• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je bočica za vodu spasila Engleze

Autor mondo.ba

Detalj koji je promakao većini gledalaca vjerovatno odredio sudbinu Engleske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Engleska je ovog ljeta konačno skinula prokletstvo koje je trajalo gotovo trideset godina. Od Svjetskog prvenstva 1990. u Italiji Englezi su tri puta učestvovali u penal serijima na Mundijalima i sva tri puta su eliminisani.

„Gordi Albion“ u utorak je napravio istorijski uspjeh i pobjedom 4:3 (1:1) nad Kolumbijom poslije penala skinuo to prokletstvo.

Junak Engleske bio je golman Džordan Pikford koji je u odlučujućoj seriji odbranio šut Karlosa Bake i donio svojoj ekipi plasman u četvrtfinale.

Odlučujući trenutak, međutim, dogodio se nekoliko minuta ranije.

Nakon što je sudija Mark Gajger odsvirao kraj drugog produžetka na semaforu je ostalo 1:1 i bilo je jadno da će putnika među osam najboljih ekipa odlučiti jedanaesterci.

U tim trenucima, dok igrači Engleske sa selektorom Geretom Sautgejtom i stručnim štabom dogovaraju ko će da šutira penala, odmah pored golman Džordan Pikford priprema se sa trenerom golmana  Martinom Margetsonom.

U jednom trenutku Margetson dodaje Pikfordu novu bočicu sa vodom, a golman Evertona je uzima i ostavlja staru bočicu.

Naizgled nebitan detalj, međutim, engleski mediji otkrili su da je postojao jako dobar razlog zašto je Pikford uzeo novu bočicu i krijući je u peškiru odnio do gola.

Naime, na novoj bočici koju mu je dao Margetson bila je ceduljica sa imenima kolumbijskih fudbalera i naznačeno kako inače izvode jedanaesterce.

Pikford je poslušao uputstva i postao heroj.

"Mnogo sam se pripremao i gledao kako šutiraju penale. Falkao jedini nije šutnuo kako to inače radi“, rekao je Pikford poslije utakmice.

Ovo nije bio prvi put da se golmani služe ovakvim stvarima, a slična situacija desila se prošle godine u polufinalu Evropskog prvenstva za igrače do 21 godina.

Njemačka je tada poslije penala izbacila upravo Englesku, a njemački golman Julijan Polersbek koristio se „puškicama“ koje je držao u štucni.

Slično se desilo 2009. godine, kada je golman Mančester junajteda Ben Foster u finalu Liga kupa koristio tablet pred penal seriju, a „đavoli“ na kraju stigli do pehara.

Svoje bilješke o izvođačima penala koristio je i Edvin Van Der Sar u finalu Lige šampiona i odbranio penal napadaču Čelsija Nikolasu Anelki.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC