• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Penali kobni po Ruse, Hrvatska u polufinalu

Autor mondo.rs

Dramatična utakmica u Sočiju riješila pitanje posljednjeg polufinaliste Svjetskog prvenstva. Domaćin ispao, Hrvatska će na Englesku.

Penal rulet ponovo je donio sreću Hrvatskoj! Poslije Danske u osmini finala, na isti način eliminisali su i Rusiju u četvrtfinalu, pa će 11. jula u Moskvi protiv Engleske pokušati da se domognu finala Svjetskog prvenstva.

Veoma uzbudljiva utakmica viđena je u Sočiju, a golova je bilo čak i u produžecima. Poslije 1:1 u 90 minuta, isto toliko i u dodatnih 30 za ukupan rezultat - 2:2.

Rusija je prva povela, kada je Denis Čerišov fantastično šutirao u 31. minutu. Bila je to "bomba" koja će sigurno ući u konkurenciju za najljepši gol prvenstva, ali teško da je to ikakva utjeha fudbaleru domaće reprezentacije.

Hrvati su brzo stigli do izjednačenja, pošto je Andrej Kramarić u 40. minutu iskoristio odličan prodor i asistenciju Marija Mandžukića, a potom su i poveli u 101. minutu, odnosno 11. minutu prvog produžetka. Domagoj Vida se najbolje snašao u gužvi poslije kornera i matirao Igora Akinfejeva.

Tek taj gol bio je signal da Rusi prvi put još od uvodnih minuta utakmice krenu svim silama u napad. Ispostavilo se da imaju dovoljno vremena, pa su pet minuta prije kraja drugog produžetka uspjeli da stignu do 2:2. Brazilac sa ruskim pasošem, Mario Fernandes, odlično je reagovao na centaršut Džagoeva iz prekida za svoj prvenac u ruskom dresu.

Djelovalo je da su domaćini u psihološkoj prednosti pred penale, međutim, očajan šut Smolova potpuno je poljuljao optimizam na tribinama, a sigurno i među igračima. Subašić je odbranio njegov udarac sa bijele tačke, što je dalo vjetar u leđa Brozoviću. Potom je precizan bio Džagoev, pa je Akinfeev odbranio šut Kovačiću.

I to nije bilo dovoljno Rusima da se trgnu, jer je Fernandes šutirao pored gola. Poslije njegovog promašaja, svi su bili precizni, a golom Rakitića u petoj seriji, riješeno je i pitanje pobjednika...


Po prikazanoj igri od početka prvenstva, Hrvatska se zasluženo našla među četiri najbolje reprezentacije. Imaju Rusi za čim da žale, ali i ove večeri su, kao i prethodno protiv Španaca, više bili koncentrisani na odbranu svog gola, nego na napad protivničkog. Ovaj put im takva strategija nije pomogla.

Da su više igrali kao poslije vodećeg pogotka Hrvatske u prvom produžetku, možda bi i ishod bio drugačiji.

U prvom polufinalu, 10. jula u Sankt Peterburgu, sastaće se Francuska i Belgija.

RUSIJA:
Akinfejev – Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Kudrijašov – Zobnin, Kuzjaev – Samedov (54. Erohin), Golovin (102. Džagoev), Čerišev (67. Smolov) – Dzjuba (79. Gazinski).

HRVATSKA: Subašić – Vrsaljko (93. Ćorluka), Lovren, Vida, Strinić (74. Pivarić) – Rakitić, Modrić – Rebić, Kramarić (88. Kovačić), Perišić (63. Brozović) – Mandžukić.

Sudija: Sandro Riči (Brazil).


Ova utakmica privukla je veliku pažnju u Banjaluci, pa smo pokušali da saznamo koja ekipa će imati više navijača...

MONDO anketa: Rusija ili Hrvatska?

REZULTATI četvrtfinala:

Urugvaj - Francuska 0:2 (0:1)
Brazil - Belgija 1:2 (0:2)
Švedska - Engleska 0:2 (0:1)
Rusija - Hrvatska 1:1(1:1) - 2:2, produžeci, penali 5:6


TOK UTAKMICE:



PENALI:

Smolov, očajan šut! Brani Subašić - 0:0
Brozović precizan - 0:1
Džagoev precizan - 1:1
Kovačić, brani Akinfejev - 1:1
Fernandes pored gola - 1:1
Modrić precizan - 1:2.
Ignaševič precizan - 2:2
Vida precizan - 2:3
Kuzjaev precizan - 3:3
Rakitić precizan - 3:4.

Kraj. Slijede penali...

- Žele Rusi do pobjede prije penala. Strahovit pritisak na Hrvatsku, ali Subašić dobro brani. Još dva minuta.

- GOOOL! Rusija stiže do 2:2 golom u 115. minutu! Poslije centašuta Džagoeva iz prekida, strijelac je bio Mario Fernandes! Ovo je prvi gol naturalizovanog Brazilca za reprezentaciju Rusije.

- Pojačavaju Rusi pritisak, ali Subašić odlično brani.

- Kuzjaev je snažno šutirao u 112. minutu posle kornera i kratko odbijene lopte, ali je Subašić dobro intervenisao.

- Hrvati i vrše visok presing, tako da Rusi uopšte ne uspijevaju da organizuju dobar napad. Prošlo je već pet minuta drugog produžetka.

Kraj prvog produžetka. Još 15 minuta nade za Rusiju da dođe do penala.

- GOOOL! Hrvatska vodi 2:1 od 101. minuta! Strijelac je Domagoj Vida poslije kornera. Šutirao je glavom, a lopta kroz gužvu uspjela da pronađe put do mreže.


- Greška Lovrena u 99. minutu koja je otvorila kontru Rusima, ali je štoper Liverpula uspio da stigne Smolova iskupi se.

- Novi problem za Hrvatsku. Subašić je ostao na terenu, ali Vrsaljko neće moći. Izašao je u 93, a tri minuta kasnije zamijenio ga je Ćorluka. Mandžukić se, takođe, žali na bolove, ali Hrvati više nemaju pravo na izmjenu.

- Utisak poslije uvodnih minuta prvog produžetka je da bi i jedni i drugi radije pucali penale, nego igrali dodatnih pola sata.

- Subašić će, ipak, ostati među stativama hrvatskog gola. Selektori nisu (još) iskoristili pravo na dodatnu izmjenu u produžecima.

Kraj. Slijede produžeci...

- Lukav šut Smolova iz teške pozicije u 93. minutu, pokušao je da iznenadi povrijeđenog Subašića, ali je golman Hrvatske dobro reagovao.

- Utakmica je produžena pet minuta.

- Problem za Hrvatsku! Veliki! U 89. minutu povrijedio se golman Danijel Subašić. U namjeri da spriječi loptu da izađe u korner povrijedio je mišić. Odmah se uhvatio za nogu sa bolnom grimasom i pao na zemlju... Ostaće, ipak, na golu, ali će najvjerovatnije biti zamijenjen ukoliko dođe do produžetaka, kada Hrvatska bude imala pravo na dodatnu, četvrtu izmjenu.

- Dobar napad Hrvata u 76. minutu, ali su njihovi šutevi nekoliko puta blokirani, pa su dobili samo korner, poslije kojeg nije bilo opasnosti po gol Rusije.

- Vrijeme prolazi i sve više se čini da ćemo gledati produžetke. Ima, ipak, još 15 minuta plus nadoknada do kraja.

- Sve više se povlače Rusi i opredjeljuju za čuvanje svog gola. Protiv Španije to im se isplatilo, vidjećemo da li će i večeras. Još oko pola sata do kraja.

- STATIVA! Mnogo sreće za Ruse u 60. minutu poslije šuta Ivana Perišića! Lopta je pogodila stativu, a potom po gol-liniji, ipak, ostala u polju...
- Muče se Rusi da dođu do lopte u uvodnim minutima drugog poluvremena, ali Hrvati i dalje bezidejni u svojim napadima. Imaju inicijativu, imaju posjed, međutim, ne i šanse za gol. U toku je 53. minut.

- Drugo poluvrijeme počelo je bez promjena u sastavima.

Poluvrijeme. Rusi su svjesno prepustili inicijativu rivalu, koji nije imao prava rješenja u napadu, ali je iskoristio jednu grešku protivničkih defanzivaca i stigao do pogotka. Prethodno je Čerišev sjajnim udarcem zatresao mrežu Subašićevog gola, tako da u nastavku obje ekipe kreću od "nule" i moraće mnogo bolje, ukoliko žele do pobjede prije produžetaka ili penala.

- GOOOL! Hrvatska stiže do 1:1 u 40. minutu golom Andreja Kramarića. Loše su bili postavljeni ruski defanzivci, što je Mandžukić iskoristio za prodor po lijevoj strani i lijep centaršut ka saigraču, koji je glavom iz trka poslao loptu u mrežu.

- Nervoza u redovima Hrvatske poslije primljenog gola donijela im je i dva žuta kartona. Prvo za Lovrena, pa za Strinića.

- GOOOL! Rusija vodi 1:0 od 31. minuta fantastičnim pogotkom Denisa Čeriševa! Sjajno je šutirao sa oko 20 metara. Subašić je samo pogledom ispratio loptu...


- Malo je opao tempo između 10. i 20. minuta. Hrvati su uspjeli da se oslobode početnog pritiska Rusije.

- Uzvraćaju Hrvati. Ante Rebić je u 6. minutu dobro prošao po desnoj strani i oštro poslao loptu u peterac, ali je Akinfejev bio koncentrisan. Poslije kornera koji je usledio, Lovren je glavom dodao do Rebića, a on šutirao na isti način, ali visoko preko gola.

- Rusi su bolje počeli utakmicu. Drugu šansu imali su u 5. minutu, ali je ovaj put blokiran šut Dzjube iz voleja.

- Prvu šansu imali su Rusi, već u 2. minutu, ali je šut Denisa Čeriševa blokiran.


PAROVI polufinala:

Francuska - Belgija, 10. jul
Engleska - Hrvatska, 11. jul

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MILOŠ

RUSIJA ZASLUŽENO POBJEDILA HRVATSKU

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC