• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lorbek: NLB je pomogla srpskoj košarci

Čelnici NLB Lige poručuju da je regionalno takmičenje mnogo značilo razvoju srpske košarke. Do sredine juna odluka o novom članu lige.

 Lorbek: NLB je pomogla srpskoj košarci Izvor: MONDO

Pijuckajući vrhunsko vino u holu ljubljanske gradske skupštine na prijemu kod gradonačelnika Zorana Jankovića, vrh regionalne NLB Lige (nekadašnje Goodyear ili jednostavno Jadranske), sumiralo je prethodnih deset godina njenog postojanja u jednu poruku: "Uspjeli smo".

Dok se iz Beograda čuju glasovi i puštaju signali da će se raditi na jačanju srpske lige, čelnici regionalnog takmičenja po tom pitanju su smireni i poručuju da su uvijek spremni na razgovore.

"Očekujemo i dalje podršku ovoj ligi. Mi pozdravljamo dolazak Dragana Đilasa na mjesto predsjednika Košarkaškog saveza Srbije, jer je to dobro za košarku, on je veliki zaljubljenik u ovaj sport. Iako su klubovi ti koji razgovaraju sa nacionalnim savezima, mi smo takođe spremni da sjednemo sa KSS. Ono što je ova regionalna liga pokazala svih prethodnih godina jeste da je potrebna", rekao je predsjednik NLB Lige Radovan Lorbek novinarima na prijemu kod gradonačelnika Ljubljane.

Lorbek je istakao da su srpski klubovi, ali i cjelokupna srpska košarka mnogo dobili učešćem u regionalnoj ligi.

"Klubovi su dobili jake utakmice, prohodnost u evropska takmičenja, a pogledajte i srpsku reprezentaciju. Osim Nenada Krstića, sastavljena je od igrača koji su stasavali, razvijali se i afirmisali baš kroz utakmice u NLB Ligi.Zato kažem da je srpska košarka dobila mnogo", podvukao je Lorbek.

On je istakao da je NLB Liga bazirana isključivo na sportskim kriterijumima i da je tako koncipirana da svim klubovima daje mogućnost da se probiju u vropska takmčenja.

"Srbija može da ima dva evroligaša, jednog učesnika Evrokupa i to sve kroz ovo takmičenje. Pa, kada bi Crna Gora mogla da ima evroligaša da nije ove lige? Evo sada ima priliku", dodao je Lorbek.

Direktor lige Roman Lisac u ponedjeljak je, dočekujuću učesnike završnog turnira NLB Lige, istakao da je regionalni format takmičenja uspio.

"Ova liga je potrebna ovom prostoru i oko toga više nema priče. U prethodnih 10 godina to smo pokazali", rekao je Lisac.

MAKABI NAJBLIŽI NLB LIGI

Sa njim se, naravno, saglasio i trener Zmago Sagadin, koji je i član Borda NLB Lige.

Da je NLB Liga sve interesantnija i za klubove koji nisu iz regiona ex-YU potvrđuje i želja izraelskog Makabija ili recimo turskog Efes Pilsena da budu dio regionalnog takmičenja.

Do sredine juna, kako nam je rekao član Borda lige Zmago Sagadin treba očekivati odluku o tome koji će se evropski klub priključiti ovom takmičenju, a najveće izglede ima Makabi.

"Imamo pet kandidata: Makabi, Efes Pilsen, makedonski MZT, Levski iz Bugarske i Beč. Sutra (srijeda) imamo Skupštinu lige na kojoj ćemo pregledati sva dokumenta i ponude zainteresovanih klubova. U ovom trenutku, najbliži učešću je Makabi, odnosno da izraelski klub dobije 'vajld kard'. To je sve još jedan dokaz da je ova liga uspješna", rekao je nekadašnji trener Olimpije i Crvene zvezde i jedan od začetnika ideje o regionalnoj ligi.

Upitan šta očekuje od završnog turnira jubilarnog, desetog izdanja NLB Lige, Sagadin je rekao da kao Slovenac i nekadašnji trener "zmajčeka", naravno, navija za Olimpiju, ali da prije svega želi da pobijedi košarka.

"Očekujem vrhunski turnir, jer igraju četiri kvalitetne ekipe. Sve je vrlo otvoreno i neizvjesno. Krka može da pobijedi Olimpiju, a Budućnost da savlada Partizan što je pokazala i u Beogradu. Ipak, svi priželjkuju finale Olimpija - Partizan", prognozirao je Sagadin.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković nekoliko desenija čeka da mu se ostvari davni san - da Olimpija bude prvak regiona (nekada je kao funkcioner ljubljanskog kluba poželio da bude šampion tadašnje Jugoslavije).

"Bio sam nekada potpredsjednik Olimpije i silno sam želio da budemo prvaci Jugoslavije. Ta želja mi se nije ostvarila u prethodnih 25 godina, ali, evo, sada je Olimpija domaćin završnog turnira NLB Lige i možda je vrijeme da se pokaže teorija velikih brojeva. Svom svojom dušom, svim svojim tijelom želim da se to ostvari. Ne zamjerite ostali, ali Olimpija će pobijediti!", rekao je Janković, na šta mu je direktor Partizana Dragan Todorić lakonski dobacio: "Čekaj da zaokružimo na 30 godina" (aludirajući na četvorogodišnju dominaciju crno-bijelih).

(Izvještač MONDA iz Ljubljane Predrag Vujić)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC