• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Subašić uveo Hrvatsku među osam!

Autor mondo.rs

Šmajhel je u 116. minutu odbranio penal Modriću, zatim još dva puta vratio Dansku u život, ali se na kraju hrvatski golman izborio za zvanje igrača utakmice! Četvrtfinale Rusija - Hrvatska 7. jula.

Rusija na penale, Hrvatska takođe na penale!

Pobednici nedeljnih utakmica sastaće se 7. jula u Sočiju u četvrtfinalu Svetskog prvenstva, a Danci se već u ponedeljak pridružiti Špancima na aerodromu, u sektoru međunarodnih letova.

Deset godina nakon neverovatnog poraza od Turske u četvrtfinalu Evropskog prvenstva (1:3, nakon vođstva u 119. minutu i izjednačenja u 122), reprezentacija Hrvatske u nedelju je tek drugi put u istoriji rešavala pitanje pobede ili poraza na velikom takmičenju udarcima sa 11 metara.

Činilo se da je Kasper Šmajhel "ušao u glavu" Modriću i drugovima.

U 116. minutu je odbranio penal kapitenu Hrvatske, trostrukom uzastopnom osvajaču Lige šampiona sa Real Madridom, čime je sprečio "vatrene" da u produžecima stignu do pobede koju igrom baš i nisu zaslužili.

Ali, imali su i Hrvati svog velikog aduta, Danijela Subašića!

Zaustavio je u penal-seriji udarce Eriksena i Šenea, ali mu se Šmajhel baš u te dve serije revanširao prilikom šuteva Badelja i Pivarića.

Drama je postala prejaka za mnoge na stadionu u Nižnjem Novgorodu, uključujući selektora Zlatka Dalića, ali nije potrajala još dugo.

Subašić je u petoj seriji nogom odbranio slabo izveden penal Nikolaja Jorgensena, a Ivan Rakitić pogodio donji desni ugao i stavio tačku na meč koji je počeo furiozno, sa dva gola u prva četiri minuta, pa postajao sve teži za gledanje kako je vreme odmicalo.

Hrvatska - Danska 1:1, penalima 3:2
/Mandžukić 4 - Jorgensen 1/

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić (od 81' Pivarić) - Rakitić, Brozović (od 71' Kovačić) - Rebić, Modrić, Perišić (od 97' Kramarić) - Mandžukić (od 108' Badelj).

DANSKA: Šmajhel - Knudsen, Kjer, M. Jorgensen, Dalsgard - Kristensen (od 46' Šene), Dilejni (od 98' Kron-Deli), Eriksen - Poulsen, Brajtvejt (od 106' Sisto), Kornelius (od 66' N. Jorgensen).

Sudija: Hektor Pitana (Argentina).


Štoper Matijas Jorgensen doveo je Dance u vođstvo na isteku prvog minuta, posle jednog od bar 20 opasno izvedenih auta Jonasa Knudsena, ali se uzbuđenje u publici još nije stišalo kada je Mario Mandžukić izjednačio, posle srećnog odbitka u kaznenom prostoru.

Hrvatska je imala više od igre i više šansi do kraja prvog poluvremena, propustili su ih Ivan Perišić i Dejan Lovren, a u drugom poluvremenu je Danska uspostavila kontrolu i u tvrdoj utakmici delovala kao ekipa koja bi pre mogla da "izmisli" vodeći pogodak.

Zlatna prilika ipak se ukazala Hrvatskoj, kada je Modrić "spojio sa golom" Antu Rebića, koji nije uspeo da šutne u prazan gol pre nego što mu je uklizao Jorgensen. Sudija Pitana pokazao je na "belu tačku", ali Šmajhel je u toj situaciji bio u svakom pogledu jači od Modrića.

Danska je u penal seriju ušla sa psihološkom prednošću, koju je gubila, pa vratila, gubila, pa vratila. Ni fenomenalni Kasper Šmajhel nije mogao da saigračima beskonačno daje mogućnost za "popravni".

Hrvatska ide dalje, po onome što je pokazala od početka Svetskog prvenstva, ipak zasluženo!

A, ko zna šta nas čeka u nastavku "nokaut" faze, u kojoj ćemo jednog finalistu dobiti iz sledeće grupe reprezentacija: Rusija, Hrvatska, Švedska, Švajcarska, Kolumbija i Engleska.

Englezi su tu jedini koji su osvajali titulu prvaka sveta (1966. na svom bunjištu), a još samo Šveđani u "ličnoj karti" imaju upisan nastup u finalu (1958, kao domaćini). Svi ostali "terali" su najdalje do polufinala ili četvrtfinala SP.

Put do osmine finala

Hrvatska - Nigerija 2:0, Argentina 3:0, Island 2:1.

Danska - Peru 1:0, Australija 1:1, Francuska 0:0.


UŽIVO

- HRVATSKA JE U ČETVRTFINALU!

Penal serija

3:2 Rakitić!
2:2 Nikolaj Jorgensen - brani Subašić!

2:2 Pivarić - brani Šmajhel!
2:2 Šene - brani Subašić!

2:2 Modrić
1:2 Kron-Deli

1:1 Kramarić
0:1 Kjer

0:0 Badelj - Šmajhel brani!
0:0 Eriksen - Subašić brani!

- KRAJ, PENALI!

119' Hrvatska je nastavila da napada, Modrić je tukao sa 18 metara, ali pravo u Šmajhela. Sve izvesnija penal serija biće psihološki izuzetno teška za naše severozapadne susede.

116' BRANI ŠMAJHEL! Modrić je šutirao mlako, u levu stranu, a danski golman uspeo je da uhvati "živu" loptu!

114' PENAL ZA HRVATSKU! Dubinski pas Modrića, Rebić je izbegao ofsajd zamku, pobegao Jorgensenu i zaobišao Šmajhela, a kada se spremao da zatrese praznu mrežu, Jorgensen mu je uklizao sa leđa i srušio ga.

106' Napad Danske pojačao je brzonogi Pione Sisto, a Mandžukića menja defanzivni "vezista" Milan Badelj, pa će sam u špicu ostati Kramarić.



- Finiš prvog produžetka protekao je u znaku Hrvata, ali opet ništa konkretno.

97' Treća izmena hrvatskog selektora Zlatka Dalića. Umesto Perišića, na terenu je Andrej Kramarić. I Age Hareide podigao je sa klupe svog trećeg "džokera", Mihaela Kron-Delija.

96' Serija centaršuteva i visokih lopti prema kaznenom prostoru "vatrenih". Uspeli su da se odbrane.

93' Pivarić je izbacio loptu u aut da bi se ukazala pomoć Mandžukiću, koji je navodno dobio udarac u lice, a Knudsen nije džentlmenski vratio posed Hrvatima, već je jednim od svojih dugih ubacivanja naterao rivala da se pomuči kako bi otklonio opasnost iz vazduha.



- Na današnji datum 2014. godine takođe su obe utakmice osmine finala završene bez pobednika u regularnom toku. Argentina je posle produžetaka eliminisala Švajcarsku (1:0 - Di Marija u 118. minutu), a Belgija slomila otpor Amerikanaca (2:1).

90+3' U nadoknadi vremena su iz daljine pokušali Rakitić i Brajtvejt, lopte nisu išle u okvir gola i na redu su produžeci!

86' Upornost Kovačića, koji je boltovskim sprintom sprečio loptu da ode u gol-aut, pa serija Rebićevih driblinga, umalo su izrodili najbolju priliku u drugom poluvremenu. Dodavanje sa desne strane čekao je Perišić na sedam-osam metara od gola, ali Matijas Jorgensen u poslednjem trenutku je isturio kopačku i prevario hrvatskog krilnog igrača.

78' Šut Rebića sa 18 metara, Šmajhel brani bez problema. Kakva-takva opasnost i pred golom Danaca. Pre toga je šutirao Modrić, krajnje neprecizno.

74' Definitivno se može reći da su Danci za nijansu opasniji i konkretniji u nastavku utakmice. Žestoko se bore dva ujednačena tima.

72' Šansa! Duga lopta Poulsenu na desno krilo, onda pas u šesnaesterac, gde "rezervista" Jorgensen čeka, pa šutira između dvojice - pravo u Subašića.

70' I jedni i drugi pokušavaju da nešto iskreiraju, ali odbrane uspevaju sve da zatvore. Bukvalno nijedna poluprilika u drugom poluvremenu, čeka se verovatno neka greška ili trenutak inspiracije.

66' Nikolaj Jorgensen menja isturenog napadača Korneliusa, koji kao da nije ni igrao.


63' Dilejni je vukao loptu 30-40 metara, ušao je sa njom i u kazneni prostor, ali u stopu ga je pratio ne naročito primećeni Modrić i sjajno odradio posao u odbrani.

56' Uvodni minuti drugog poluvremena nisu "ni prineti" početku utakmice, kada su viđena oba gola. Požrtvovano uklizavanje Vide, nakon što je hrvatska odbrana "pukla" na desnom boku, za sada je najuzbudljivije što smo mogli da vidimo.

46' Danski selektor Hareide obavio je prvu izmenu. Lase Šene ušao je umesto Andreasa Kristensena, štopera koji je u ovom meču imao ulogu u veznom redu.

- Kraj prvog poluvremena, 1:1! Bilo je šansi za još koji pogodak...

45' Mandžukić dugo leži na travi, držeći se za skočni zglob.

42' PREČKA! Želeo je Eriksen da centrira (99 odsto), ali je to uradio toliko neprecizno da je lopta očešala mesto gde se spajaju stativa i prečka... Kakav lob!



39' ŠANSA! Dok se Modrić spremao da izvede slobodan udarac sa leve strane, navijači iza gola su izvadli telefone iz džepova i spremili se da snimaju. Malo je nedostajalo da snime 2:1 za Hrvatsku, jer je Dejan Lovren bio najviši u skoku, ali je samo okrznuo loptu i ona je kraj stative otišla u gol-aut.

29' ŠANSA! Mogla je Hrvatska da povede. Šmajhel je odbio "bombu" Rakitića, u nastavku akcije je Perišić prvo promašio loptu, pa onda "zbrzao" drugi pokušaj i tukao iznad prečke sa desetak metara udaljenosti.

27' ŠANSA! Brajtvejt je bio brži od Lovrena, utrčao je u kazneni prostor na perfektno dodavanje Eriksena i probao da iz uklizavanja matira istrčalog Subašića. Hrvatski golman je potvrdio klasu.



20' Mandžukić traži penal posle rvanja sa Knudsenom, Pitana odlučno odmahuje rukom.

15' Igra se uglavnom na polovini Danaca, ali osim slobodnog udarca Perišića sa 17 metara, iz koga je pogođen "živi zid", nije bilo opasnosti.

- Naravno, sa dva gola u prvih 3:40 minuta postavljen je novi rekord svetskih prvenstava.

4' GOOOOL - 1:1! Mario Mandžukić! Danci su srećno poveli, Hrvati još srećnije izjednačili, nakon nespretnog pokušaja izbacivanja Vrsaljkovog centaršuta. Pogodila je u leđa Kristensena i vratila se na nogu Mandžukiću, koji je na šest-sedam metara od gola odlično reagovao.

1' GOOOOL - 0:1! Matijas Jorgensen! Kakav šok za "vatrene"! Izveden je aut sa desne strane, lopta je pala na drugu stativu, pa posle šuta danskog štopera prošla kroz noge dvojice Hrvata i od golmana Subašića se odbila u mrežu.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

BL

Spasio im Srbin gu*ove!!!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC