• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tuka u Džekinom i Pjanićevom društvu: Od danas ima bh. diplomatski pasoš!

Autor mondo.ba, agencije

"Amel Tuka je broj jedan sportskog svijeta u BiH", poručila je ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković

 Amel Tuka diplomatski pasoš Izvor: Anadolija/Samir Jordamović

Bisera Turković, ministarka inostranih poslova Bosne i Hercegovine u Savjetu ministara BiH, danas je u Sarajevu kao zaslužnom sportisti uručila diplomatski pasoš atletičaru Amelu Tuki, osvajaču srebrne medalje u trci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu 2019. godine u Dohi.

"Drago mi je što imamo i neke druge teme, a nije samo pandemija korona virusa posljednja dva mjeseca. Vrijeme je da počnemo da razgovaramo i o lijepim temama, koje će, nadam se, iz dana u dan biti sve prisutnije", rekla je Bisera Turković.

Možda će vas zanimati

Ministarka je je da se diplomatski pasoš Tuki dodjeljuje zato što je osoba "broj jedan iz sportskog svijeta", te što je 1. oktobra 2019. godine došao do srebra na Svjetskom prvenstvu.

"Lično sam svjedočila i navijala i moram da vam kažem da je, ne samo za ljude širom svijeta, već i za mali broj naših sugrađana koji žive u Kataru, to bio vjerovatno dan koji će čitav život pamtiti. Svi ambasadori zajedno ne mogu da ostave takav utisak kao što je ostavio Amel Tuka. Dakle, svako srce je kucalo u znak podrške. Svi smo mi stajali uz Amela, svi smo navijali, svi smo drhtali i nadali se da će na ono užarenom području, na kojem su mnogi odustali od trka, uspjeti da postigne rezultat, koji je za sve nas bio ponos. I za djecu, i za odrasle, i to je nešto što se ne zaboravlja", istakla je ministarka Turković.

Ministarka Turković se zahvalila Tuki na svemu što je učinio za promociju BiH širom svijeta na najljepši mogući način, te stoga smatra da je diplomatski pasoš priznanje koje u potpunosti zaslužuje.

Tuka se, prije svega, zahvalio domovini i ministarki Turković na uručenju diplomatskog pasoša, te naglasio da je za njega to poseban trenutak.

"Poseban je iz razloga što od svoje BiH dobijam nešto jako vrijedno, nešto što jako poštujem i nešto što je teško opisati, kada dobijete bilo koju nagradu, bilo koje priznanje, a znate da ste to u potpunosti zaslužili", rekao je Tuka.

Najbolji bh. atletičar je istakao da, gdje god putuje, s ponosom nosi ime BiH sa sobom i da priča o ljepotama svoje zemlje, ali najviše o ljudima koji su njeno najveće bogatstvo.

Do sada je Ministarstvo inostranih poslova BiH diplomatske pasoše izdalo Edinu Džeki, Tijani Bošković, Snežani Gajić, Sari Petković i Miralemu Pjaniću.

Prisjetio se i dočeka današnje ministarke Turković, a tadašnje ambasadorke BiH u Kataru, u Dohi, kada je sa atletskom reprezentacijom stigao na Svjetsko prvenstvo na kojem je došao do srebrne medalje. Prema njegovim riječima, taj doček je bh. atletičarima pomogao da se osjećaju kao kod kuće.

"Planiramo zajedno sa prijateljima iz Katara da krenemo zajedno u poboljšanje sporta u BiH, konkretno atletike koja je moja oblast. Da obnovimo staze u BiH, atletske stadione i da pokrenemo jednu jaku školu trčanja. Iz Katara su to ushićeno dočekali i stvarno žele da nam pomognu, što me je posebno obradovalo i dalo mi veći motiv za dalje. Kada znate da imat evjetar u leđa, kada znate da će generacije iza vas imati nešto što ja nisam u tom trenutku, to je zaista nešto posebno i želim da im se zahvalim na pomoći", kazao je Tuka, dodavši da će mu doplomatski pasoš dosta olakšati putovanja u budućnosti, ali i da želi da opravda povjerenje koje mu je ukazano.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC