• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uvalin: Nismo imali ni za vodu

Dojučerašnji trener Crvene zvezde optužio generalnog menadžera Mirka Pavlovića za finansijske probleme kluba, koji su posljednjih mjeseci postepeno proizveli haos u ekipi.

 Uvalin: Nismo imali ni za vodu Izvor: MONDO

Ko nije znao kako izgleda jedna sezona u životu sportskog kolektiva ophrvanog nemaštinom, trebalo je da odsluša konferenciju za novinare, tačnije monolog Mihaila Uvalina u pres centru SOS kanala.

U izlaganju koje je trajalo 75 minuta, smijenjeni šef struke crveno-bijelih iznio je "mali milion" detalja, kojima je pokušao da ilustruje koliko je bilo teško obezbijediti opstanak u NLB ligi.

Uvalin je išao hronološki - od svog dolaska na Mali Kalemegdan prošlog ljeta, preko selektiranja ekipe, finansiranja kluba po sistemu "štapa i kanapa", svađa u upravi, pa do štrajka igrača koji se dogodio uoči posljednjeg kola NLB lige i gostovanja u Zagrebu.

"Sve što se sada događa je posljedica politike, odnosno razmišljanja jednog čovjeka", aludirao je Uvalin na Mirka Pavlovića.

Uvalin je naveo da je u startu znao da dolazi u "tešku i neizvjesnu situaciju" i da je veliko pitanje da li bilo koji od zacrtanih ciljeva može da bude ostvaren.

Prema njegovim riječima, "sedam ili osam igrača ljetos je dovedeno za dva dana, kako bi se u javnost poslala pozitivna slika o klubu". Međutim, "niko u toj grupi nije imao iskustva, a većina ni kvaliteta da se takmiči u NLB ligi".

Pored generalnog menadžera Pavlovića, u proces rukovođenja klubom bili su uključeni jedini preostali članovi Upravnog odbora, Klod Kolaro i Dragan Ristić.

Uvalin je Ristiću pripisao najviše zasluga za dovođenje Rikarda Marša i Arona Majlsa, kao i za ranije izmirenje duga prema Nemanji Bjelici, na osnovu čega je klub mogao da polaže pravo na obeštećenje od transfera u Kahu Laboral.

Situacija u klubu neko vrijeme je bila relativno harmonična, ali su problemi nastali poslije razmimoilaženja Pavlovića i Ristića.

"Poslije prijateljske utakmice sa Radničkim (za žrtve zemljotresa u Kraljevu), Pavlović me je optužio da njemu iza leđa vodim klub sa Ristićem. Rekao mi je 'vi radite svoj posao, a ja ću svoj'. Mi smo i radili svoj posao, a onda smo odjednom izbačeni iz Pionira, pa smo četiri mjeseca trenirali u Kovilovu", ispričao je Uvalin.

Gostoprimstvo koje su crveno-bijeli uživali u Kovilovu, takođe duguju gospodinu Ristiću i njegovom prijateljstvu sa upravnikom tog sportskog centra, gospodinom Šotrom.

"Pavlović mi se požalio na problem sa Ristićem vezan za Lukoil i ubjeđivao me da ćemo izdržati i bez Ristića. Najavljivao je nove sponzorske ugovore poslije Nove godine, ali bilo je jasno da ulazimo u finansijsku neizvjesnost..."

"I taj, minimalan novac koji je ulazio u klub, u cjelini je bio usmjeren ka Amerikancima. Oni su jedini pravili pritisak, nisu dolazili na treninge, preko menadžera su prijetili neodlaskom na gostovanja. Sve to su gledali naši mladi igrači, koji su dobijali novac na kašičicu. Akumuliralo se ogromno nezadovoljstvo".

Kako je Uvalin ispričao, u finišu lige nikome nije padalo na pamet da štrajkuje, pošto je borba za opstanak svima bila prvorazredni cilj. Ipak, problemi su bili sve teže podnošljivi...

"Ekonom mi se požalio da nema praška za pranje dresova. Rekao sam igračima da skupe novac i sami ih operu, da im dresovi ne bi smrdili. Kada smo došli u Zagreb bez bandaža, tražili smo od domaćina da nam ih daju, pod izgovorom da smo ih zaboravili u Beogradu. U hotelu 'Dubrovnik' su nas sačekali sa pitanjem kada ćemo da platimo vodu popijenu na prethodna dva gostovanja".

Bivši trener crveno-bijelih osvrnuo se i na saopštenje Mirka Pavlovića objavljeno poslije štrajka, prošlog ponedjeljka, u kojem je pomenuo mogućnost igranja u Superligi Srbije sa juniorskim timom.

Činjenica da su neki igrači (Nedović, Lešić, Marinković, Cvetković) dobili dio novca, a drugi igrači ne, u ekipi je prihvaćena kao postojanje "spiska za odstrel", rekao je Uvalin.

"Nikolić i Bakić su me pitali da li da igramo utakmicu sa Zagrebom? Rekao sam igraćemo, a o problemima ćemo poslije. A naš problem je bila gola egzistencija".

"Poslije Zagreba mi je Mirko Pavlović saopštio da dobijam otkaz jer ne kontrolišem ekipu. Mi smo ispunili plan (opstanak u NLB ligi), a taj čovjek je dao sebi za pravo da nekom krade snove i prijeti igranjem sa juniorima".

"Marš se pakuje da napusti Beograd, Strahinja Milošević se skija na Kopaoniku, a ja, kao, ne kontrolišem ekipu", u dahu je govorio Uvalin.

Sebe smatra žrtvom ukupne situacije u Crvenoj zvezdi ("otkaz dobijen prije kraja sezone ući će u moj CV"), a što se tiče ekipe - da će "evidentno imati problema da ostvari dobar rezultat u Superligi".

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC