• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je jednom u Partizanu, crno-bijeli je zauvijek!

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

"Vodim Mačvu i uradim sve da napravimo dobar rezultat protiv Partizana. To što je srce podijeljeno, to je neka druga priča. Profesionalizam je jednostavno takav", kaže Ivica Kralj, legendarni golman Partizana i reprezentacije Jugoslavije

 Ivica Kralj intervju Ko je jednom u Partizanu, crno-bijeli je zauvijek! MONDO na Zlatiboru Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Legendarna "jedinica" Partizana i reprezentacije Jugoslavije, sada prvi čovjek Mačve, Ivica Kralj, boravi sa ekipom iz Šapca na pripremama na Zlatiboru.

Već tri i po godine predsjednik je šabačkog superligaša, ali je srcem i dalje uz "crno-bijele" iz Humske, klub kojem je podario cijeli svoj život.

"Vodim Mačvu i uradim sve da napravimo dobar rezultat kada igramo protiv Partizana. To što je srce podijeljeno, to je neka druga priča. Profesionalizam je jednostavno takav", kaže Kralj na početku razgovora.

Uprkos obavezama koje ima u Šapcu, svakodnevno prati i dešavanja u Beogradu.

"Naravno da pratim Partizan, cijeli život sam uz moj klub, koji mi je mnogo toga dao. Rezultati prethodne sezone nisu bili onakvi kakve svi mi koji volimo Partizan očekujemo, ali odlika velikih klubova je da se izdignu iznad svih problema. Ubijeđen sam da će Partizan biti takav u narednom periodu, biće tu i pojačanja što se tiče igračkog kadra, tako da očekujem uspješniji Partizan nego prošle godine", kaže Kralj o aktuelnoj situaciji u njegovom nekadašnjem klubu.

Dvije posljednje sezone Crvena zvezda podizala je pobjednički pehar u Superligi Srbije, tako da kao favorit ulazi u novo prvenstvo.

"U ovom momentu, bar na papiru, to izgleda tako. Zvezda je imala uspješnu sezonu, ali duga je godina, vidjećemo kako će se okončati prelazni rok i sigurno očekujem veliku borbu za titulu", ističe Kralj.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Kao i nekadašnji as "crno-bijelih Andrija Delibašić, sa kojim smo nedavno razgovarali, i Kralj smatra da u Partizanu mora biti mjesta za Sašu Ilića, koji je na kraju prošle sezone odlučio da se penzioniše.

"Sale je uvijek uz klub. Činjenica je da je godinama oslonac, najbolji igrač i pokretač energije u klubu, ali mora doći i taj momenat u karijeri kad se oprostite. Na njemu je da znanje i iskustvo prenese na mlađe igrače, kako bi jednog dana bili na njegovom nivou."

Novi selektor Srbije Ljubiša Tumbaković, takođe član crno-bijele porodice, gdje je bio prvo igrač, a zatim i trener, preuzeo je "orlove" u delikatnoj situaciji, nakon što je otpušten sa klupe Crne Gore.

"Nedavno smo razgovarali i sigurno da Tumba ima težak zadatak. Ali, on je stručnjak sa mnogo iskustva i ne sumnjam da će napraviti dobru atmosferu i da će rezultati biti pozitivni. Sigurno da je bilo nekih nesrećnih momenata, ali Srbija uvijek ima cilj da igra najveća takmičenja. Sada je to Evropsko prvenstvo. Ima još mnogo utakmica, tu je i taj baraž protiv Norveške, ako ne daj Bože do njega dođe, ukoliko ne prođemo u kvalifikacijama. Mislim da već u sljedećoj utakmici protiv Portugalije možemo sve da okrenemo u svoju korist i naredne mečeve dočekamo mirnije", optimista je nekada sjajni čuvar mreže.

Nekadašnji Kraljev saigrač Savo Milošević vratio se u Partizan, ovaj put u ulozi trenera.

PSV

Period između 1999. i 2002. godine Kralj je proveo u PSV Ajndhovenu. "PSV je veliki klub& i za Ajndhoven me vežu lijepe uspomene. Provodim tamo puno vremena, svaki slobodan period koristim da ga posjetim i da se družim sa prijateljima koje sam tamo stekao."

"Savo je totalno druga priča, jer je praktično iz fotelje došao na teren. Poznajem ga odlično, živjeli smo zajedno i bili dugo cimeri. Trebalo je imati petlju u tom trenutku i preuzeti Partizan, koji je u tada bio u nezavidnoj situaciji. Napravio je konsolidaciju ekipe, osvojili smo Kup i tih nekoliko mjeseci bili su poprilično uspješni. Slijedi bitan period, da se kvalitetno odradi prelazni rok, u šta ne sumnjam. Želim mu sreću u narednim godinama", poručio je Kralj.

Iz bogate karijere, izdvojio je najdraže trenutke, dok onih loših ne želi da se prisjeća.

"Kada pričamo o klupskom fudbalu, to je svakako Njukasl. Bilo je tu još mnogo utakmica, a što se tiče reprezentacije, svakako su to velika prvenstva, Evropsko i Svjetsko. Neprijatne momente bolje da ne spominjem. Tu su negdje, stoje, ali sakriveni, kao opomena za neko buduće vrijeme."

Te 2003. godine Partizan je trijumfom protiv engleskog kluba i plasmanom u Ligu šampiona napravio istorijski uspjeh.

"Bilo je to lijepo vrijeme, prvi ulazak u Ligu šampiona. Svi koji vole Partizan i srpski fudbal, bez obzira na klupske boje, sjećaju se te uspješne godine", kaže Kralj i na pitanje da li sebe u budućnosti vidi ponovo u Partizanu, kaže:

"Iz Partizana nikad nisam odlazio. Od svoje 14. godine sam u klubu, uz sve lijepe i teške trenutke. Ko je jednom u Partizanu, crno-bijeli je cijeli život", zaključio je Kralj.

Ivica Kralj (46) u nekoliko navrata nosio je dres Partizana (bio i na pozajmicama u Arsenalu iz Tivta, niškom Jastrebcu i Radničkom iz Kragujevca), dok je igrao i za Porto, PSV Ajndhoven, Rostov i Spatak iz Trnave, gdje je i okončao karijeru 2009. godine.

Za reprezentaciju Jugoslavije branio je 41 put i bio učesnik Svjetskog prvenstva 1998. godine u Francuskoj, te Evropskog dvije godine kasnije u Holandiji i Belgiji.

Izvor: MONDO

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC