• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Finale Lige nacija: Portugal ili Holandija?

Autor mondo.ba

Portugal neporažen pred domaćim navijačima skoro pet godina, Holandija izgubila samo tri od posljednje 21 utakmice van svoje zemlje.

Oči fudbalske javnosti Starog kontinenta biće večeras usmjerene ka stadionu Dragao u Portu, gdje će biti donesena odluka o osvajaču premijernog izdanja UEFA Lige nacija. U borbi za trofej, koplja će ukrstiti aktuelni evropski šampion Portugal i Holandija, koja je propustila posljednja dva velika takmičenja, ali i koja je kroz pomenuto takmičenje evropske kuće fudbala dokazala da se vraća na velika vrata.

Posljednji značajan rezultat na kontinentalnim i planetarnim smotrama fudbala "lale" su napravile 2014. godine, kada su na Svjetskom prvenstvu održanom u Brazilu, u borbi za treće mjesto, nadigrale domaćina koji nije uspio da se oporavi od čak i danas šokantnog polufinalnog poraza od kasnijeg svjetskog vladara Njemačke.

Uslijedila su, potom, dva razočaravajuća kvalifikaciona ciklusa: "narandžasti" prvo nisu uspjeli da izbore nastup na Evropskom prvenstvu 2016. godine, zauzevši tek četvrto mjesto u A grupi, iza Češke, Islanda i Turske. Odjeknuo je holandski neuspjeh Evropom i svijetom jer se znalo da će to biti prvi završni turnir još od 1984. godine na kojem neće učestvovati, ali i prvo veliko takmičenje koje propuštaju još od Svjetskog kupa 2002. godine održanog u Japanu i Južnoj Koreji.

A šta tek reći za kvalifikacije za posljednji Mondijal održan u Rusiji... Holanđani su, takođe, igrajući u grupi A upisali šest pobjeda, jedan remi i tri poraza, postigli čak i više pogodaka od prvoplasiranog tima u grupi Francuske, ali im je i to bilo nedovoljno da se domognu bar baraža: u doigravanje je kao drugoplasirana ekipa otišla Švedska zbog boljeg omjera postignutih i primljenih golova (Švedska 26:9, Holandija 21:12).

Ipak, da je kriza daleko iza Holanđana i da su ponovo u vrhu evropskog i svjetskog fudbala, dokazalo je, kako rekosmo, dosadašnje takmičenje u Ligi nacija. Holandija je bila u najtežoj grupi, zajedno sa Francuzima i Njemcima, ali su u takvoj konkurenciji uspjeli da osvoje prvo mjesto i izbore nastup u plej-ofu, odnosno borbi za prvi, istorijski trofej. Na tom putu, već su uzeli mjeru Englezima (3:1 nakon produžetka).

Na drugoj strani, Portugal je u trećoj grupi elitne divizije osvojio prvo mjesto ispred Italije koja se, poput Holandije i propuštenog SP 2018. godine, vraća na vrh i sigurnim korakom kroz kvalifikacije krči put ka plasmanu na EURO 2020, dok je treće mjesto u ovoj grupi Lige nacija zauzeo poljski nacionalni tim. U polufinalu, podsjetimo, Portugal je nadigrao Švajcarce uz briljantnu partiju Kristijana Ronalda, koji je postigao sva tri gola u pomenutoj pobjedi.

Nema nikakve dileme da nas svakako očekuje fudbalski rat, ali i spektakl, pogotovo uzevši u obzir određene statističke podatke. Naime, Portugal pred domaćom publikom nije poražen na posljednjih 13 utakmica, odnosno od 7. septembra 2014. godine i neuspjeha u duelu sa Albanijom (0:1), dok su Holanđani poraženi na samo tri od posljednje 21 utakmice odigrane van njihove zemlje.

Finalna utakmica Lige nacija počinje u 20:45 časova, dok se Englezi i Švajcarci u borbi za bronzu sastaju od 15:00 časova na stadionu u Gimaraešu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC