• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borba za vrh tabele nikad zanimljivija: Tijesno - tješnje - Primera

Izvor MONDO/Beta

Mjere finansijske kontrole klubova doprinijele su da ovogodišnje takmičenje u španskoj ligi bude najkonkurentnije u posljednje dvije decenije

Otkako su se za pobjedu uvela tri boda 1995. godine, u Primeri nije bilo neizvjesnije na vrhu tabele.

Poslije 13 kola razlika između vodeće Barselone i devetoplasirane Valensije je pet bodova. Najbliže tome bila je sezona 1998, kada je šest bodova dijelilo prvih osam ekipa.

Možda će vas zanimati

Barselona i Real Madrid su prvi i drugi na tabeli sa po 25 bodova, ali i utakmicom manje, pošto u oktobru nisu odigrali veliki derbi zbog mitinga katalonskih separatista u Barseloni.

Valjadolid na 13. poziciji je na samo tri boda zaostatka od mjesta koje vode u kvalifikacije za Ligu Evropa, dok je Eibar kao petnaestoplasirani bliži mjestu koje vodi u Evropu nego zoni ispadanja.

Među ekipama u gornjem dijelu tabele su Real Sosijedad, Hetafe i Granada.

"Mjere finansijske kontrole koje je liga uvela prije šest godina omogućile su klubovima da smanje dugovanja i dale im veći kapacitet ulaganja ali i održavanja svojih igrača. Manji klubovi su napredovali", rekao je predsjednik španske lige Havijer Tebas.

On je naveo da je promjena iz 2015. godine, kada je centralizovan metod prodaje televizijskih prava, umjesto da svaki klub posebno pregovara, takođe pomogao da se uveća konkurentnost u ligi jer je znatno povećao prihode većine manjih klubova.

"Vrhunski klubovi će se uvijek boriti za vrh, ali ne lagano kao prethodnih godina, kada su šampioni osvajali ligu sa 100 bodova. Sada je teže vrhunskim klubovima da pobjeđuju", dodao je Tebas.

Dvostruki uzastopni šampion Barselona već je pretrpjela tri poraza ove sezone, od Levantea, Granade i Atletik Bilbaa. Real je izgubio od Majorke, a Atletiko Madrid od Sosijedada.

Barselona je osvojila samo 66 odsto mogućih bodova, što je najmanji procenat među liderima na tabeli u pet najboljih evropskih liga.

"Moramo da budemo pažljivi kako ne bismo oslabili naše klubove za međunarodna takmičenja, pošto su nam oni pomogli da napravimo brend. Moramo da pronađemo ravnotežu", rekao je Tebas.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC