• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pola veka magije: Dan kada je Džordž Best ispisao istoriju Junajteda

Autor mondo.rs

Pre tačno 50 godina El Beatle je pokazao zašto je jedan od najboljih svih vremena

 Dzordz-Best-50-godina-postigao-sest-golova-na-utakmici-Mancester-junajted Izvor: Guliver / Getty Images , Joe Bangay/Hulton Archive

Igrao je nekonvencionalni fudbal, delovao je nezainteresovano, a imao rezultate. Imao je i tehniku, pregled igre, osećaj za gol...ma sve. Sebe nije smatrao fudbalerom, već zabavljačem, a ostao je upamćen kao jedan od najboljih igrača svi vremena.

Tih šezdesetih godina postao je jedna od prvih modernih fudbalskih zvezda, ali su ga način života i alkohol uništili. Naravno, govorimo o igraču koji je imao nadimak "El Bitl", jedan jedini Džordž Best!

Možda će vas zanimati

Povod da se malo podsetimo ovog fudbalskog genija je tačno pola veka od kada se vratio na teren posle četiri nedelje. Nije bio povređen, već suspendovan, zato što je sudiji šutnuo loptu iz ruku, u svom temperamentnom stilu. 


Svi su čekali da se vrati na teren i to je učinio u duelu FA Kupa protiv Northemptona, koji je Junajted dobio 8:2, a Best postigao ŠEST golova. On je tako postao tek drugi igrač u istoriji "đavola" koji je dao šest golova na jednoj utakmici, posle Harolda Halsa iz 1911. To se nije promenilo do danas.

Ne samo da je postao drugi igrač koji je dao šest golova, već je to uradio posle 28 dana suspenzije. On je priznao da se u potaji plašio da će tim izgubiti, pogotovo sa njim u timu. Pogledajte ovu magiju, pogotovo poslednja dva gola, koja skroz nose potpis Džordža Besta.

Džordž Best šest golova protiv Northemptona
Izvor: YouTube/GeorgeBest7

Mnogi su sumnjali, ali je nastup bila samo potvrda o kakvom se unikatu radi. To mu je bio jedini put u karijeri da je dao šest golova, i to u prilično zanimljivom trenutku, kada su neki dovodili u pitanje njegovu ulogu u Junajtedu.

"Dok sam bio suspendovan, pisali su mi neki pokvarenjaci i govorili da tim igra bolje bez mene. Osećao sam da će biti moja krivica ako nas Northempton pobedi. Ljudi misle da se ne trudim dovoljno samo zato što volim da ljudima priređujem šou i što ponekad izgubim živce. Nedelju dana pre utakmice sam trenirao više nego ikad ranije, i na terenu sam se osećao sjajno", rekao je Best posle tog meča.

Utakmicu je sa tribina gledao legendarni ser Mat Bazbi, koji se oporavljao od operacije i koji posle meča nije imao sumnju da je gledao genija kako igra.

"Mislim da Džordžu samo malo fali da bude najbolji igrač na svetu, a uzdržavam se da ga stavim na vrh samo zato da se ne bi opuštao", rekao je Bazbi.

Izvor: Guliver/Getty Images, Joe Bangay/Hulton Archive

Ceo život Džordža Besta, međutim, bio je jedna velika žurka i pijanka, a alkohol mu je na kraju uništio karijeru. Svi znamo njegov citat: "Potrošio sam pare na piće, žene i brza kola. Ostatak sam spiskao".

Best je i dalje najbolji igrač Severne Irske svih vremena, iako je reprezentativni fudbal smatrao rekreacijom, jer očekivanja od tako male reprezentacije bila su neuporedivo manja nego u Mančester junajtedu.

On je ostao jedan od najboljih igrača koji nikad nije igrao na Svetskom prvenstvu.

Šta bi mogao da uradi da nije pio i da nije pao – teško je zamisliti.

Umro je 2005, sa 59 godina od problema sa imunosupresantima nakon transplantacije jetre. Sahranu je pratila povorka od 100.000 ljudi.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC