• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EL (plej-of): Olimpijakos samljeo Sijenu

Neverovatno, ali istinito: Montepaski je u prvom meču četvrtfinalne plej-of serije ubacio samo devet poena za poluvrijeme.

 EL (plej-of): Olimpijakos samljeo Sijenu Izvor: MONDO

Borbe za odlazak na Fajnal for Evrolige počele su u utorak utakmicom Olimpijakos - Montepaski, u kojoj je gostujuća ekipa vjerovatno ispisala mnoge negativne rekorde elitnog kontinentalnog takmičenja.

Tim Dušana Ivkovića slavio je rezultatom 89:41 (24:4, 23:5, 14:13, 28:19) i biće zanimljivo vidjeti reakciju italijanskog prvaka u drugoj utakmici, koja je na programu u četvrtak, takođe u Pireju.

Prvi koš za Montepaski (trojka) postigao je Nikos Zizis poslije punih osam minuta. Prethodno je na semaforu pisalo 19:0.

Nije to bio samo loš start. Kada je Marko Jarić u 14. minutu smanjio na 33:6, prekinuo je seriju od 19 promašaja svoje ekipe u šutu za dva poena. Rezultat poluvremena (47:9) postavljen je već u 18. minutu, poslije čega je Olimpijakos propustio nekoliko prilika da na odmor ode i sa "plus 40"...

Statistika u tom trenutku - nevjerovatna.

Montepaski je imao šut iz igre ŠEST odsto (2/32), od toga 1/25 za dva i 1/7 za tri poena. Imali su gosti 11 izgubljenih lopti pride, udarene su im četiri "banane", nisu zabilježili nijednu asistenciju, a ukupni indeks korisnosti iznosio je MINUS 22!?

"Najbolji" strijelac bio je Zizis sa pomenuta tri poena, a tek oporavljeni Bo Mekejleb jedini sa indeksom većim od nule (plus jedan).

Isprva se ništa nije promijenilo ni u drugom poluvremenu. Tek u 25. minutu Sijeni je pošlo za rukom ono što većini timova uspije u prvih pet-šest minuta: da pređe granicu od deset postignutih poena - 55:11.

Do koša Kšištofa Lavrinoviča u 30. minutu (61:19), šut za dvojku pulena Simonea Pjaniđanija bio je za Ginisovu knjigu rekorda - 1/34.

Hvala bogu, Ivković je pružio šansu igračima koji obično imaju malu minutažu, pa Montepaski nije izgubio rekordnom razlikom (mada, ako se računaju mečevi Top 16 faze i dalje od toga, sigurno jeste).

Maksimalnih "plus 52" donio je Zoran Erceg u 35. minutu, kada je rezultat bio 77:25.

Najefikasniji kod Olimpijakosa bili su Mavrokefalides sa 15, odnosno Burusis sa 14 poena, uz 12 skokova. U strijelce se nije upisao jedino Pelekanos, a Ivković je samo Džamona Lukasa držao na parketu duže od 20 minuta.

Goste su "predvodili" Lavrinovič sa 12 i Malik Herston sa deset poena.

Da kompletna slika o utakmici bude još nadrealnija - za "crvene" zbog povrede leđa nije igrao Miloš Teodosić, startni plejmejker i najbolji evropski košarkaš za 2010. godinu!

Erceg je zabilježio deset poena i šest skokova za Olimpijakos, a Marko Jarić i Milovan Raković se utopili u agoniju Montepaskija.

OSTALI REZULTATI:

Kaha Laboral - Makabi 76:70
/Barać 17, 6sk, Bjelica nije igrao - Hendriks 16, 16sk, 4blk, Mačvan 2izg za 4min/

Barselona - Panatinaikos 83:82
/Navaro 13 - Dijamantidis 26, 4sk, Tepić 1ukr za 2min/

Real Madrid - Valensija 71:65
/Tomić 14, Veličković 2sk za 8min - De Kolo 15, Savanović 5, 3sk, 1as, 1ukr za 28min/

Drugi mečevi na programu su u četvrtak, ponovo na terenima bolje plasiranih ekipa u Top 16 fazi. Serije se igraju do tri pobjede.

U preostale tri utakmice trijumfovali su takođe domaći timovi - sve odreda španski.

Kaha Laboral dobila je Makabi lakše nego što se očekivalo (mnogi su smatrali da je favorit Makabi), ali su se zato Barselona i Real propisno namučili.

Aktuelni prvak Evrope slavio je pobjedu nad Panatinaikosom, tek pošto očajnički pokušaj Dimitrisa Dijamantidisa, uz zvuk sirene, nije došao ni do obruča.

Dijamantidis je 1,7 sekundi prije kraja pogodio oba slobodna bacanja (83:82), lopta je zbog nesportskog faula Sade pripala "zelenima", ali nije bilo vremena da se izradi bolja pozicija za šut.

Panatinaikos je početkom posljednje četvrtine vodio sa 64:59, da bi Barsa preokrenula serijom od 11:0. Perperoglu je u finišu dva puta smanjivao na poen razlike, ali je na drugoj strani Fran Vaskez bio nepogrešiv sa linije slobodnih bacanja (4/4).

Vaskez je potom odigrao odličnu odbranu na Nikolasu, Terens Moris pogodio oba bacanja (82:77), ali je Dijamantidis trojkom vratio nadu gostima. Poslije Lakovičevog polovičnog učinka sa linije penala, uslijedio je pomenuti nesportski faul i srećan kraj po Katalonce...

Valensija je u Madridu bila veoma blizu "brejka" i činilo se da će ga obezbijediti nadahnuti Francuz Nando De Kolo. Donio je svom timu minimalnu prednost (64:65), ali je majstorski uzvratio talentovani Nikola Mirotić.

De Kolo je zatim promašio 44 sekunde prije kraja, a Mirotić trojkom iz lijevog ćoška definitivno riješio pitanje pobjednika.

Nema dileme da je nova Realova zvijezda "rođena", a pitanje da li bi Novica Veličković na ljeto trebalo da promijeni sredinu iz dana u dan je sve opravdanije!

(MONDO, foto: FoNet/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC