• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obustavljen sudski postupak protiv Modrića

Autor mondo.rs

Kapitenu fudbalske reprezentacije Hrvatske Luki Modriću se neće suditi zbog davanja lažnog iskaza u korist Zdravka Mamića

 Luka Modrić Obustavljen sudski postupak Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je odluku opštinskog suda kojom je obustavljen postupak protiv kapitena hrvatske reprezentacije i igrača Real Madrida Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza na suđenju bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamić, rekao je portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Devčić je za agenciju Beta rekao da je vanraspravno veće tog suda odbacilo žalbu državnog tužilaštva na odluku opštinskog suda čime je ona postala pravosnažna.

Opštinski sud u Zagrebu krajem septembra odbacio je optužnicu protiv Luke Modrića koja je protiv njega podneta pre devet meseci. Na tu se odluku, međutim, žalilo državno tužilaštvo.

Vanraspravno veće odluku je donelo prošle nedelje, ali se čekalo da ona bude tek danas zvanično potvrđena.

Tužilaštvo je teretilo Modrića da je 13. juna prošle godine na suđenju Mamiću i još trojici optuženih, svesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju fudbala, kojima se reguliše podela transfernog obeštećenja 50:50 odsto između njega kao igrača i kluba u kojem je igrao, potpisivao svaki put kada bi produžavao profesionalni ugovor i da je te anekse ponovno potpisao posle odlaska u novi klub zbog navodne izmene bankovnog računa na koji je novac trebalo da mu bude uplaćen.

Tužilaštva Modrića tereti da je navedeno iskazivao iako je znao da to ne odgovara istini, jer je navedene anekse potpisao u vreme kada je već igrao za novi klub, posle realizacije ugovora između ovih klubova, pri čemu je celokupan iznos pripao matičnom klubu. Oni, naime, veruju da je Modrić promenio iskaz u korist Mamića.

Modrić je na suđenju Mamiću i ostalima svedočio o detaljima svog transfera u Totenhem 2008. godine. Njegov, kao i transfer igrač Liverpula Dejana Lovrena u strane klubove su predmet optužnice protiv Mamića, a tužilaštvo smatra da dvojica igrača nisu imala pravo na 50 odsto transfernog obeštećenja, već da je na taj način Mamić izvlačio novac iz Dinama.

Tužilaštvo je zbog istog slučaja podiglo optužnicu zbog davanja lažnog iskaza i protiv Lovrena.

Optužnica protiv Modrića najpre je podignuta pred osječkim sudom, gde se sudilo i Mamiću, ali je slučaj u međuvremenu preseljen u Zagreb.

Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar nepravosnažno su u junu proglašeni krivima za izvlačenje oko 116 miliona kuna (15,5 miliona evra) i nanošenje štete državnom budžetu od oko 1,6 miliona evra.

Svi su osuđeni na zatvorske kazne - Zdravko Mamić na šest i po godina, Zoran Mamić na četiri godine i 11 meseci, a Vrbanović, koji je izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), na tri godine. Uz njih je osuđen i poreznik Milan Pernar koji je dobio četiri godine i dva meseca zatvora.

Prema hrvatskom zakonu, osobe osuđene na kaznu veću od pet godina moraju u zatvor do pravosnažnosti presude, ali je Zdravko Mamić uoči izricanja presude pobegao u BiH, čije državljanstvo ima uz hrvatsko.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC