• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džeko: Najljepše i najteže je biti otac

Autor mondo.ba

"Kada ti skandiraju, tapšu, pjevaju imaš osjećaj ponosa i sreće, ali kada te tvoje dijete zagrli to je najljepši osjećaj na svijetu", rekao je najbolji sportista BiH, Edin Džeko.

Iza Edina Džeke je još jedna u nizu sezona i kalendarska godina za pamćenje. Predvodio je reprezentaciju BiH do plasmana u elitni rang Lige nacija, golovima u mečevima sa Sjevernom Irskom stigao je do brojke 55 u dresu sa državnim grbom i ušao među 10 najboljih evropskih strijelaca svih vremena.

Osim što je najbolji strijelac u istoriji bh. selekcije, ove godine je postao i rekorder po broju nastupa. U utakmici s Austrijom upisao je 95. nastup (već ih ima 99) te je na taj način prestigao svog prethodnika Emira Spahića.

U oktobru je izbio na deveto mjesto liste najboljih strijelaca Rome svih vremena sa 80 golova, a za ovaj učinak bilo mu je potrebno samo 150 utakmica, što je najmanje u odnosu na sve koji se nalaze među 10 najboljih strijelaca svih vremena. Takođe, trenutno je treći strijelac ove sezone u Ligi šampiona (pet pogodaka), u kojoj je njegova ekipa izborila plasman u osminu finala.

Zbog svega ovoga Džeko je zasluženo izabran za sportistu godine u 18. izboru “Nezavisnih godina”, po drugi put.

“Ponosan sam što sam uspio, prije svega kao čovjek, da ispunim sva očekivanja svojih roditelja, a poslije toga sam sretan što javnost, navijači, mediji i svi ostali prepoznaju moj trud i zalaganje u mojim nastojanjima da promovišem BiH u Evropi i svijetu. Dakle, izrazito sam ponosan na ovo priznanje”, rekao je Džeko u intervjuu za “Nezavisne novine”.

Kapiten “zmajeva” istakao je da uživa u ulozi tate.

“Biti otac je najljepša i najzahtjevnija uloga koju sam ikada imao. Svjetla pozornica, reflektori, 50 ili 100.000 ljudi na tribinama, sve je to zaista lijepo. Kao i skandiranje imena, aplauzi, tapšanje po leđima, pjesme i sve ostalo. To mi daje osjećaj ponosa i sreće. Međutim, kada te tvoje dijete zove, zagrli, poljubi, e to je tek poseban osjećaj i najljepši osjećaj na svijetu. Oni koji imaju djecu znaju o čemu pričam, jer sada kada dođem kući, a poslije poraza sam uvijek neraspoložen i ljut, dočeka me porodica i vrate mi osmijeh na lice. Sa njima je sve nemoguće moguće”.

Priznanje za sportistu godine BiH dobio je i 2009. Tada je nosio dres Volfsburga, s kojim je i osvojio šampionsku titulu u Bundesligi.

“Promijenilo se sve (smijeh). U međuvremenu sam promijenio dva kluba, srušio nekoliko rekorda, osvojio nekoliko titula prvaka, postao najbolji strijelac reprezentacije, rekorder po broju nastupa, što me čini posebno sretnim, oženio se, zasnovao porodicu i postao otac Une i Danija, što je i najsretniji trenutak mog života. Ukratko, ostario sam”.

Na pitanje “Kako biste u kratkim crtama okarakterisali godinu na izmaku?” odgovorio je:

“Borba, želja, htijenje, radost, tuga, sreća. Sve se sastavilo u ovoj godini, koja je bila zaista puna dešavanja. Ni sam ne znam šta se sve nije desilo, kako u Seriji A, tako i u Ligi prvaka, ali i u reprezentaciji. Što se mene tiče, ja sam nastavio da dajem sve od sebe, kao i prethodnih godina i tako ću i nastaviti sve dok budem igrao”.

Prošle sezone Roma je igrala polufinale Lige šampiona, a Džeko je postigao jedan od najljepših golova u karijeri.

“Da nam je neko rekao da ćemo igrati polufinale Lige šampiona prije početka prošle sezone, nasmijao bih mu se. Međutim, kada je takmičenje počelo, polako smo sakupljali samopouzdanje i vjerovali u naše mogućnosti. Na kraju, odigrali smo jednu od najboljih sezona u Rominoj istoriji, a ja sam odigrao svoju najbolju sezonu u Ligi šampiona, u kojoj sam postigao zaista nekoliko sjajnih pogodaka. Možda je taj gol protiv Čelsija i najbolji u mojoj karijeri, ali kada se sve završilo, osjećao sam pomalo i žal, jer sam uvjeren da smo mogli igrati i finale, da nije bilo nekih grešaka na našu štetu. Međutim, desilo se to što se desilo i ove sezone ćemo pokušati ponoviti nešto slično, iako smatram da se prošla sezona ne može ponoviti. Bila je jako čudna, pogotovo te utakmice protiv Barselone i Liverpula, koje su bile fantastične i neizvjesne do samoga kraja”, istakao je Džeko.

Bh. napadač stigao je do vječne listu najboljih strijelaca Rome u istoriji i to za svega tri godine.

“Moj posao su golovi i u kojem god klubu da igram, dajem sve od sebe da svoj posao radim na najbolji mogući način. Srećan sam zaista što sam za tako kratko vrijeme upisao svoje ime u istoriju kluba kakav je Roma, koja je u svojoj prošlosti imala zaista vrhunske napadače. Međutim, to je samo podstrek da i u budućnosti dajem još više. Očekivanja navijača su velika, ali i moja očekivanja su ogromna”.

Osim što je najbolji strijelac "zmajeva", postao je i rekorder po broju nastupa za BiH.

“Presrećan sam, ali i pomalo tužan, s obzirom na to da to znači da je iza mene više godina igranja nego što je ispred mene, a reprezentacija mi je uvijek bila veliki motiv”.

Reprezentacija je imala uspješnu godinu, plasirala se među 12 najboljih selekcija u Evropi. Koliko to znači za bh. fudbal i koliko je za to zaslužan Robert Prosinečki?

“Pa ne znam koliko to znači za bh. fudbal, ali znam koliko to znači ekipi, s obzirom na to da smo ponovo vratili vjeru navijača u naše mogućnosti. Atmosfera na našim utakmicama je ponovo fantastična, a dobar dio zasluga nosi i Robert Prosinečki, koji je donio jednu novu energiju u svlačionicu. Imao je nezahvalan zadatak da napravi smjenu generacija i zasad to funkcioniše dosta dobro. Velika je stvar što smo izborili ulazak u Ligu A Lige nacija, ali pravi posao tek predstoji u kvalifikacijama i tu moramo nastaviti sa dobrim igrama i sa gradnjom ekipe, kako bismo se još jednom plasirali na jedno veliko takmičenje”.

BiH još čeka nastup na Evropskom prvenstvu, možda to 2020. bude sa kapitenom Edinom Džekom.

“Na to bih samo rekao, ako bog da”, prokomentarisao je kapiten “zmajeva” u intervjuu za "Nezavisne"  i na kraju rekao da ne razmišlja o tome gdje će završiti karijeru, jer još nije vrijeme za to.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC