• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EURO 2020: BIH sa Italijom, Srbija sa Portugalom!

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

"Zmajevi" će plasman na EURO 2020 tražiti u grupi sa Italijom i Grčkom, "orlovi" će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo igrati protiv Kristijana Ronalda i drugova.

Teška grupa za reprezentaciju BiH u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i solidna za Srbiju.

"Zmajevi" će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine igrati sa Italijom, jedinom ekipom iz prvog šešira koja nije učestvovala na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Biće tu i stari znalci Grci, a tu su Finska i Jermenija. 

BiH i Italija igrale su samo jednom i pobijedili su "zmajevi". Bilo je to 6. novembra 1996. godine kada je BiH golovima Salihamidžića i Bolića savladala "azure" u prijateljskom meču. 

Grčka je stari znalac "zmajeva", sa Grcima je BiH igrala čak devet puta, od čega šest puta u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, dva puta u kvalifikacijama za EURO te jednom prijateljskom. Grčka je slavila četiri puta, tri četiri puta bilo je neriješeno, a samo jednom slavili su "zmajevi".

Sa Finskom je BIH igrala samo jednom i pobijedila 1:0 u prijateljskom meču 2004, a Jermeniju je dva puta svaladala u kvalifikacijama za SP 2010.

Srbija je dobila solidnu grupu u ovim kvalifikacijama!


"Orlovi" će u kvalifikacijama za EURO 2020. godine igrati sa šampionom "starog kontinenta" Portugalom, iz drugog šešira su dobili Ukrajinu, dok su tu još stari poznanik iz Lige nacija Litvanija i potpuni autsajder Luksemburg.

Srbiji je ovo drugi put da igra sa Portugalom u kvalifikacijama za EP (triput ako računamo i period Jugoslavije 1960. godine), a ni u jednom od četiri susreta nije upisala pobkedu. U kvalifikacijama za EP2008 je dva puta remizirala (1:1), dok je u prethodnom ciklusu kvalifikacija za šampionat kontinenta izgubila dva puta - sa po 2:1.


Još gori skor imamo sa Ukrajincima od kojih smo izgubili svih pet mečeva, posljednji prijateljski iz 2016. godine (2:0), kada je na njihovoj klupi bio i aktuelni selektor Andrej Ševčenko.

Raduje dobar "skor" sa Litvancima koje je Srbija pobijedila u četiri od pet utakmica, pamti se poraz u posljednjem kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine, dok je do sada lako izlazila na kraj sa sve boljim Luksemburžanima - 10 pobjeda i jedan remi.

Najbolje dvije plasirane ekipe iz svake grupe će se direktno plasirati na EURO, dok Srbija i BIH - ukoliko u tome ne uspiju - imaju opciju i baraža zbog uspjeha u Ligi nacija.

IZ MINUTA U MINUT:

GRUPA A: Engleska, Češka, Bugarska, Crna Gora i tzv. Kosovo.
GRUPA B:
Portugal, Ukrajina, SRBIJA, Litvanija i Luksemburg.
GRUPA C:
Holandija, Nemačka, Severna Irska, Estonija i Belorusija.
GRUPA D:
Švajcarska, Danska, Republika Irska, Gruzija i Gibraltar.
GRUPA E:
Hrvatska, Vels, Slovačka, Mađarska i Azerbejdžan.
GRUPA F:
Španija, Švedska, Norveška, Rumunija, Farska Ostrva i Malta.
GRUPA G:
Poljska, Austrija, Izrael, Slovenija, Makedonija i Letonija.
GRUPA H:
Francuska, Island, Turska, Albanija, Moldavija i Andora.
GRUPA I:
Belgija, Rusija, Škotska, Kipar, Kazahstan i San Marino.
GRUPA J:
Italija, BOSNA I HERCEGOVINA, Finska, Grčka, Jermenija i Lihtenštajn.

Biće zanimljivo u grupi "C" gde su ponovo spojeni Njemačka i Holandija, pa će "panceri" imati sigurno dovoljno motiva da im se revanširaju za poraz u Ligi nacija, kada su zbog pogotka u posljednjim minutima skliznuli u diviziju niže...

S njima je prvobitno žrijebana i Republika Irska, ali s obzirom da u istoj grupi ne mogu da budu više od dva domaćina - na njihovo mjesto je uskočio susjed Sjeverna Irska.

Hrvati su imali dosta sreće i iz drugog šešira je "ukrštena" sa Velsom, Slovačkom, Mađarskom, Azerbejdžanom...

Zanimljivo je da će u grupi "A" biti spojeni Crna Gora i tzv. Kosovo, koje iz političkih razloga nije moglo sa Srbijom i Bosnom i Hercegovnom, dok je svakako prvi favorit grupe Engleska koja igra sjajno kod Gareta Sutgejta.

Prvak svijeta Francuska je dobila laku grupu sa Islandom, Turskom i Albanijom, Belgijanci će se odmjeriti sa Rusima, dok je Španija sa Skandinavcima - Švedskom i Norveškom.

IZ MINUTA U MINUT:

- Na žrijebu su nekadašnji fudbaleri Robi Kin, Roni Vilan, Nuno Gomeš i Vitor Bajia. Naravno, tu je i legendarni Đorđo Marketi koji je redovan na žrebovima za Evropsko prvenstvo, nekada i u tandemu sa predsjednikom FIFA Đanijem Infantinom.

- Pehar Evropskog prvenstva je donio Rikardo Karvaljo, bivši fudbaler Portugala, aktuelnog šampiona starog kontinenta.

- Svečanost u "Konvenš Centru" je počela.

Ovo su sastavi šešira, a u komentarima nam pišite onu koju priželjkujete!

Prvi šešir: Švajcarska, Portugal, Holandija, Engleska (šešir Lige nacija), Belgija, Francuska, Španija, Italija, Hrvatska, Poljska

Drugi šešir: Nemačka, Island, BiH, Ukrajina, Danska, Švedska, Rusija, Austrija, Vels, Češka

Treći šešir: SRBIJA, Slovačka, Turska, Republika Irska, Severna Irska, Škotska, Norveška, Finska, Bugarska, Izrael.

Četvrti šešir: Mađarska, Rumunija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Kipar, Estonija, Slovenija, Litvanija, Gruzija

Peti šešir: Makedonija, tzv. Kosovo, Belorusija, Luksemburg, Jermenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar, Farska Ostrva

Šesti šešir: Letonija, Lihtenštajn, Andora, Malta, San Marino.

Kvalifikacije će početi 21. marta i biće završene 19. novembra.

N A J A V A

U prijestonici Republike Irske, u Dablinu, u 12 časova (po srednjeevropskom vremenu) će biti izvučeni sastavi kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo 2020. godine, koje će se prvi put u istoriji ovog takmičenja održati širom "starog kontinenta".

Šampionat će biti održan u 12 gradova - London, Minhen, Rim, Baku, Sankt Peterburg, Bukurešt, Amsterdam, Dablin, Bilbao, Budimpešta, Glazgov i Kopenhagen - a nadamo se da će mesto među 24 putnika za EURO izboriti "orlovi"  koji na kontinentalnoj smotri najboljih reprezentacija nisu učestvovali od 2000. godine kao Jugoslavija, te "zmajevi" koji nikada dosada nisu igrali na EURU...

Srpska delegacija na čelu s predsjednikom FSS Slavišom Kokezom i selektorom Mladenom Krstajićem je u Dablinu, kao i delegacija FSBiH koju čine predsjednik Elvedin Begić, generalni sekretar Jasmin Baković, pomoćni trener Gordan Ciprić, tim menadžer Darko Ljubojević i portparol Slavica Pecikoza.



U kvalifikacijama će se se takmičiti ukupno 55 nacionalnih timova raspoređenih u deset grupa - četiri će biti sa po pet timova, i u njima će biti pobednici grupa Lige nacija (Švajcarska, Portugal, Holandija i Engleska), dok će šest grupa biti sa po šest timova.

Dvije prvoplasirane ekipe u svakoj od grupa će izboriti mesto na Evropskom prvenstvu, a podsjećamo da je Srbija u trećem šeširu, dok je BIH u drugom šeširu.

Četiri dodatna mjesta će biti "riješena" u martu 2020. godine, ali ovoga puta ne kroz baraž trećeplasiranih - nego kroz pobjednike grupa u svakoj od divizija Lige nacija. Po četiri najbolje ekipe iz svake divizije, koje se nisu kvalifikovale direktno na EURO, takmičiće se za po jedno mjesto za učešće na Evropskom prvenstvu.

Srbija i BiH su bili šampioni svojih grupe i imaju "baraž u džepu", međutim svi se nadaju da bi plasman na veliko takmičenje mogao da uslijedi direktno kroz kvalifikacije!

Ovo su sastavi šešira, a u komentarima nam pišite onu koju priželjkujete!

Prvi šešir: Švajcarska, Portugal, Holandija, Engleska (šešir Lige nacija), Belgija, Francuska, Španija, Italija, Hrvatska, Poljska

Drugi šešir: Nemačka, Island, BIH, Ukrajina, Danska, Švedska, Rusija, Austrija, Vels, Češka

Treći šešir: SRBIJA, Slovačka, Turska, Republika Irska, Severna Irska, Škotska, Norveška, Finska, Bugarska, Izrael.

Četvrti šešir: Mađarska, Rumunija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Kipar, Estonija, Slovenija, Litvanija, Gruzija

Peti šešir: Makedonija, tzv. Kosovo, Belorusija, Luksemburg, Jermenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar, Farska Ostrva

Šesti šešir: Letonija, Lihtenštajn, Andora, Malta, San Marino.

Kvalifikacije će početi 21. marta i biće završene 19. novembra.


PRAVILA ŽRIJEBA

- UEFA je odredila i geografska ograničenja. Na primer, Island neće moći da putuje i u Gruziju i u Izrael ili u Jermeniju ili na Kipar i obrnuto...

- Takođe, zbog vremenskih uslova i velike hladnoće u pojedinim zemljama, u istoj grupi moći će da budu najviše ekipe sa spiska koji čine Bjelorusija, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Island, Letonija, Litvanija, Norveška, Rusija i Ukrajina.

- UEFA je precizirala da srpska reprezentacija iz političkih razloga neće moći da bude u grupi sa reprezentacijom takozvane republike "Kosovo", kao što sigurno neće igrati i Jermenija - Azerbejdžan, Gibraltar - Španija, takozvano "Kosovo" - Bosna i Hercegovina i Ukrajina - Rusija.

- Četiri učesnika završnog turnira Lige nacija (Švajcarska, Portugal, Holandija i Engleska) biće smješteni u odvojeni "šešir" i biće izvučeni u grupe od "A" do "D", koje će sigurno imati samo po pet učesnika. Razlog za to je praktičan, da bi četiri navedene ekipe dobile termine da odigraju završnicu novog UEFA takmičenja, zakazanu za jun 2019.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC