• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ajaks mora da osvoji LŠ, u suprotnom - kvalifikacije!

Autor mondo.rs

Zatvoreni format najjačeg evropskog klupskog takmičenja za koji se zalažu najjači evropski klubovi "zatvorio bi vrata" takmičenja mnogima iz manjih država, a ovogodišnjem polufinalisti bi dodatno otežao put do same završnice...

 Liga šampiona - promjenta sistema takmičenja Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Sprema se rekonstrukcija u organizaciji Lige Šampiona. Najmoćniji evropski klubovi se već duže vrijeme bore za promjenu pravila koja bi dovela do toga da se ovo takmičanje u skorijoj budućnosti igra po modelu koji je prihvaćen u košarkaškoj Evroligi.

Naime, "velikani" se zalažu za djelimično zatvoren format u kojem bi sigurno učešće imao određen broj timova iz „liga petice“ koji bi ga osigurali kroz domaća prvenstva, dok bi manji broj preostalih mjesta bio popunjen kroz kvalifikacije koje bi igrali članovi preostalih liga.

Taj način organizacije otežao bi posao i ovogodišnjem polufinalisti, ekipi Ajaksa, pa se postavlja pitanje koliko je zapravo pravedno donositi takve odluke nakon sezone u kojoj je pokazano da i "ostatak" Evrope može da bude konkurentan za trofej Lige šampiona.


Uprkos sjajnim partijama "kopljanika" u ovoj sezoni i potvrde da mogu da se nose sa ekipama poput Bajerna, Real Madrida i Juventusa, i da pobjeđuju ekipe tog kvaliteta, najuticajniji klubovi planiraju ovaj projekat koji bi bio potpuno nepravedan prema Holanđanima.

Upravo Juventus je jedan od "najglasnijih" u čitavoj priči, njihov predsjednik Anjeli nalazi se na čelu organizacije koja se zalaže za promjene u ovom pravcu.

Jasno je da su iznenađenja poput ovog koje je Ajaks ove godine priredio sve veća rijetkost, ali format koji se sprema dodatno bi smanjio šanse da se slični rezultati ponove u budućnosti.

Kada bi na snagu stupio planirani model i kada bi UEFA prihvatila korekcije u sistemu kvalifikacija i takmičenja, holandski velikan bi garantovano mjesto u Ligi šampiona sljedeće sezone imao samo ukoliko je osvoji, dok bi u protivnom vjerovatno počeo kvalifikacije VEĆ 23. JULA.

Sa druge strane, ekipe poput italijanskog Milana imale bi priliku da dođu do takmičenja bez muke, kroz sigurno mjesto koje im garantuje Serija A, uprkos kvalitetu koji imaju – a koji je trenutno bitno manji od Ajaksovog –  i višegodišnjim neuspjesima.

Da nepravda prema ovogodišnjem polufinalisti bude veća, klub iz Amsterdama je i ove sezone do svoje pozicije došao počevši takmičenje u kvalifikacijama i to ISTE SEDMICE kada su Partizan i Crvena zvezda igrali svoje mečeve protiv litvanskih predstavnika Suduve i Trakaija.

Ipak to ih nije omelo da doguraju do same završnice i da na taj način pokažu da se kvalitetan fudbal igra i van pet najjačih evropskih prvenstava.

Povlašćenost koju bi učesnici tih liga dobili novim formatom iz ovog ugla djeluje potpuno nezasluženo budući da velika većina tih klubova ne ostvaruje zapažene rezultate van svoje države.

Kapitalizam je spremio svoj udarac "manjim" timovima i ligama, ali ono što je zaista za brigu jeste činjenica da će velikani poput Ajaksa biti skrajnuti te da će sama Liga šampiona izgubiti draž koju je u punom sjaju prikazala u ovoj sezoni.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC