• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niko, Ole, Unai i Ernesto: Kad svi znaju da ćeš dobiti otkaz, a znaš i ti!

Autor Milutin Vujičić

Toliko dugo se priča o njihovim otkazima, da verovatno svako jutro proveravaju "mejl" da li i dalje imaju posao. Neke bi možda bilo nepravda smeniti, a za neke je pitanje kako i dalje nisu na "birou". Samo je pitanje trenutka smene!

"Ako ne popravimo našu igru i rezultate, dobro znate šta će se desiti, zar ne? Uvek je isto u fudbalu. Dobro razumem ovaj posao, imam 47 godina, a znate zašto nemam sede? Zato što ne obraćam pažnju na te stvari...".

Ovo su bile reči Maurisija Poketina nakon što je njegov tim užasno počeo ovu sezonu, pa se preko noći zaboravilo da je sa istim tim Totenhemom tri meseca ranije igrao finale Lige šampiona.

Mediji u Engleskoj počeli su da ga smenjuju, a Argentinac se nije preterano uzbudio istakavši da dobro zna da je to jedna od mogućnosti.

Štaviše - gotovo uvek se na taj način završavaju "ljubavne" priče vlasnika i trenera.

Trenerski posao je takav da po potpisu ugovora počinje odbrojavanje do otkaza, u modernom fudbalu su retki slučajevi Ser Aleks Ferguson, pa treneri imaju samo dve opcije: da žive u konstantnom strahu od smene - ili da jednostavno nauče kako da se nose sa tim.

I legendarni Žoze Murinjo znao je da trenere nazove "mrtvacima koji hodaju", a neke od njegovih kolega su trenutno baš blizu toga da se nađu na "birou".

I to baš u velikim klubovima...

UNAI EMERI (ARSENAL) - PROBLEM U KOMUNIKACIJI I STAVU


Skor ove sezone: 15 mečeva - 7 pobeda, 5 remija, 3 poraza.

Bez obzira na to što su "tobdžije" vrlo dobro počele sezonu, tema odlaska Unaija Emerija sa klupe Arsenala aktuelizovana je u poslednje dve-tri nedelje.

Razlog za to leži pre svega u rasulu unutar svlačionice. Sve je kulminiralo besnim gestom Granita Džake koji je bacio kapitensku traku i dres, dok je napuštao utakmicu protiv Kristal Palasa, a situaciju je možda i pogoršao nespretni Unai Emeri.

Španac kao da nije znao koju stranu da zauzme; da li da odmah disciplinuje Džaku, da li da ga brani od medija ili čeka signal iz "PR" službe kluba... I tu je nastao džumbus.

Ni nedelju dana posle gluposti koju je napravio Džaka problem nije rešen, svi upiru prstom u Emerija koji je Švajcarca postavio za novog kapitena, dok španski menadžer ima problem da medijima na svom "mršavom" engleskom objasni sve ono što bi želeo.

Tako je posle meča protiv Vulverhemptona (1:1), u kom je njegova ekipa potpuno nadigrana (odnos šuteva 25:10), kazao da je zadovoljan kako je sve taktički izgledalo.

Statistički podaci mu ne idu u prilog i nakon svake konferencije za medije postaje sve nesigurniji i nesigurniji, a deluje kao i da igrači nemaju previše poverenja u njega, što mu se već desilo i u Pari sen Žermenu gde je morao da se nosi sa još većim "zverkama".

Pred početak sezone "ispalio" ga je Koščelni, nikome nije jasno šta se dešava sa Ozilom, zbog čega Toreira ne igra više, a za sada se vešto "krije" forsiranjem mladih igrača.

Nije da isto nije radio i njegov prethodnik Arsen Venger, ali utisak je da je vrlo brzo došao do stadijuma u kom nema rezultata. Arsenal je u poslednjih pet mečeva pobedio samo jedanput, i imao je prilično naivne rezultate, tako da se sve više priča o tome da bi mogao da ga zameni Žoze Murinjo. To bi svakako bio veoma hrabar potez za rukovodstvo; prvo bi priznali da su pogrešili sa naslednikom Vengera, a potom bi na klupu na "Emirejtsu" čoveka koji je bio "neprijatelj kluba".

OLE GUNAR SOLSKJER (MANČESTER JUNAJTED) - BAJKA TRAJALA PREKRATKO


Skor ove sezone: 16 mečeva - 7 pobeda, 5 remija i 4 poraza.

Priče o otkazu Norvežaninu počele su u vrlo ranoj fazi ove sezone, što i ne čudi pošto Junajted osim rezultata - nema ni igru dostojnu veličine i istorije kluba.

Zapravo, samo u utakmicama protiv Čelsija (4:0 u Premijer ligi i 2:1 u Liga kupu), kao i protiv Liverpula (1:1), Ole Gunar Solskjer je ostavio sebe na "Old Trafordu". Razlog za to leži u činjenici da njegova ekipa mnogo bolje igra kada nije u ulozi favorita na meču, i kada mogu "čiste savesti" da se povuku i čekaju kontre, dok se daleko više muče protiv timova koji puste njih da igraju.

Tako je bilo i ovog vikenda protiv Bornmuta, prethodno su ih pobedili Njukasl, Vest Hem i Kristal Palas, ali je Solskjer imao sreće da ove kikseve "preseče" boljim izdanjima u Ligi Evrope i Kupu.

Evidentno je da njegovoj ekipi, u koju je tokom leta opet uložen veliki novac (Van Bisaka, Megvajer, Džejms...), nedostaje i dalje po makar još jedan kvalitetan igrač u svakoj liniji tima, a uz to su imali i problema s povredama važnijih igrača poput Pogbe, Matića ili Marsijala, tako da na velikom broju mečeva mora da se koristi i omladince.

Sa sličnim problemima nosio se i Žoze Murinjo, koga je na klupi Junajteda duže držala dobra prva sezona u kojoj je bilo i trofeja, dok Olea čuva to što je legenda kluba...

Udahnuo je veliku energiju posle odlaska "Specijalnog", Junajted je slavio u 10 od prvih 11 utakmica, uspeo je potom i da izbaci Pari sen Žermen u Ligi šampiona, da dobije posao za stalno, ali od tada kreću problemi. Od meča na "Parku prinčeva" ima više poraza (12) nego pobeda (9) u svim takmičenjima i ne deluje da je klub napredovao onoliko koliko se očekivalo.

Solskjer i dalje ima dobru "prođu" kod navijača, zna se šta je sve uradio kao igrač za klub, dok Glejzeri i nemaju ideju o njegovoj zameni i možda ga to za sada drži u igri.

Štaviše, u poslednje vreme se više priča i o prodaji kluba...

NIKO KOVAČ (BAJERN) - KADA SU GAZDE ALAVE...


Skor ove sezone: 16 mečeva - 10 pobeda, 3 remija i 3 poraza.

Za razliku od prethodnih "kandidata" za otkaze - Niko Kovač na svojoj strani ima rezultate, iako nisu ni oni potpuno blistavi ove sezone.

Hrvatski trener je u prvoj sezoni na klupi Bajerna doneo "duplu krunu" i trofej Superkupa, ali dobro je poznato da se "samo to" nije tolerisalo ni Pepu Gvardioli. Tokom čitave takmičarske 2018/19 po nemačkim medijima provejavale su vesti o njegovom otkazu, pa se Kovač verovatno svako jutro "štipkao" za obraz da vidi da li je i dalje trener Bavaraca.

Ove sezone pritisak je još veći - Salihamidžić, Henes i Rumenige na dnevnom nivou govore o njegovom učinku, a iz njihovih reči ne može se pročitati bezrezervna podrška.

Sve vreme deluje da Kovača drže na "tankom ledu" kako bi do znanja dali velikim trenerskim imenima, poput Maksa Alegrija ili Žozea Murinja, da su spremni da otpuste Hrvata u bilo kom trenutku samo ako su oni voljni da dođu na "Alijanc arenu".

To se očigledno odražava i na ekipu, koja verovatno ima sve manje poštovanja za Kovača, iako Bajern igra vrlo zanimljiv i inovativan fudbal.

Povrede defanzivnih igrača (Zile i Ernandez) pomalo su poremetile ideju Kovača o zadnjoj liniji koja je vrlo brzo sposobna da se transformiše u vezni red, ali i dalje su rezultati u neskladu sa pričama o njegovom otkazu.

Deluje da takve priče sve više utiču i na njega pošto ima "ultimatume od dana do dana", što se moglo pročitati i posle nervoznog nastupa na konferenciji na medije posle Frankfurta (1:5).

Navodno je dobio još dva "meča fore" da se pokaže, ali deluje da je pitanje trenutka kada će "glavešine" giganta iz Bavarske odlučiti da posle rušenja transfer rekorda - odreše kesu i za cenjenijeg trenera, baš kao što su prethodno uradili sa Gvardiolom.

ERNESTO VALVERDE (BARSELONA) - KAKO OVAJ ČOVEK I DALJE IMA POSAO?


Skor ove sezone: 14 mečeva - 9 pobeda, 2 remija i 3 poraza.

Španski trener Ernesto Valverde došao je u Barselonu bez velikog uspeha u karijeri, ali se na klupi na "Nou Kampu" drži bolje nego mnogi od njegovih prethodnika.

I malo kome je jasno zbog čega je to tako.

Valverde je Barseloni doneo dve uzastopne titule prvaka u Španiji, međutim ono šta mu se zamera jeste što je "ubio DNK" ovog kluba. Navikli smo da Barsa igra atraktivno, dopadljivo, drugačije od svih, dok sada svakako nisu prva asocijacija na dominaciju na terenu.

Uz to, postavlja se pitanje kako je Valverde opstao na klupi posle debakla protiv Rome u Ligi šampiona, pa protiv Liverpula samo godinu dana kasnije.

Istina, igrači na čelu sa Mesijem preuzeli su odgovornost na sebe, prvi čovek kluba Đosep Bartomeu ne želi da ga otpusti pošto bi pokazao da je pogrešio sa izborom trenera i tako bi ponovo Sandro Roselj bio u igri da ga nasledi, ali zbog svega toga trpi Barselona...

U međuvremenu je klub doneo još tonu nelogičnih odluka (Kutinjo, Grizman, Dembele...), igrači koje Barsa ima u rosteru deluju neuklopljivo, a naslednika nema na tržištu.

Ćavi Ernandez je kazao da je za njega prerano da dolazi u Barselonu, Ronald Kuman ima čvrst ugovor sa reprezentacijom Holandije, dok u klubu nemaju poverenja u "trenere za manje klubove" poput Kikea Setijena čiji je Betis igrao odličan fudbal - i nije imao rezultate.

Jedno od logičnih rešenja jeste Erik ten Hag iz Ajaksa, ali Barselona već sada deluje kao tip koji je predugo čekao da pozove i propustio je šansu.

Šta vi mislite, ko će od pomenute četvorke prvi dobiti otkaz?

Ili će "preživeti" i ovu sezonu?

Anketa

Koji od ovih trenera će prvi dobiti otkaz ove sezone?

  • Niko Kovač

    86.67% (13)

  • Ole Gunar Solskjer

    6.67% (1)

  • Unai Emeri

    6.66% (1)

  • Ernesto Valverde

    0% (0)

  • Neće niko od njih dobiti otkaz ove sezone!

    0% (0)

Koji od ovih trenera će prvi dobiti otkaz ove sezone?

Rezultati



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC