• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rakočević: I love basketball!

"Lijep je osjećaj osvojiti ovaj prestižan trofej, ali su svakako osećanja pomiješana", napisao je trostruki osvajač "Alfonso Ford" trofeja.

 Rakočević: I love basketball! Izvor: MONDO

Kultni košgeter evropske košarke Igor Rakočević dospio je na sedmo mjesto vječne liste strijelaca Evrolige, iako je od svih igrača iz Top 10 grupe odigrao najmanje sezona u Evroligi.

Rakoćević je sa prosjekom od 17,2 poena tokom sezone 2010/11, osvojio treću titulu "Alfonso Ford", koja pripada najboljem strijelcu Evrolige, a sa trenutnih 2.149 poena, popeo se iznad Luisa Skole (2.054), a ispod Tradžana Lengdona (2.178) na vječnoj listi strelaca.

Ipak, ovaj podvig je veći ukoliko se uzme u obzir podatak da je poslije jedne sezone sa Crvenom zvezdom u Evroligi i potom dve sa podgoričkom Budućnosti, Rakočević otišao u NBA tim Minesota Timbervulvs (2002/03), pa se vratio u Crvenu zvezdu (2003/04) i potom prešao u Pamesu iz Valensije (2004/05) i da za te tri sezone nije odigrao nijedan meč u Evroligi.

Tek prelaskom u Real Madrid (2005/06), potom u Taukeramiku, tj. sada Kahu Laboral (2006/09) i konačno Efes Pilsen (2009/?), Rakočević se vratio na evroligaški radar i to kako!?

U posljednjih pet sezona, tri puta je bio najbolji strijelac Evrolige i osvajač "Alfonso Ford" trofeja (2006/07, 2008/09 i 2010/11). U međuvremenu, odmjenjivali su ga Mark Saljers (Roan) i Linas Kleiza (Olimpijakos).

Od kada je 2004. godine uveden trofej "Alfonso Ford", nikome nije uspjelo da ga osvoji dva puta, a Rakočeviću... Eto tri! Prije njega, uzimali su ga Čarls Smit (Skavolini, 2004/05) i Dru Nikolas (Beneton, 2005/06).

"Šta mogu da kažem povodom trećeg 'Alfonso Ford' trofeja?", napisao je 33-godišnji Rakočević na svom internet portalu.

"Lijep je osjećaj osvojiti ovaj prestižan trofej, ali su svakako osjećanja pomiješana. U stvari, bitno se drugačije osjećam u poređenju sa moje dve prethodne nominacije za najboljeg strijelca", dodao je Rakočević i objasnio zašto:

"Prethodna dva puta, dobijao sam ovu nagradu sa Taukeramikom. Prvi put smo otišli na Fajnal-for, drugi put smo igrali finale Evrolige i bili jednu utakmicu od krajnjeg cilja. Osjećao sam se odlično, jer je tim imao izvanredne rezultate, fenomenalne...", sjetio se Rakočević vremena u Vitoriji i onda uporedio to sa dve neuspješne sezone u Evroligi sa Efes Pilsenom, bar na timskom planu.

"Ovog puta u Efesu, nismo se plasirali čak ni u četvrtfinale Evrolige. Stoga, moje zadovoljstvo ne može da bude potpuno, tačnije veoma me ljuti. Ove sezone smo pobjeđivali velike timove poput Panatinaikosa, CSKA Moskve, Montepaskija Sijene... Preciznije, od četiri učensika Fajnal-fora u Barseloni, pobijedili smo dva, a jedan nas je nadigrao u dramatičnom produžetku".

Rakočević je istakao da je "čuvena" utakmica protiv Reala iz Madrida u gostima bila razlog za to što se on i njegovi drugovi iz Istanbula nisu borili za plasman u Barselonu, na F4.

"Ta čuvena utakmica u Madridu, protiv Reala, koštala nas je mnogo. Malo je nedostajalo da dobijemo tu utakmicu, imali smo tri poena prednosti i posljednji napad. Na kraju, mogu da kažem da nismo imali previše sreće i da smo imali dobru sezonu u Evroligi", sumirao je utisak Rakočević, kojem najbolji strijelac Evrolige svih vremena Markus Braun bježi za 566 poena.

Ukoliko zadrži prosjek od 17 poena po utakmici, Rakočeviću će biti potrebno 34 duela u Evroligi da stigne i prestigne Brauna, koji trenutno radi kao igrač/trener u Žalgirisu. Dakle, nemoguće je očekivati da Igor to uradi naredne sezone, ali ako ga zdravlje posluži, a onda forma sigurno neće doći u pitanje, naš as mogao bi da se probije na prvo mjesto u sezoni 2012/13.

Najvećeg rivala svakako će imati u Huanu Karlosu Navaru iz Barselone, koji je trenutno drugi sa 2.640 bodova, a slijedi veteran i Rakočevićev klupski kolega Nikola Vujčić (2.444), pa dvojac iz CSKA Moskve, koji odlazi iz tog kluba na kraju sezone, Džej-Ar Holden (2.388) i Tradžan Lengdon (2.178), koje razdvaja as Barselone Jaka Lakovič (2.369).

Gledajući godine, svakako najveći favorit da naslijedi Markusa Brauna, ipak je Navaro, koji ima 30. Vujčić ima 32, koliko i Lakovič, Holden i Lengdon po 34, a Rakočević 33...

Rakočević se još jednom osvrnuo na sezonu 2010/11, u kojoj juriša na titulu prvaka u Turskoj.

"Nemojte me razumjeti pogrešno, srećan sam i veoma ponosan zbog toga što sam dio istorije Evrolige. Želim da se zahvalim svojim saigračima, treneru, klubu Efes Pilsen, navijačima, ali i svojoj ličnoj radnoj etici i istrajnosti organizacije zvana Evroliga. Šaljem im svima svoje najiskrenije riječi zahvalnosti", dodao je Rakočević, rođen 29. maja 1978. godine u Beogradu i za kraj potpisao cijelo otvoreno pismo riječima:

"See you in Barcelona. I love basketball".

Pisati o Igoru, a pored klupskih i individualnih titula u Jugoslaviji, Srbiji i Crnoj Gori, Španiji i Turskoj, ne pomenuti to da je sa reprezentacijom Jugoslavije dva puta osvajao zlato, prvo na EP 2001. godine u Turskoj, a potom i SP 2002. godine u Indijanapolisu, bilo bi nepravedno.

Igore, svaka čast!

(N. J. - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC