• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA: Šouvicki!

Bilo je 88:73 za Majami, sedam minuta prije kraja druge utakmice finala, kada je Dirk Novicki počeo da "ludi". Na kraju pobjeda Dalasa - 93:95!

 NBA: Šouvicki! Izvor: MONDO

Nije gotovo, dok nije gotovo!

Tu važnu lekciju očigledno nisu naučili košarkaši Majamija na svom putu ka instant tituli nakon stvaranja "Big 3" ekipe prošlog ljeta sa Dvejnom Vejdom, Lebronom Džejmsom i Krisom Bošom. Zato će sada morati da dobiju bar jednu, od naredne tri utakmice u Dalasu, ako ne žele da gledaju slavlje Mevsa pred svojim navijačima.

Ukratko – za one koji nisu mogli ili željeli da ostanu budni do petka u zoru – Majami je serijom 13:0 došao do prednosti od 88:73, svega sedam minuta i 15 sekundi prije kraja druge finalne utakmice NBA plej-ofa.

Košem Dirka Novickog 3,6 sekundi prije kraja, i to lijevom, povrijedjenom rukom, na kojoj mu je bandažiran srednji prst s pokidanim ligamentom u prvoj utakmici serije, Dalas je došao do vodjstva od 95:93. Kada se lopta odbila od obruč posle Vejdovog šuta za tri poena iz trka, završen je jedan od najvećih "kam-bekova" u istoriji finala plej-ofa.

Sada je rezultat 1:1, a Hit i Meveriks sele se u Dalas, gde će biti odigrane treća, četvrta i peta utakmica velikog finala. Prva je na programu u ponedjeljak u 2 časa poslije ponoći.

Na nevjerovatan način, smatrajući da je utakmica gotova 7:15 pre kraja, šampion iz 2006. godine počeo je sa ispucavanjima u finišu utakmice, šuteve su uzimali igrači iz drugog plana, do tog trenutka "vrele" zvijezde Vejd i Džejms su se hladile, a na drugoj strani Mevsi su marljivo sakupljali poene iz napada koji nisu trajali duže od 10, 12 sekundi, pa su očas posla stigli naizgled ogromnu prednost Majamija od 15 poena.

Kada je voda ušla domaćinima u uši, Džejms je pokušao sa dvije teške trojke preko ruke, Vejd potom i sam učinio isto, ali lopta za kaznu nije htjela u koš. Obojica su ispala iz ritma, Hit je izgubio momentum, a Dalas dobio priliku kakvu nije želio da propusti. Novicki je prosto razbio četu nemog Erika Spolstre u posljednjih nekoliko napada na utakmici, a 26 sekundi prije kraja, Spolstra je poslije trojke zaboravljenog Čalmersa iz ugla (93:93) odlučio da brani napad i – pogriješio.

Majami je imao faul na raspolaganju prije ulaska u bonus, cijela planeta znala je da će lopta do Novickog i samouvjerenost Spolstre u sposobnost Boša da zaustavi sjajnog Nemca išla je dotle, da Boš nije pravio ni faul "na zemlji", niti je bilo udvajanja, a Dirku ne treba reći dva puta. Okret ledjima ka košu, finta, lijevi ulaz, lagano polaganje ranjenom rukom i pobjeda.

Pobjeda, ostvarena sa devet posljednjih poena Dirka Novickog za Dalas na utakmici!



Bilo je to sasvim dovoljno za prvi poraz Majamija u ovogodišnjem plej-ofu pred svojim navijačima, koji obučeni u bijelo nisu mogli da vjeruju šta su vidjeli. Dalas je konačno uspio da dobije Hit u gostima, poslije nesrećne serije finala iz pomenute 2006. godine, kada su Mevsi poveli 2:0, a onda bili pregaženi od strane Vejda i sada već penzionisanog generala Šakila O'Nila – 2:4!

Novickom, koji je pogodio i trojku za vodjstvu Dalasa od 93:90, prije nego je Čalmers izjednačio, u drugom poluvremenu pomogli su do tog trenutka neprimjetni Džejson Teri sa 16 poena, bez pogodjene trojke, kao i vrijedni radnik Šon Merion, koji je poslije dosta problema u prvom poluvremenu, u posljednjoj četvrtini potpuno zaustavio "Kinga" Džejmsa, što je bio teži dio posla, a usput uspio da ubaci i 20 poena!

Vejd je bio vreo sve dok potcjenjivački nije gledao i prozivao Terija, nakon što je iz ugla, preko njegove ruke, a sve ispred klupe Dalasa, pogodio trojku za maksimalno vodjstvo Hita od 88:73. Bio je to početak kraja utakmice, s tim da Vejd nije ni sanjao da će kraj biti tužan za njega i saigrače. Nakon što je stigao do 36 poena, uz šut iz igre 13/17, MVP finala iz 2006. godine promašio je posljednja tri šuta iz igre na utakmici.

Ništa bolji u finišu nije bio ni Džejms, koji je utakmicu završio sa 20 poena (2/7 za tri), osam skokova i četiri asistencije. Opterećen čuvanjem Novickog, Boš je zabilježio 12 poena, uz osam skokova.

Predrag Stojaković proveo je na parketu pet minuta za Dalas i nije uputio šut ka košu.

Selimo se u Dalas, gdje je dvorana bila puna i ove noći i gdje su navijači burno proslavili pobjedu svojih miljenika prateći sve na velikom video bimu. Biće burno i bučno, Majami mora da dobije bar jednu utakmicu da bi se vratio na Floridu u opremi za igru, a ne civilki.

Pogledajte koš Novickog za pobjedu i pokušaj Vejda na našem web portalu www.mondo.rs.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC