• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pariz, pa Moskva - Hrvati bez pobede

Autor mondo.rs

Hrvatska nikada nije pobedila Francuze, koji su "kockastima" 1998. prekinuli najlepši san.


Hrvati će najvažniji duel u svojoj istoriji igrati protiv Francuske. I prethodni je bio protiv "trikolora", takođe, na Svetskom prvenstvu...

Hrvatska i Francuska odigrali su ukupno pet utakmica, a skor je na strani svetskih prvaka iz 1998. godine. "Galski petlovi" imaju tri pobede, dok su dva meča završena nerešeno.

Pre 22 godine "trikolori" su na Sent Deniju u Parizu pobedili Hrvatsku 2:1 i izborili prvo finale Mundijala, u kojem su kasnije savladali Brazil 3:0 i okitili se titulom prvaka sveta.

Bio je to prvi međusobni susret Hrvatske i Francuske.

Stadion je zanemeo kada je Davor Šuker u 46. minutu postigao gol za vođstvo "kockastih". Ali, onda je zablistao Lilijan Tiram. Prvo je samo minut kasnije izjednačio, da bi u 70. doneo svojoj zemlji prvo finale svetskih prvenstava.

Ovaj pred nama, ukupno šesti, postaje najvažniji, jer će direktno odlučivati o tome kome će "zlatni globus" - Hrvatima prvi ili Francuskoj drugi put u trećem finalu za 22 godine.

U novembru 1999. dve reprezentacije su ponovo igrale, ali ovaj put prijateljsku utakmicu. Francuska je bez problema rešila meč i trijumfovala 3:0. Samo šest meseci kasnije Hrvatska je uzvratila domaćinstvo i opet izgubila - 2:0.

Bitan duel dva tima su vodila i na Evropskom prvenstvu 2004. U grupi je bilo 2:2. Francuska je povela, Hrvatska preokrenula, da bi meč bio okončan posle gola Davida Trezegea.

Poslednji put su Hrvatska i Francuska igrali 29. marta 2011. Bio je to jedini duel finalista Mudnijala u Rusiji koji je završen bez golova.

Nedelja, Lužnjiki.

Finale Svetskog prvenstva: Francuska - Hrvatska!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC