• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAR pomilovao Porto, sudija Salaha, Firmino nikoga!

Autor mondo.rs

Na krcatom "Enfildu", VAR je video ofsajd Manea kod trećeg gola, a Lahoz odbio da vidi start Salaha za crveni karton. Junak utakmice - Firmino! Asistencija i gol Brazilca.

VAR je pomilovao Porto, Antonio Migel Mateu Lahoz pomilivao Mohameda Salaha, ali Roberto Firmino nije ni pomislio da pomiluje Ikera Kasiljesa.

Na krcatom "Enfildu" golovi su "pali" u prvih pola sata posle asistencije Firmina za Nabija Keitu u 5. i rutinskog gola Brazilca na pas Trenta Aleksander-Arnolda u 26. minutu, moglo je da ih bude i šest do pauze, posle koje su i Jirgen Klop i Serđo Konseisao tražili da tempo bude oboren čuvajući snage za revanš na "Dragau" sledeće srede.

Ruku na srce, trener "zmajeva" napravio je tri ofanzivne izmene u poslednjoj četvrtini utakmice, ali nije izmenio i odnos snaga na terenu, naprotiv - njegova jedanaestorka uglavnom se branila strepeći od još jednog "gegenpresinga" crvenih, pa je rezultat iz prvog dela ostao na snazi do poslednjeg zvižduka španskog arbitra.

Da li je već rešeno?

Liverpul - Porto 2:0 (2:0), u prvoj utakmici četvrtfinala Lige šampiona, koja će u isto vreme iz Londona "emitovati" i jedan engleski derbi.

Prošle u osmini, ove u četvrtfinalu s tim da postoji još jedna bitna razlika - prva utakmica ovog proleća bila je odigrana u Engleskoj, iz koje se portugalski velikan i 19. put u istoriji vratio bez pobede. Pre godinu dana Klop je završio posao protiv mlađeg i neiskusnijeg Konseisaoa posle prvog pod četiri poluvremena, posle čega je revanš u Engleskoj bio "puka" formalnost. Ove, vicešampion Evrope ima "samo" dva gola prednosti pred narednih 90 minuta.

"Redsi" su poveli već u 5. minutu na omiljeni način njihovog menadžera. "Gegenpresingom" su osvojili loptu na svojoj polovini, Džejms Milner je "iz prve" poslao dugu loptu na levo krilo prema Sadiju Maneu, on je "doneo" do šesnaesterca i odigrao ka uvek spremnom Robertu Firminu, koji se bez čuvara na leđima okrenuo ka sredini i između udarca prema Ikeru Kasiljasu i pasa prema Nabiju Keiti izabrao ovo drugo.

Omaleni vezista sa "kapice" je plasirao loptu u dalji Kasiljasov ugao i, uz pomoć Olivera Toresa koji je uklizao, zatresao mrežu gostiju za oduševljenje na tribinama.

Često kritikovani Keita, koji je odlično počeo sezonu pa izgubio mesto u postavi pod naletom Fabinja, postigao je večeras drugi gol na drugoj uzastopnoj utakmici nakon one u Sautemptonu. Kao da ga je Klop čuvao za završnicu sezone.


Dve stvari nisu se promenile posle ranog vođstva domaćina, gosti su i dalje pokušavali da grade igru sa svoje polovine, što je ideja od koje zazire i sam Pep Gvardiola kada dolazi na "Enfild", dok je domaćin svako osvajanje lopte pretvorio u direktan atak na gol, bez obzira sa koje strane.

Štoper plavih, Felipe, popustio je pod "gegenpresingom" u 22. minutu kada mu je Mohamed Salah "iščačkao" loptu na 20-ak metara od gola i potom traljavo šutirao u situaciji 1 na 1 sa Kasiljasom, međutim drugi gol vicešampiona Evrope usledio je samo četiri minuta kasnije kada je kapiten Džordan Henderson odigrao savršen pas u prostor za Trenta Aleksander-Arnolda, a mladi reprezentativac izbegao ofsajd i rutinski odigrao na peterac za Roberta Firmina koji je samo trebalo da postavi stopalo u pravi ugao i stigne do 15. gola u sezoni za 2:0.

Početkom drugog poluvremena, tačnije u 48. minutu, Lahoz i njegovi asistenti na terenu i iz "kontrolne sobe" poništili su gol Manea posle centaršuta Hendersona, iako je bilo očigledno samo da se Firmino nalazio u ofsajdu. Klop je morao da prihvati ovu odluku.

Tek tada, zapretio je Porto i to ozbiljno!

U 30. minutu sevnula je kontra u kojoj je Musa Marega pobegao Dejanu Lovrenu, istrčao u stopostotnu šansu, šutirao levom iskosa sa leve strane, ali i "pozvao" Alisona Bekera da rukometnom intervencijom zaustavi njegov udarac i stekne dragoceno samopouzdanje za nastavak susreta.

To je moglo da se vidi samo 30-sekundi kasnije kada je odbrana Liverpula lenjo istrčavala za loptom posle kornera sa leve strane, Danilo u skok duelu "razneo" Keitu i vratio je na peterac, a iznenađeni Marega propustio drugu savršenu priliku za gol u jednom minutu tako što je loše "uhvatio" volej i izgubio još jedan duel 1 na 1 sa budnim i mirnim Bekerom.

Drugi najskuplji golman svih vremena jedini je prepoznao opasnost, istrčao na vreme, skratio ugao i stigao do druge ključne odbrane na utakmici.


S obzirom na to kakve šanse su imali jedni i drugi u prvih 45 minuta, drugo poluvreme može da stane u jednu-dve rečenice. Marega je propustio i treću priliku u kontri u kojoj je "zaspao" Lovren, ali je iskosa sa leve strane tukao nekontrolisano preko gola, mada je istina da su prilike iz prvog poluvremena bile daleko bolje od ove iz 78. minuta, posle čega je Lahoz mogao da isključi Salaha zbog starta na Militau, ali je odlučio da ne konsultuje VAR sobu.

Liverpul je napadao tokom celog drugog poluvremena, ali ni sa 50 odsto intenziteta, oštrine i želje kao u prvom delu, što je verovatno tražio i sam Klop, svestan da ga u nedelju na istom mestu očekuje jako, jako težak posao u derbiju sa Čelsijem.

Sigurni smo da svi pamte šta se dogodilo kada se Liverpul prethodni put borio za titulu sa Mančester sitijem, a "plavci" gostovali na "Enfildu"...



Liverpul (4-3-3): Alison - Aleksander-Arnold, Lovren, Van Dajk, Milner - Henderson, Fabinjo, Keita - Salah, Firmino (od 82. Staridž), Mane (od 73. Origi).

Porto (3-5-2): Kasiljas - Maksi Pereira (od 77. Fernando), Felipe, Militao - Korona, Danilo, Tores (od 73. Bruno Košta), Otavio, Teles - Marega, Soareš (od 62. Brahimi).

Uživo smo pratili i utakmicu sa novog "Vajt hart lejna", koji je ovog utorka uveče prvi put bio domaćin evro-kupova: Totenhem - Mančester siti 1:0 (0:0).

Ostanite uz Mondo do kraja večeri, jer vas i ovog proleća ekskluzivno na našem portalu očekuju video izveštaji najkvalitetnijeg takmičenja u klupskom fudbalu, ali i fotke, statistika, zanimljivosti, izjave, komentari…

Klop je prvi put uvrstio Lovrena u startnu postavu još od 7. januara i eliminacije od Vulverhemptona iz FA kupa (2:1), kada se Hrvat povredio već u 4. minutu utakmice. Propustio je narednih devet mečeva, potom tri predsedeo na klupi, pa odigrao svih 90 u porazu Hrvatske u Mađarskoj na startu kvalifikacija za EURO 2020, nakon čega ga je Nemac "tempirao" za večerašnji duel uvođenjem u nadoknadi vremena na susretima sa Totenhemom i Sautemptonom u Premijer ligi.

Pepe i Ektor Erera nisu se našli u Konseisaovoj postavi, štoper i kapiten zbog žutih kartona zarađenih u dvomeču sa Romom, vezista iz Meksika zbog povrede.

Ako potoji nešto pozitivno za "zmajeve" pred susret naredne srede na njihovom stadionu je što će Pepe i Ererea nastupiti.

NA "LEJNU": TOTENHEM - MANČESTER SITI 1:0 

TOK UTAKMICE:

90+3 - KRAJ!

Klop nije uspeo da uvede Šaćirija u igru, Lahoz je pre toga odsvirao kraj.

83 - SALAH JE POŠTEĐEN!

Lahoz je mogao, ali nije želeo, da odgleda ponovljeni snimak starta Salaha na potkolenicu Militaoa, koji je i sam imao sreće, jer... Koliko je bilo očigledno da je Egipćanin đonom "nagazio" snažnog štopera na potkolenicu, toliko je bilo očigledno i da je u poslednji čas "popustio", povukao nogu i izbegao izvesnu suspenziju sa naredne, možda i naredne dve utakmice.

Zaista, jeste postojao kontakt, ali i to što se Militao nije bunio, niti tražio lekarsku pomoć, govori u prilog tome da Salah nije želeo da ga povredi.

Neke sudije, međutim, ne bi mu oprostile neoprezan start.

78 - MAREGA!?

Da je centarfor Porta postigao gol iz treće šanse na utakmici, a druge u kojoj je posle dugog pasa pobegao Lovrenu, pretpostavljamo da bi Lahoz uz pomoć VAR tehnologije proverio da li je bilo ofsajd pozicije (jer jeste), ali nakon što je levom nogom nekontrolisano šutirao preko gola...

...nije bilo potrebe za gubljenjem vremena.

77 - Još jedna ofanzivna izmena trenera Porta, koji je izveo "desnog" od trojice štopera, Maksija Pereiru, a uveo ofanzivnog Fernanda.

73 - Dok Liverpul i dalje napada, doduše daleko manjim intenzitetom nego u prvom poluvremenu, Klop i Konseisao napravili su u isto vreme po izmenu - napadač za napadača, odnosno napadač za vezistu. Origi je zamenio Manea, koji će u nedelju biti važan igrač u derbiju sa Čelsijem, dok je Konseisao izveo vezistu Toresa i uveo napadača Bruna Koštu. Videćemo kako će to izgledati.

64 - Salah je gladan golova, a u ovom periodu utakmice u dva vezana napada levicom je pogodio svoje - Firmina, pa Hendersona. Opasniji je bio prvi udarac, koji je mogao da bude veoma nezgodan za Kasiljasa. Bliži smo trećem golu "redsa".

62 - Konseisao, čiji se tim mahom branio i u drugom poluvremenu, napravio je prvu izmenu - napadač za napadača, odnosno Brahimi umesto Soareša. Ono u čemu je Alžirac bolji od Brazilca je građenje igre, odnosno pozicioniranje u polju.

48 - GOL! NIJE! PRESUDIĆE VAR!

Henderson je centrirao sa desne strane, Firmino je bio u ofsajdu, ali je pitanje da li i strelac gola Mane, koji je levom iz prve savladao Kasiljasa, ali su Španci poništili gol i tražili asistenciju iz "kontrolne sobe" iz koje je stigla potvrda da se Senegalac nalazio iza leđa odbrane Porta.

Nije se nalazio iza leđa, već možda "za prsa" bliže Kasiljasu od poslednje Konseisaove linije.

46 - Lepa scena na početku drugog poluvremena, kada se Kasiljas približio golu podno "Kopa". Dobio je aplauz sa tribine sa najvatrenijim pristalicama Liverpula i pozdravio ih. Ikona evropskog fudbala večeras je 176. put na golu u utakmicama Lige šampiona. Klop i Konseisao nisu pravili izmene na pauzi.

45+1 - Lahoz "svira" kraj prvog poluvremena, posle kog je rezultat - ako gledamo "čiste" šanse za gol - mogao da bude i 4:2. Utoliko, "samo" je 2:0.

34 - FIRMINO!

Veliku šansu imao je Brazilac da posle asistencije i gola postigne i drugi na susretu, ali je njegov volej udarac levom prohujao preko prečke posle savršenog centaršuta Hendersona sa levog krila. Kapiten "redsa" nije birao, odigrao je inteligentno levom nogom na "drugu stativu" i iskoristio Salahov napad na "prvu" koji su pratili i Felipe i Militao, ali je "devetka" bila malo neprecizna.

30 - BEKER - MAREGA 2:0!

Dve idealne prilike za centarfora Porta i dve ključne odbrane za čuvara mreže Liverpula u jednom minutu. Prvo je napadač iz Malija pobegao Lovrenu u iznenadnoj kontri, ali je Brazilac nogom zaustavio njegov udarac, da bi posle kornera sa leve strane Marega ponovo ostao sam pred Bekerom i ponovo šutirao tako da je golman bio bolji.

Žaliće plavi za ovim vezanim šansama igrača dovedenog da zameni teško povređenog Abubakara, koji ne igra od septembra zbog teške povrede kolena.

26 - GOOOOL!

Neverovatno. Porto prihvata Klopovu ideju da gradi igru i "ima posed" na "Enfildu", a to je bukvalno poslednja stvar koju želite u fudbalu i koju izbegava i Gvardiola. Što nije Salah u 22, jeste Firmino četiri minuta kasnije, posle savršene lopte u prostor koju je Henderson odigrao za Aleksander-Arnolda, a kada je mladi bek za nekoliko centimetara izbegao ofsajd zamku, sve što je trebalo da uradi je da odigra paralelu na peterac ka usamljenom Firminu, kojju je prosledio loptu u nebranjenu mrežu za realnih 2:0.

Plavi borac je na konopcima, crveni zadaje strahovite udarce.

Izvor: MONDO/Arenasport

22 - SAL-AAAAH...

Nema navijača Liverpula da nije aaah-nuo posle zicera koji Salah nije pretvorio u 2:0 iz još jedne šanse direktno stvorene oduzimanjem lopte protivniku - ovog puta još bliže Kasiljasu. Portova ideja da gradi sa svoje polovine dovela je Felipea u nezgodnu situaciju na 20-ak metara od svog gola, na kraju je Egipćanin uspeo da mu "iščačka" loptu, a kada je ostao 1 na 1 sa legendarnim španskim golmanom - traljavo je šutirao pored gola.

Sve što se događalo u međuvremenu nagoveštavalo je drugi gol "redsa" ili bar ovakvu šansu koja će otići u nepovrat, a naći se u "hajlatsima" posle utakmice.

5 - GOOOOL!

Liverpul to voli, Liverpul to hoće - da pokloni rivalu loptu i momentalno mu je oduzme, a upravo to se dogodilo na polovini domaćih pre nego je Milner odigrao pas na levo ka Maneu i odgledao akciju sa Firminom posle koje je Keita pogodio Kasiljasovu mrežu sa "kapice" za 1:0. Klop je sa osmehom aplaudirao svom timu.

Izvor: MONDO/Arenasport

3 - Mane sa distance, pored gola.

1 - Počelo je posle znaka koji je dao španski arbitar Antonio Migel Mateu Lahoz.

20:55 - Dok se "Enfildom" ori YNWA, možda je dobar trenutak da nabrojimo one koji neće nastupiti. Endrju Robertson kod domaćih i Pepe kod gostiju pauziraju zbog žutih kartona iz prethodne runde (podsećamo da se posle ove runde brišu svi kartoni i da učesnici polufinala ulaze "čisti" u poslednje dve ili tri utakmice). Zbog povreda izostaće Adam Lalana i Aleks Okslejd-Čemberlejn kod "redsa", odnosno Ektor Erera i Vensan Abubakar kod "zmajeva".

20:34 - Porto se među osam najboljih plasirao posle prave drame u revanšu na "Dragau", kada je uz pomoć VAR tehnologije i malo kontroverze uspeo da eliminiše prošlogodišnjeg polufinalistu, Romu. Pogledajte golove sa te utakmice...


20:32 - Liverpul je imao teži zadatak od rivala u prethodnoj rundi, naročito nakon što je na "Enfildu" u prvoj utakmici bilo 0:0. Trebalo je pobediti Bajern posle toga u Minhenu, što se i dogodilo - ovako...



20:30 - Pre nešto manje od godinu dana, "redsi" su na putu ka finalu u Kijevu deklasirali "zmajeve" pred njihovim navijačima rezultatom 0:5 i na vreme obezbedili plasman među osam najboljih. Evo golova sa tog susreta.


20:20 - "Enfild" je već pun, atmosfera se polako podiže sve do trenutka kada će oko 50.000 ljudi u glas zapevati "You'll never walk alone". Upravo tako zove, samo u prevodu na naš jezik, nazvan je dokumentarni film koji je Mondo jesenas snimio o navijačima Liverpula sa ovih prostora.

Film o navijačima Liverpula - Nikad nećeš hodati sam
Izvor: MONDO


Rezultati četvrtfinala Lige šampiona:

utorak

Liverpul - Porto 2:0 (2:0)
/Keita 5, Firmino 26/

Totenhem - Mančester siti 1:0 (1:0)
/Son 78/

- revanši su zakazani za 17. april -

sreda

Mančester junajted - Barselona (21.00)
Ajaks - Juventus (21.00)

- revanši su zakazani za 16. april -

U polufinalu (30. april/1. maj - 7. maj/8. maj) ukrštaju se bolji iz duela Totenhema i Mančester sitija sa pobednikom dvomeča Ajaksa i Juventusa, dok drugi polufinalni susret čine uspešniji tim iz susreta Liverpula i Porta odnosno Mančester junajteda i Barselone.

Finale se igra 1. juna na stadionu "Vanda Metropolitano" u Madridu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC