• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosanski "zmaj" zaobišao čuvena pravila u Bilbau!

Autor mondo.ba

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Kenan Kodro novi je napadač Atletika iz Bilbaa, za koje prema nepisanom pravilu mogu da nastupaju isključivo Baskijci!

 Kenan Kodro potpisao za Atletik Bilbao Izvor: Samir Cacan/MONDO

Baskijski klub za koji mogu jedino da igraju Baskijci doveo je centarfora selekcije "zmajeva" s kojim je potisao ugovor do 30. juna 2022. godine!

Ako se pitate, kako je sin Mehe Kodre postao Baskijac, odgovor je vrlo jednostavan i sličan kao u slučaju Biksentea Lizarazua, francuskog fudbalera koji je porijeklom Baskijac.

Za razliku od Francuza, Kodro se rodio u Baskiji u San Sebastijanu, gdje je njegov otac igrao za Real Sosijedad prije prelaska u Barselonu i živio je u tom gradu 24 godine.

Dovoljno da Atletik Bilbao, čiji je slogan "s domaćim talentima i podrškom lokalne zajednice, ne trebaju nam stranci", Kodru doživljava kao svog igrača! Dakle, ne po "krvi" već po mjestu rođenja.

Po sličnom principu kao Kodro, za Atletik odavno nastupa tamnoputi Injaki Vilijams, čiji roditelji su izbjeglice iz Liberije, a dobili su ga po dolasku u Bilbao.

Kodro senior prije toga je kao centarfor mostarskog Veleža spadao u najubojitije fudbalere bivše SFR Jugoslavije, čak je uoči raspada zemlje 1991. godine zabilježio dva nastupa za reprezentaciju. Potom je igrao za Sosijedad, Barselonu, Tenerife i Alaves, da bi nekoliko godina po završetku karijere postao trener mlađih kategorija, pa "B" tima Real Sosijedada.

Upravo u to vrijeme Kenan Kodro je polako sazrio za seniorski fudbal i sudbina je htjela da mu otac bude trener u Sosijedadu "B".

Na stadion "San Mames" dolazi iz danskog Kopenhegana...

"I danski klub i ja smo se nadali da će stvari da ispadnu drugačije, ali uvijek smo imali iskren i jasan dijalog o situaciji, a sada smo pronašli zadovoljavajuće rješenje. Želio bih da se zahvalim saigračima, osoblju i klubu za zajedničko vrijeme. Uživao sam da budem član Kopenhagena, ali moram igrati više, pa je za mene najbolje da nastavim dalje", rekao je Kodro na oproštaju od Danske.

Kodro junior je i ranije igrao u španskoj Primeri braneći boje Osasune, a u karijeri je još nastupao za njemački Majnc i švajcarski Grashopers. U dresu "zmajeva" zabilježio je devet nastupa i postigao dva gola.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC