• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO na Kosovu: Odlična ideja, Rajko izvukao dan!

Autor mondo.rs

Dok je bus sa crveno-bijelima polako kretao nazad ka Beogradu, bez ikakvih problema prošli smo administrativni prelaz i zaputili se u obilazak Mitrovice, pa na ručak u motel "Izvor" kod Rajkovog prijatelja Vite Jokića.

 MONDO na Kosovu: Odlična ideja starijeg kolege, Rajko je izvukao dan! Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

/tekst: Jovan Terzić, fotografije: Stefan Stojanović/

"Rano jutro, uranak, ja napuštam zamak..."

Heh, nažalost, danas smo mnogo daleko od junaka i vitezova o kojima u svojoj pesmi govore momci iz "Beogradskog sindikata", ali zaista smo se u srijedu s prvim sunčevim zracima zaputili na Kosovo i Metohiju.

Riječ je o autobusu novinara, fotoreportera i snimatelja koji su pošli na izvještavanje sa fudbalske utakmice Kupa Srbije između Trepče i Crvene zvezde.

Ona nije odigrana, ali je nas tridesetak, ipak, bez ikakvih problema stiglo do Kosovske Mitrovice.

Kako se autobus bližio administrativnom prelazu Jarinje, sve glasnije bile su priče da trećeligaš neće ugostiti srpskog šampiona u Žitištu, naselju opštine Zvečan, u kom inače igra kao domaćin pošto je Olimpijski stadion u Kosovskoj Mitrovici uzurpirao klub osnovan 1999. godine kao albanska verzija Trepče.

Kasnije, stadion je nazvan "Adem Jašari", po osnivaču albanske terorističke organizacije UČK.

Razlog neigranja je bio političke prirode - zabrana kosovske policije fudbalerima Crvene zvezde da uđu na teritoriju južne srpske pokrajine!

Na Jarinje smo iz Beograda stigli nešto prije podneva, dvadesetak minuta prije autobusa sa igračima i stručnim štabom crveno-bijelih.

Usput smo prošli grupu od stotinak Zvezdinih navijača, a po dolasku na administrativni prelaz autobus je parkiran pored puta.

"Au, sad kreće pičvajz", vidjevši poveću grupu kako izlazi iz autobusa, najavio je jedan od lokalca sjedeći za stolom ispred usamljene kafane na stotinak metara od policijskog punkta.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Nije se, međutim, uopšte osjećala tenzija.

Srpski policajci bili su vrlo korektni prema predstavnicima medija, pa i po dolasku pomenute grupe navijača, kao i još hjih pedesetak, koji su im se pridružili stigavši iz Mitrovice, Zvečana i okolnih mjesta.

U međuvremenu se pojavila i ekspedicija crveno-bijelih.

Prednjačio je džip u kom su bili generalni direktor Zvezdan Terzić i prvi čovjek filijale Grafičar, Slobodan Govedarica. Poslije kratkog razgovora sa policajcem, jasno je bilo da autobus neće proći.

Nekoliko pjesama zajedno sa navijačima, slikanje, izjave i - nazad.

Fudbaleri su krenuli put Beograda, pošto će utakmica šesnaestine finala Kupa biti odigrana danas u 15 časova u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi.

Novinari su, na prijedlog kolege Rajka Delibašića, rođenog i odraslog u Kosovskoj Mitrovici, ipak, nastavili put.

Bez ikakvih problema prošli smo administrativni prelaz i zaputili se u obilazak Mitrovice, pa na ručak u motel "Izvor" kod Rajkovog prijatelja Vite Jokića, nekadašnjeg fudbalera Trepče i saveznog sudije.

Bila je to odlična ideja starijeg kolege.

Ne zbog sjajnih (i povećih) ćevapa, duvan čvaraka ili poljutih kiselih paprika, već zbog prilike da pojedine kolege po prvi put osjete atmosferu života na otuđenoj srpskoj zemlji.

Kada je Kosovska Mitrovica u pitanju, kako to izgleda možda je najbolje opisao pomenuti Vito Jokić:

"Jesmo u getu, ali živi smo još. Nemoj' loše utiske da ponesete odavde".

I zaista, bez obzira na tešku životnu situaciju, mještani Kosovske Mitrovice spremni su da zastanu, odgovore vam na pitanje, da popričaju, nasmiju se, našale... 

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

...

Da nešto nije kako treba, u Kosovskoj Mitrovici najbolje se može primijetiti po izuzetno velikom broju policajaca koji patroliraju gradom. U blizini mosta, sa sjeverne strane, parkiran je bio džip sa italijanskom zastavom. Riječ je o pripadnicima KFOR-a koji su zamolili da ih ne snimamo, ali je jedan od njih bio raspoložen da popriča.

"Znam da je trebalo da bude utakmica danas. Ja, inače, navijam za Lacio. Sergej je sjajan, a dobar je i Marušić", rekao je uz osmijeh.

...

Bez obzira da li su se nekuda zaputili ili sjede u brojnim kafićima glavne ulice (Kralja Petra), okićene srpskim zastavama, a koja se spušta direktno na most iznad Ibra koji vodi ka dosta drugačijem, nama manje poznatom, južnom dijelu grada i stadionu "Adem Jašari".

Tamo ćemo, možda, neki drugi put. Kad dođu bolja vremena...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC