• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kristijano Ronaldo, Leo Mesi, Žoze Murinjo. Tim redom!

Autor Milutin Vujičić

Fudbal nije fudbal bez njega. Žoze Murinjo ponovo ima posao pošto nam je nedostajao punih 11 meseci - i onima koji ga vole, ali i onima koji ne mogu da ga podnesu. Otišao je kao "luzer", a odmah je dočekan kao pobednik...

U okviru novog i prelepog stadiona Totenhema, vrednog čak milijardu funti (!), nalazi se i velika konferencijska sala kapaciteta tačno 120 mesta.

To je znatno više nego na "Vajt Hart Lejnu" i isprva delovalo je možda i suludo očekivati toliko novinara na "pressu" jednog ne tako velikog Totenhema... Ispostavilo se da su Danijel Livi i projektant stadiona na vreme osetili da će Spursi do otvaranja "svemirskog broda" popraviti svoju poziciju među fudbalskom elitom, pošto u četvrtak u 15.00 časova nije bilo JEDNOG slobodnog mesta.

Možda će vas zanimati

"Deluje da ovde ima više medija nego pred finale Lige šampiona", napisao je Majkl Dilejni iz "Independenta" skrenuvši pažnju tako na činjenicu da je Totenhem u 2019. godini imao i važniji dan od onog juče, ali pred mikrofonom ipak nije sedela toliko velika "faca".


Posle nešto manje od godinu dana nakon otkaza u Mančester junajtedu i novinskih tekstova u kojima se njegova stručnost dovodila u pitanje - Žozea Murinja dočekala je puna sala novinara.

Preko noći svi su zaboravili podočnjake, umorno lice i nervozno držanje dok se njegova ekipa mesecima "raspadala" pre otkaza u decembru prošle godine. Preko noći svi su zaboravili da se posvađao sa mnogo igrača Junajteda i da ih je prozivao u medijima. Preko noći svi su zaboravili da su ga proglasili "bivšim trenerom", nesposobnim da se prilagodi modernom fudbalu.

Kada se sveže obrijani i odmorni Murinjo pojavio pred novinarima, fotografima i snimateljima - i razvukao osmeh od uva do uva - sve to zaboravljeno je iste sekunde.


Nasmešio se, "ispalio" dve-tri pripremljene fore, vešto odgovorio na provokativna pitanja izbegavši konflikt sa novinarima, okrenuo priču na svoj čuveni šarm, pokazao samo zrno arogancije i gledao kako magično briše sve negativno o sebi, prigrlivši ponovo titulu "Specijalni".

Još jednom je opšta nostalgija za Murinjom u fudbalu uticala na to da ga svi dočekaju raširenih ruku - i oni koji ga vole, kao i oni koji vole da ga ne vole.

Toliko je nedostajao novinarima, onima koji ga vole do besvesti i onima koji ga mrze do srži, da su ga na predstavljanju u "krcatoj" sali za konferencije ispitivali punih 40 minuta. Zasipali su ga i zasipali pitanjima i pored toga što je u prva dva-tri odgovora davao izjave "za naslov".

Voli čovek da priča, vole ljudi da slušaju.

"Shvatio sam da sam tokom karijere pravio mnoge greške... I sada neću ponavljati iste greške. Sada ću praviti nove".

"Ne znam
[da li je poraz u finalu Lige šampiona uticao na loše rezultate Totenhema],  jer nikad nisam izgubio u finalu Lige šampiona".

"Rekao sam da neću nikad voditi Totenhem jer volim Čelsi? To je bilo pre nego što su me otpustili!".

Duhovitim opaskama, sjajnim "flertovanjem" sa televizijskim kamerama i harizmom koja ga je krasila od kada se pojavio u Engleskoj, uspeo je da postigne i jednu stvar koju niko, baš niko, od njegovih kolega ne bi uspeo da je umesto njega ove nedelje postao menadžer Totenhema.

Preko noći svi su zaboravili i da je na tom mestu do juče sedeo Maurisio Poketino.


Argentinac je promenio DNK kluba za pet i po sezona. Od ekipe koja ima uspone i padove, i najčešće se nalazi na sredini tabele, napravio je tim sposoban da se umeša između najvećih - tako da su čak četiri puta u pet godina završavali na poziciji koja vodi u Ligu šampiona (5, 3, 2, 3, 4), dok su prošle sezone uspeli i u tom takmičenju da naprave ogroman pomak igrajući za trofej.

Nije se mastilo na papiru o otkazu pošteno ni osušilo, navijači nisu stigli ni da pošteno "ishejtuju" klub zbog ovog nepopularnog poteza, a iz Totenhema su jutro kasnije saopštili svima da je Žoze Murinjo, jedan od najboljih trenera svih vremena, naslednik "Pocha".

"Moram da čestitam Poketinu na svemu urađenom i moram da podelim sa vama ono što smo već govorili iza zatvorenih vrata. Ovaj klub će uvek biti njegova kuća, ovaj trening centar takođe. Može da dođe kada hoće. Kada mu budu nedostajali igrači i saradnici, ova vrata će uvek biti otvorena za njega. Iz iskustva znam da je sutra novi dan i da će ponovo pronaći sreću, veliki klub i da ćemo imati velike utakmice... Sve je to život", kazao je Žoze Murinjo pošto je "privatizovao" prvo pitanje na konferenciji za medije ispričavši ono što je želeo da se čuje.

"Specijalni" se tako posebno zahvalio Poketinu za "dobre temelje" koje mu je ostavio pošto je bio svestan da će njegovo pojavljivanje u Premijer ligi, "beznadežno zavisnoj od njega" kako je to lepo napisao Rori Smit iz Njujork Tajmsa, potpuno u drugi plan staviti sve ono što je Argentinac do tada uradio, ali to je jednostavno ono što Murinjo nosi sa sobom - i od čega ne može i ne želi da pobegne.

Neograničena popularnost.


Uz dužno poštovanje prema Maurisiju Poketinu, pa i Pepu Gvardioli, Jirgenu Klopu, Zinedinu Zidanu, kao i Nejmaru, Kilijanu Mbapeu, Edenu Azaru, Mohamedu Salahu, Antoanu Grizmanu - niko od njih nema veću zvezdu na fudbalskom "Bulevaru popularnosti" od "Specijalnog".

I da se poslužimo "forom" Gareta Bejla sa zastave Velsa...

Kristijano Ronaldo, Leo Mesi, Žoze Murinjo.

Tim redom. 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC