara 2017. godine gubitak od preko 100 miliona funti - možda i više.

Igrači koji uđu u poslednjih šest meseci ugovora, naravno, ne moraju da čekaju kraj sezone kako bi ostvarili transfer ukoliko su klubovi s kojima pregovaraju voljni da, ipak, izdvoje neko obeštećenje i dovedu ih odmah. I u Arsenalu su svesni da bi za njih to bila najmanje loša opcija, tim pre što od nekakve Ozilove koristi i forme, sudeći prema tome kako igra i ponašase na terenu od starta sezone, nema mnogo "vajde".

Valjda siguran da stvari ne mogu da se ne dogode, nemački vezista turskog porekla otkrio je saigračima iz Arsenala da će u januaru preći u Mančester junajted, ljutog rivala, na čijoj klupi je Žoze Murinjo, čovek koji ga je 2010. godine kao igrača Verdera doveo u Real Madrid i učinio mu veliku čast time što mu je "zašio" i broj "10" na leđa.

Murinjo i Ozil radili su tri godine zajedno na "Santijago Bernabeu" stadionu, a odlaskom Portugalca i dolaskom Karla Anćelotija u klub promenila se i Ozilova uloga, pa je on prodat "tobdžijama" kako bi se otvorio prostor za dovođenje tada najskupljeg fudbalera sveta - Gareta Bejla.

Engleski "Daily Mirror" objavio je senzacionalnu vest pozivajući se na izvore u Arsenalu, koji je u to vreme boravio u Beogradu i igrao utakmicu sa Crvenom zvezdom u kojoj Ozil nije bio akter.

Da se i Venger pomirio sa činjenicom da je izgubio najkreativnijeg igrača u kadru donekle se može zaključiti i iz Ozilove uloge ove jeseni. Francuz ga je "čupao" iz nekoliko kriza forme od dolaska iz Reala konstantno ga držeći na terenu i čekajući da proradi, ali se to ove sezone promenilo pa je čovek plaćen 140.000 funti nedeljno preseljen na klupu.

Upravo je ova plata, neprijatno visoka za obične smrtnike, ali itekako skromna za engleske uslove kada se uporedi s novcem za koji igraju prve zvezde Mančester junajteda, Mančester sitija i Čelsija, jedan od razloga zbog kojih - uz konstantno posrtanje u nameri da se ostvare veliki rezultati - Ozil nije do danas produžio saradnju sa Arsenalom.

Klub je u jednom trenutku, tokom prošle sezone, imao nameru Ozilu i Sančezu da ponudi 275.000 funti nedeljno, što je skoro pa duplo u poređenju s onim što kao najbolje plaćeni i klubu imaju, ali ni to nije bilo dovoljno utoliko što je tandem superstarova zahtevao 350.000 funti sedmično - što bi ih učinilo najplaćenijim igračima u Engleskoj.

Sada je samo pitanje kolika će biti visina obeštećenja koju će Arsenal uspeti da bukvalno "izvuče" u januaru, kako za Ozila koji je poput Robina van Persija "izdao" navijače i krenuo ka "Old Trafordu", tako i za Sančeza koji se dugo već nalazi na listi želja Bajerna iz Minhena i Mančester sitija.

Legende Arsenala, poput Robera Piresa, koji su nosili dres ovog kluba u vreme kada je Arsenal sejao strah Engleskom, ali i vreme u kojem su odnosi na relaciji klub-menadžer-igrač bili znatno drugačiji nego sada, smatraju da je Ozil pristupom i formom samo doprineo tome da se njegov transfer u Junajted nikako ne otkaže.

Odnosno, da nikome na "Emirejtsu" ne padne napamet da odbije januarsku Murinjovu ponudu.

Jednostavno - kroz takvu eru prolazi evropski fudbal, koji nema tekovine američkog sporta poput "selari kepa", "drafta", "trejda", "delimično slobodnih agenata", itd, ali koji se suočava sa sve češćom tipično američkom metodom: sačekaj da ti istekne ugovor i samo produži dalje.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC