• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PSŽ koristio "finansijski doping", Mbape u Monaku?

Autor mondo.rs

UEFA je u septembru otvorila istragu povodom poslovanja kluba koji je, posredno, u vlasništvu katarskog emira i koji je izgleda "naduvavao" sponzorske ugovore kako bi opravdao 222 miliona evra potrošena na Nejmara.

Poslednji u nizu sastanaka između čelnika Pari Sen Žermena i agenata UEFA zaduženih za sprovođenje finansijskog fer-pleja zakazan je za 20. april, a engleski časopis "Financial Times" objavio je ove srede da su "sveci" u - velikom problemu!

"Financial Times" objavio je da su, za sada, u UEFA prepoznali "naduvavanje" sponzorskih ugovora, kojima su vlasnici PSŽ-a pokušali da pokriju troškove Nejmarovog transfera iz Barselone, a podsećamo da je samo izlazna klauzula brazislke zvezde iznosila 222 miliona evra (bez plata i bonusa igraču).

S obzirom na to da je UEFA još 2013. godine uvela "ffp" prema koji, najprostije rečeno, zabranjuje prekomerno trošenje novca, odnosno obavezuje klubove da troše onoliko koliko prihoduju, u startu su izražene sumnje u to da će PSŽ uspeti da opravda minus od 144,6 miliona evra napravljen na tržištu igrača u sezoni 2017/18.

Konkretno, na nove igrače potrošeno je 238, a na prodaji fudbalera zarađeno 93,4 miliona evra, uz podsećanje da UEFA brani klubovima da naprave gubitak veći od 30 miliona evra u odnosu na profit iz tekuće sezone. To znači da bi PSŽ morao da ostvari profit od oko 110, 115 miliona evra kako bi izbegao kaznu, a poznato je da ni klubovi sa najvećim prihodom u fudbalu poput Real Madrida ili Mančester junatjeda ne uspevaju da ostvare takvu zaradu u takmičarskoj sezoni.

Ljudi iz investicionog fonda "Qatar Sports Investments", koji je 2005. osnovao aktuelni emir te zemlje bogate naftnim nalazištima Tamim bin Hamad Al Tani, kupili su Pari Sen Žermen pre sedam sezona i, preko Al Tanijevog bliskog saradnika Nasera Al-Kelaifija, uložili preko milijardu evra u klub i transfere.

UEFA ih je 2014. već kažnjavala zbog "finansijskog dopinga", odnosno ilegalnog upumpavanja državnog novca na račun klub, koji je tada bio ostvaren preko još jedne organizacije u vlasništvu države Katar, "Qatar Tourism Authority".

Kazna je iznosila 60 miliona evra i smanjenje broja registrovanih igrača za Ligu šampiona sa 25 na 23.

Pitanje je kako će proći aktuelna istraga, koju je na neki način i najavio prvi čovek španske La Lige, Havijer Tevas, koji je prijavio Pari Sen Žermen u danu kada je na račun Barselone "legla" uplata od 222 miliona evra kojom je oslobođen Nejmar.

Tevas je tada rekao da je uveren da se radi o slučaju "finansijskog dopinga", a mediji su kasnije pisali o tome da Al-Kelaifi užurbano radi na pronalaženju sponzora i potpisivanju novih, unosnijih ugovora sa kompanijama "Nike", "Emirates", QNB", "beIN sports", "Ericsson", "Orange" i "PMU", kako bi agentima UEFA mogao da predstavi bilans prihoda i troškova koji bi pokazao da "ffp" nije prekršen ni po jednoj tački.

"Financial Times" navodi da je uveliko prepoznato "štelovanje" ugovora i da će, ako ne bude nekih zaokreta, PSŽ biti ponovo sankcionisan. Ako bude kažnjen, klub koji je preko fonda "QSI" posredno u vlasništvu katarskog emira, biće uveden u program finansijkog oporavka i UEFA će imati pravo veta na neke buduće poteze na tržištu igrača.

To konkretno znači da "sveci" neće imati mogućnost otkupa ugovora Kilijana Mbapea, kojeg su prošlog leta pozajmili od Monaka za pet miliona, ali i fiksno obeštećenje od 185 miliona evra za naredno leto kada bi ovaj francuski "vunderkind" trebalo zvanično da postane igrač pariskog kluba.

Lako bi moglo da se dogodi da Mbape bude vraćen Monaku, mada postoji opcija i da Al Tani i Al-Kelaifi pristanu da "preprodaju" Nejmara madridskom Realu i tako "srede" stanje na svom računu, ali i zadrže Mbapea.

"Preliminarna istraga pokazala je da su prikazani sponzorski ugovori u vrednosti od 200 miliona evra 'naduvani' od strane kluba u vlasništvu države Katar", navodi "Financial Times" u svom "breaking" tekstu objavljenom ove srede.

"Osim ukoliko ljude iz UEFA ne budu ubedili u prikazanu vrednost sponzorskih ugovora, vlasnici francuskog kluba biće suočeni sa sankcijama", dodato je u tekstu, u kom se autor poziva na izvore upućene u ovaj proces.

Isti izvor navodi da bi, u slučaju ponovljenog prekršaja, sanckije mogle da budu mnogo oštrije nego pre četiri godine kada je kažnjen i Mančester siti, klub u vlasništvu bogatih biznismena iz još jedne zalivske zemlje, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Presudu bi trebalo očekivati na kraju fiskalne godine, u junu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC