• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IGOKEA: KS BiH forsira Bosnu

Košarkaški savez BiH, uz pomoć pravilnika koji do sada nije ugledao svjetlost dana, želi da u sljedećoj sezoni izbaci Igokeu iz regionalne NLB lige.

 IGOKEA: KS BiH forsira Bosnu Izvor: MONDO

Bosna i Hercegovina će i naredne sezone imati dva predstavnika u regionalnoj ligi, koje će, prema pisanju sarajevskih medija, odrediti na osnovu pravilnika usvojenog navodno od sezone 2010/11.

Ukoliko bi se računali bodovi prema spornom pravilniku, ekipa Širokog već sada ima skoro zagarantovano mjesto u Jadranskoj ligi.

Širokobriježani imaju šest bodova (tri za Kup, dva za učešće u NLB ligi i jedan kao učesnik prvenstva), dok Bosna i Igokea imaju po tri boda (nastup u prvenstvu i FIBA kupu, odnosno NLB ligi), s tim što "studenti" dodatna dva boda mogu da osvoje kao pobjednici Lige 13, što će najvjerovatnije biti, jer četiri kola prije kraja imaju dvije pobjede više u odnosu na prve pratioce Borac Nektar, Mladost i Čapljinu.

U tom slučaju da bi se bodovno izjednačila sa Sarajlijama Igokea mora da izbori finale plej-ofa, a Bosna se ne plasira u završnicu prvenstva ili, u najgorem slučaju, mora da bude šampion BiH, da bi izborila mjesto "na Jadranu".

Predsjednik Igokee Goran Dodik je naglasio da pravilnik prema kojem se treba praviti rang-lista ekipa nikad nije usvojen i da je nevažeći.

"Pravilnik nikada nije usvojen, odnosno klubovi nikad nisu dobili odluku o njegovom usvajanju. Sastanak klubova sa Savezom održao se u septembru prošle godine, kada smo mi bili protiv njegovog usvajanja i on tada nije usvojen, te je samim tim nevažeći", izjavio je Dodik za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, očekujem od Saveza da okupi sve klubove i da se ponovo glasa o pravilniku.

"Na ovaj način ponavlja se situacija od prošle godine, kada je Bosna promovisana u učesnika NLB lige, a to se kasnije pokazalo kao neispravna odluka",
podvukao je Dodik.

Prošle sezone KS BiH pokušao je da "progura" Bosnu u regionalnu ligu, iako su to pravo zaslužili Aleksandrovčani kao finalisti plej-ofa i Široki kao šampion države.

Bodovanje

5 - prvak BiH

3 - pobjednik Kupa BiH

2 - finalista plej-ofa

2 - pobjednik Lige 13

2 - učešće u NLB ligi ili FIBA takmičenju

1 - učesnik plej-ofa

1 - učesnik prvenstva BiH

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC