• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Tri lava" gospodare Rusijom - polufinale!

Autor mondo.rs

Engleska pobedila Švedsku i plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva u Rusiji. Protivnik će joj biti bolji iz meča Rusija - Hrvatska.

Najveći deo Britanskog ostrva je u transu - Engleska pleše u Rusiji!

Posle 28 godina "Gordi Albion" igraće u polufinalu Svetskog prvenstva, da li protiv domaćina Rusa ili Hrvatske, ostaje nam da sačekamo poslednji meč četvrtfinala, koji se od 20 časova igra u Sočiju.

Najvažnije, Engleska igra dobar, vrhunski fudbal i konačno pobeđuje sve pred sobom. Kući idu Šveđani, više u Rusiji nisu mogli. Bili su loši u Samari, nedovoljno da produže do Top 4, gde su poslednji put bili u Americi 1994.

Švedska - Engleska 0:2 (0:1)
/Megvajer 30, Ali 59/


Mnogi od sadašnjih reprezentativaca Engleske nisu bili ni rođeni kada je njihov nacionalni tim igrao poslednje polufinale Mundijala u Italiji 1990. Recimo strelci protiv Šveda - Hari Megvajer je rođen tri godine posle, a Dele Ali šest.


Briljirali su te davne devedesete Lineker, Birdzli, Šilton, ali su zaustavljeni od budućnih prvaka Nemaca posle penala. Taj maler koji su Ostrvljani imali u "penal ruletu" na svetskom prvenstvima razbijen je upravo u Rusiji, u osmini finala protiv Kolumbije.

REZULTATI četvrtfinala:

Urugvaj - Francuska 0:2 (0:1)
Brazil - Belgija 1:2 (0:2)
Švedska - Engleska 0:2 (0:1)
Rusija - Hrvatska 20.00

PAROVI polufinala:

Francuska - Belgija, 10. jul

  Engleska - Rusija/Hrvatska, 11. jul

Stvorena je ekipa koja, jednostavno, nema kompleks i koja je predvođena Geretom Sautgejtom spremna da dotakna zvezde i poistoveti se sa najslavnijom generacijom enegleskog fudbala iz 1966. godine. U Londonu je osvojena jedina titula prvaka sveta, a sada im se smeši druga - prvi "zlatni globus".


Od večitog nacionalnog tragičara, Sautgejt izrasta u pravog heroja.I zaslužio je to.

Baš kao i Engleska plasman u polufinale. Švedska je stala u gad kao selekcija sa možda i najboljom odbranom. Bez isinskih zvezda u timu, ali sa disciplinom i energijom kakvu je retko koja ekipa imala u Rusji.

Međutim, u subou je Sautgejt pronašao recept za ono što je pripremio Jan Olof Anderson. Strpljivo su Englezi gradili napade pored dve čvrste linije Skandinavaca i rupu su konačno pronašli u 60. minutu. Naravno, posle prekida. Hari Megvajer je "zabo" loptu glavom posle kornera i savladao sjajnog Robina Olsona. Odličan skok i još bolji udarac, zakasio je Andreas Grankvist, momak koji je pre neki dan po drugi put postao otac.


Imao je Rahim Sterling šansu da već u finišu prvog dela reši pitanje pobednika. Međutim sebičnost napadača Mančester sitija je preovladala, ne kada je bio "jedan na jedan" sa golmanom Švedske, već kada mu se lopta vratila u posed.

Ona ide kući, on ostaje!


Markus Berg već u 47. minutu propušta priliku da izjednači. Definitivno, Džordan Pikford je uz Harija Kejna istaknut kao jedan od glavnih junaka Engleske. Spasio je tada gol, kao i nekoliko puta kasnije...

I onda novi šok. Za druge očekivan. Pritisak Engleza i želja da drugom golom reše meče urodio je plodom u 59. minutu. Trajala je opsada gola Švedske, lopta je kružila, ulazila i izlazila iz kaznenog prostora, da bi je Džesi Lingard ubacio, Sterling bio u pasivnom ofsajdu, a iz drugog plana poentirao glavom Dele Ali.

Kraj!

Zamislite samo polufinale Engleska - Rusija... Blizu je!


 UŽIVO:


Švedska i Engleska su prilično izjednačeni u međusobnim susretima, a odigrali su ih čak 25. Švedi imaju sedam pobeda, dok se Ostrvljani mogu pohvaliti sa osam.

Najvažniji dueli:

Selekcija "tri krune" slavila je na EURU kao domaćin 1992, pobedivši 2:1. U Japanu i Južnoj Koreji na Mundijalu bilo je 1:1, u Nemačkoj četiri godine kasnije 2:2, a u Ukrajni i Poljskoj na EURU 3:2 za Englesku.

ŠVEDSKA - ENGLESKA

Samara, stadion: Kosmos Arena (44.807)
Sudija: Bjern Kujpers (Holandija)

ŠVEDSKA: Olsen - Kraft (od 85' Janson), Lindelef, Grankvist, Augustinson - Klaeson, Larson, Ekdal, Forsberg (od 65' M. oOlson) - Toivonen (od 65' Gvideti) , Berg. 

ENGLESKA: Pikford - Voker, Stouns, Megvajer - Tripije, Ali (od 77' Delf), Henderson (od 85 Dajer), Jang - Lingard, Sterling (od 90+1 Rašford) - Kejn.


- To bi bilo to. Engleska je u polufinalu...

72' Tek sada su Šveđani počeli da napadaju. Berg je imao novu priliku, šutirao je,a Pikford izbio loptu u korner.


62' Ma, kada je teško Pikford. I opet, i opet... Čovek brani sve, pa i zicer Klaesona!

GOOOL!

59' DELE ALI! Engleska ovakvu šansu ne smeju da ispuste. Trajala je opsada gola Švedske, lopta je kružila, ulazila i izlazila iz kaznenog prostora, a onda je Lingard centrirao, Sterling bio u pasivnom ofsajdu, a iz drugog plana se ubacio Dele Ali i glavom matirao Olsena.


- Samo šest faulova u prvom poluvremenu (4 Šveđana i 2 Engleza).


PIKFORD!

47' Definitivno, uz Harija Kejna igrač sa najjačim doprinisom za Engleze. Branio je penele protiv Kolumbije, a danas je paradom i panterskom odbranom sprečio Berga da izjednači, posle centaršuta sa leve strane, odličnog skoka napadača Švedske i trzaja glavom. Lopta je išla uz stativu u mrežu.

- Počelo je drugo poluvreme, bez izmena!


Kraj prvog dela!

AU RAHIME...

45' Sterling je imao "jedan na jedan" sa Olsenom, a golman Švedske je izašao kao pobednik iz toga duela. A, onda je fudbaler Mančester sitija bio sebičan, imao je dvojicu slobodnih saigrača, ali je petljao i promašio!

40' Engelska zasluženo vodi i kontroliše situaciju na terenu. Neće Šveđanima biti lako da stignu do izjednačenja, jer su i Ostrvljani fenomenalno postavljeni i Geret Sautgejt drži stvari pod kontrolom.

- Osam od deset golova Egleska je postigla posle prekida!

GOOOL!

30' MEGVAJER! Pravo vreme za "prvenac" Harija Megvajera - u četvrtfinalu Svetskog prvenstva. Fudbaler Lester sitija sjajno je skočio posle kornera i glavom savladao Robina Olsena. Fudbaler Engleske bio je nešto malo ispod "bele tačke", ali veoma loše čuvan od odbrane Švedske. 


26' GREŠKA! Markus Berg je bio u gol šansi, ali su sudije podigle ofsajd. Napadač Švedske u trenutku pasa bio je na svojoj polovini.

23' Polovina prvog poluvremena, nema prilika. Odbrana Švedske iz udžbenika!

19' KEJN! Rahim Sterling je povukao kontru, ispred sebe je imao četvoricu igrača u žutim dresovima, ali se na 19-20 metara driblinogom oslobodio najbližeg do sebe, a na loptu je natrčao Hari kejn i opalio sa distance... PORED GOLA!

12' Viktor Klaeson je prvi šutirao kao Džordanu Pikfordu. Iz daljine, vrlo snažno, ali i neprecizno. Olsen je dva puta do sada pokupio lopte pošto su Engelzi pokušavali centaršutom i odigravanjem u prostor. 

10' Još uvek ništa. Deluje da Englezi imaju više loptu u nogama, ali da se težište opasne igre prebacujue upravo na njihovu polovinu. Šveđani su čvrsti i disciplinovani, nema prolaza za sada za brze Engleze. Kejn je dobro sakriven...

5' Klasično početno ispitivanje snaga. Nema ni opasnih napada u prvih pet minuta.


- Počinje!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC