• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Januzaj odveo Belgiju na Brazil!

Autor mondo.rs

Posle uspavanke kombinovanih timova u prvom poluvremenu, kada se činilo da niko ne želi da pobedi, "crveni đavoli" su u nastavku stigli do sva tri boda i osvojili grupu G.

Reprezentacija Belgije pobedila je Englesku u meču za prvo mesto u grupi G - 1:0 (0:0), majstorskim pogotkom Adnana Januzaja u 51. minutu.

Vižljasti krilni fudbaler je sa 16 metara iskosa plasirao loptu u suprotni gornji ugao, izvan domašaja Džordana Pikforda, koji je svojom paradom samo ulepšao jedini gol na "Kalinjingrad stadionu", koji će nas doveka podsećati na nesrećni poraz Srbije od Švajcarske.

"Crveni đavoli" su ovom pobedom sebi dodelili "na papiru" lakšeg protivnika u osmini finala, selekciju Japana, ali nakon toga i znatno teži put do same završnice Svetskog prvenstva.

Na tom putu čeka ih Brazil (ili možda Meksiko?!), a onda onaj ko "preživi" u najzvučnijoj četvrtini "kostura", u kojoj su Francuska, Argentina, Urugvaj i Portugal.

Englezi, koji bi u slučaju remija sa Belgijom bili prvi u grupi, ovako će se sastati sa Kolumbijom u osmini finala, a u eventualnom četvrtfinalu sa Švedskom ili Švajcarskom.

Svetlija perspektiva za drugoplasiranog u grupi uticala je na oba selektora da ne krenu na pobedu punom snagom. Geret Sautgejt i Roberto Martinez zajedno su napravili čak 17 izmena u odnosu na startne postave iz prethodne runde, što je najavljivalo da ćemo umesto jednog od derbija grupne faze gledati farsu i prenemaganje.

Belgija je od prvog minuta delovala pozitivnije, pre svega preko Mišija Bačuaija, koji je zajedno sa Felainijem u dva-tri navrata ozbiljno ugrozio mrežu.

Utakmica je od 30. do 45. minuta ipak poprimila onaj neželjeni tok, pa je i zbog toga Januzajov vodeći gol delovao pomalo šokantno na publiku.

Engleska je do kraja imala dve dobre prilike - "jedan na jedan" Markusa Rašforda i Tiba Kurtoe, u kome je belgijski golman vrhovima prstiju skrenuo loptu u korner, a zatim i dobar prizemni udarac Denija Velbeka u 82. minutu, koji je na putu ka mreži blokirao Felaini.

Uprkos tome, stekao se utisak da Sautgejtovi izabranici ne gore od želje da izjednače i da su zadovoljni porazom, koji ih je spustio sa vrha tabele na drugo mesto.

Videćemo za nekoliko dana da li će im se ta kocka isplatiti.

REZULTATI 3. KOLA GRUPE G:

Engleska - Belgija 0:1 (0:0)
/Januzaj 51/

Panama - Tunis 1:2 (1:0)
/Rodrigez 33 - Ben Jusef 51, Hazri 66/

TABELA: Belgija 9 (9:2), Engleska 6 (gol-razlika 8:3), Tunis 3 (5:8), Panama 0 (2:11).


U grupi G je već posle drugog kola bilo jasno ko ide dalje - Engleska i Belgija - tako da je ostalo da u međusobnom susretu odluče ko će osvojiti prvo, a ko drugo mesto u grupi.

U međuvremenu se desio rasplet u svim ostalim grupama, sklopljeno je 90 odsto "kostura" eliminacione faze, a sudeći po sastavima koje su na stadion u Kalinjingradu poslali selektori Geret Sautgejt i Roberto Martinez - za oba tima je primamljivije da u osminu finala uđu kao "G2", nego kao "G1".

Dovoljno je reći da su na klupi ostali Kejn, Ali, Voker, Sterling, Eden Azar, Lukaku, De Brujne, Kompani, Mertens...

Drugoplasirani iz grupe G bi prvo išao na Kolumbiju, pa na Švedsku ili Švajcarsku u četvrtfinalu, a pobednik grupe na Japan, ali onda na Brazil ili Meksiko, pa eventualno na Francusku, Argentinu, Urugvaj ili Portugal u polufinalu.

Videćemo, ipak, šta će se dešavati na terenu...

Engleska i Belgija su posle dva kola bile potpuno izjednačene, tako da bi u slučaju remija večeras, odlučivao broj žutih kartona (trenutno 2:5).

Upravo na osnovu fer-plej tabele, ovog popodneva je iz grupe H u osminu finala otišao Japan, a ispao je Senegal.

Sastavi

ENGLESKA: Pikford - Džons, Stouns (od 46' Megvajer), Kejhil - Aleksander Arnold (od 79' Velbek), Dajer, Delf, Rouz - Loftus Čik - Rašford, Vardi.

BELGIJA: Kurtoa - Dendonker, Bojata, Vermalen (od 74' Kompani) - Čadli, Dembele, Felaini, Tilemans - T. Azar, Bačuaji, Januzaj (od 86' Mertens).

UŽIVO

- KRAJ, pobeda Belgije za prvo mesto u grupi!

90' Kada već vode i idu u pravcu četvrtfinalnog okršaja sa Brazilom, Belgijanci žele da ubace još koju loptu u mrežu Engleske. Velika gužva u petercu i na kraju faul nad golmanom.

89' PIKFORD! Projektil Mertensa sa 18 metara i sjajna parada engleskog golmana.

82' ŠANSA ZA ENGLESKU! Felaini je blokirao šut Velbeka, koji je išao ka donjem levom uglu.

81' Slobodan udarac Rašforda - bezopasno po Kurtou.

74' Kompani menja Vermalena, kome je u duelu sa Vardijem pukla arkada. Selektor Engleske Sautgejt posle primljenog gola nije obavio nijednu izmenu, a njegov tim ne angažuje se naročito u pravcu napada.

66' ŠANSA ZA ENGLESKU! Markus Rašford je posle proigravanja Vardija izbio sam pred Tiba Kurtou, pokušao je da plasira loptu pored njega i činilo se, bio neprecizan, ali iz dosuđenog kornera proističe da je Kurtoa vrhovima prstiju okrznuo tu loptu.

- Pri ovom rezultatu, Belgija u osmini finala ide na Japan, dok Engleskoj sledi meč protiv Kolumbije.

51' GOOOOL - 0:1! Adnan Januzaj! Nekada veliki talenat Mančester junajteda dobio je loptu na "rogu" kaznenog prostora, driblinzima je "lomio" Rouza, a onda levicom majstorski plasirao loptu u suprotni gornji ugao! Pikford potpuno nemoćan.


- Kraj prvog poluvremena. Kako sada stoje stvari, 1. Engleska, 2. Belgija, u osmini finala Engleska - Japan, Kolumbija - Belgija.

38' Lepo su Belgijanci izgradili poziciju za šut, ali je Torgan Azar katastrofalno završio akciju.

33' Žuti karton Dendonkera, a prethodno je opomenut i Tilemans, tako da su "crveni đavoli" povećali ukupnu prednost u žutim kartonima na 5:2. Znatno su bliži (željenom) drugom mestu.

27' Posle kornera sledi dobar pokušaj Felainija, ali opet neko interveniše ispred gol-linije.

26' Posle iznenađujuće žustrog početka, utakmica je ušla u manje uzbudljivu fazu. Miši Bačuaji je jedan od onih kojima se definitivno igra. Napravio je dobar trk i pokušao da šutom iskosa ugrozi Pikforda, ali je odlično uklizao Stouns.

- Među engleskim navijačima vlada konsenzus da se treba spustiti na drugo mesto. Evo i u koga se uzdaju.



10' Belgija bolja u uvodnim minutima. Pikford je odbranio šut Tilemansa sa 20 metara, a potom se spetljao i dozvolio da mu lopta posle gužve u petercu prođe kroz noge... Sa gol-linije "čisti" Kejhil!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC