• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Halo, Mino je... Imate li baš mnogo para?

Autor mondo.rs

Zašto je i koga zvao moćni agent Mino Rajola i kakve je odgovore dobio...

Grent Val jedan je od vodećih američkih "soker" novinara, kolumnista magazina "Sports Illustrated", saradnik mreže "FOX Sports" i autor knjige "The Beckham Experiment" koja je izazvala burne reakcije u SAD i Engleskoj.

Dakle, nije ko beži od odgovornosti za ono što napiše.

Da li su mu izvori pouzdani ili ne, tek Val je neposredno po završetku utakmice Lige šampiona između Sevilje i Mančester junajteda, uoči koje je Žoze Murinjo ostavio Pola Pogbu na klupi i uvrstio Skota Mektomineja u vezni red pored Nemanje Matića, objavio da Pogbin agent Mino Rajola predano radi na pronalaženju novog kluba za svog klijenta.

Italijan holandskog porekla, prema Valovim saznanjima, ne želi da čeka kraj sezone i eventualni odlazak Murinja sa "Old Traforda", već namerava samostalno da reši očigledan problem koji je nastao na relaciji menadžer - najskuplji fudbaler u istoriji kluba.

Val je objavio da je Rajola, citiramo, prethodnih nedelja razgovarao telefonom sa ljudima iz nekoliko velikih evropskih klubova tražeći bar nagoveštaj interesovanja za mladog francuskog vezistu međutim da je svaki razgovor završen sa: "Hvala, nismo zainteresovani".

Mančester junajted platio je svog bivšeg fudbalera Juventusu celih 105 miliona evra na leto 2016, nakon čega je igrač potpisao ugovor do 2021. godine za nedeljnu platu od oko 320.000 evra uz solidan procenat prava na prihode od prodaje dresova i ostalih marketinških aktivnosti u kojima klub koristi njegovo ime.

Ne želeći da dovodimo u pitanje verodostojnost Valovih izvora, treba reći i da je tekst o transfer vestima iz Mančester junajteda i Rome objavljen u vreme kada su ova dva kluba igrala utakmice Lige šampiona i kada je veliki broj njihovih navijača bio uz društvene mreže prateći šta se događa u Sevilji i Harkovu.

Murinjo je od prvog dana otvoreno i argumentovano branio odluku Junajteda da igrača koji je klub napustio nakon svađe sa legendarnim serom Aleksom Fergusonom za svega miliona evra učini (tada) najskuplje plaćenim fudbalerom u istoriji, a u prvoj zajedničkoj sezoni u Engleskoj osvojena su tri trofeja Komjuniti šild, Liga kup i Liga Evrope preko koje je izboreno učešće i u Ligi šampiona ove sezone.

Ipak, u drugoj sezoni, na loše igre i cele ekipe i samog Pogbe nadovezao se i dolazak Aleksisa Sančeza iz Arsenala prošlog januara u transferu koji je cela Engleska posmatrala više kroz finansijski nego sportski aspekt.

Ne samo da je Čileanac dobio nedeljnu platu od oko 440.000 evra u Mančesteru, već je njegov odlazak sa "Emirejtsa" značio i da će Mesut Ozil momentalno potpisati nov ugovor sa zaradom od 330.000 evra sedmično, a pre nego što su oba ugovora bila i potpisana u jednom delu engleskih medija bliskih Rajoli pojavila se svojevrsna najava svega što se trenutno događa u svlačionici Mančester junajteda - pisalo se o tome da je Pogba nezadovoljan svojom pozicijom u novonastaloj situaciji i da će njegov menadžer tražiti da mu primanja budu izjednačena sa Sančezovim.

Da li je to uzrok zahlađenja odnosa između Murinja i Pogbe, ili su razlozi vezani direktno za ono kako prvi tim Mančester junajteda izgleda na terenu ove sezone, teško da će javnost saznati iz prve ruke utoliko što je Murinjo ponavljao da mu je Pogba dragocen igrač i kada ga je uporno držao na terenu čekajući da zaigra na očekivanom nivou, kao i sada kada ga rotira sa malo poznatim 21-godišnjim izdankom fudbalske škole kluba, Mektominejom.

Val je u tekstu koji su preneli svi vodeći engleski mediji između redova napisao i da Real Madrid nije više zainteresovan za Pogbu, iako je Rajola kontaktirao prvog čoveka kluba Florentina Pereza i ponudio mu da transfer od kog je bogati Španac odustao na proleće 2016. godine bude realizovan dve godine kasnije.

Mančester junajted prikazao je igru ispod svakog nivoa u sredu uveče na "Ramon Sančez Pichuan" stadionu u Sevilji, na kom je Pogba meč počeo sa klupe pa ušao u igru neplanirano u 17. minutu umesto rovitog Andera Erere. Murinjo je insistirao da Španac počne meč iako nije bio dovoljno oporavljen od povrede, a kada vezista nije izdržao ni četvrtinu utakmice neraspoloženi Pogba morao je na teren.



Val se u svom tekstu nije bavio samo problemima Mančester junajteda, već i Rome koja je u istom terminu igrala u Ukrajini sa Šahtjorom, povela pa uz veliku dozu sreće izbegla ubedljiv poraz. Amerikanac je najavio da će sportski direktor "vučice", Monći, biti primoran da na leto proda neke od vodećih igrača ekipe kako bi klub nastavio da servisira dugove shodno dogovorenom sa UEFA u okviru finansijskog fer-plej monitoringa.

Upravo zato, Roma je nameravala da prihvati ponudu Čelsija za Edina Džeka prošlog januara, ali je prema Valovim saznanjima odustala pod pritiskom navijača koji su se usprotivili smatrajući da se tako gazi po osnovnim sportskim principima.

Jedan od četvorice američkih biznismena koji su 2011. godine kupili Romu i aktuelni predsednik kluba Džejms Palota prihvatio je tada zahtev da treneru Euzebiju Di Frančesku ne "lomi" takmičarski pogon do završetka sezone, ali odmah naglasio i direktoru i treneru i navijačima da će narednog leta biti neophodna zarada na nekolicini traženih igrača.

Val navodi da su u ovom trenutku na ceni Lorenco Pelegrini (21) i Džengiz Under (20), mladi turski napadač koji je u Harkovu u duelu sa Šahtjorom postigao peti gol u poslednja četiri nastupa za klub sa "Olimpika".

Za Pelegrinija je, navodi isti autor, zainteresovan Real Madrid čiji se predsednik Perez navodno trajno odrekao ideje o "galaktikosima" zbog čega se i zahvalio Rajolni, nameravajući da i u budućnosti dovodi talentovane igrače iz Španije, Evrope i sveta i tek poneku mega zvezdu.

Kakva je recimo Nejmar.

Perez se, tvrdi Val, i dalje nije odlučio da li Kejlora Navasa želi da zameni Davidom De Heom ili Tibom Kurtoom. Podsećamo, De Hea je leta 2015. već bio potpisao za Real Madrid ali je taj transfer bio okončan posle ponoći 31. avgusta tako da FIFA nije želela da ga prihvati usled čega je "španska hobotnica" do danas ostala na "Old Trafordu".

Ukoliko je Perez zaista u meri 50:50 neodlučan između čuvara mreže Junajteda i Čelsija, moguće je da će prevagu odneti De Hea nakon predstave koju je prikazao u sredu na "Pichuanu", a koju je Murinjo u izjavi posle utakmice relativizovao na nekorektan način ne želeći da da na značaju igri ekipe Vinćenca Montele i očajnom nastupu svog tima.

Kurtoa je u nekoliko intervjua tokom ove sezone govorio o velikoj želji da se vrati u Madrid, gde je već branio za Atletiko, iako je kao osnovne razloge navodio to što mu porodica i dalje živi u španskoj prestonici. Val piše da se Real Madrid neće odrediti po ovom pitanju do aprila i da Perez kroz završnicu Lige šampiona namerava da donese konačnu odluku pre nego što bude "poslao ponudu koja se ne odbija".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC