• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trinkijeri ga tjerao sa terena, sad je MVP u ABA: Hrvatski biser blista u Beogradu, a učio je od kapitena Srbije!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Matej Rudan je napravio pravi potez dolaskom u Megu, ali je i u Bajernu mnogo naučio od Vladimira Lučića i Milana Mačvana.

 Matej Rudan MVP ABA lige Izvor: MN PRESS

Mega je krunisala sjajnu igru u posljednje vrijeme velikom pobjedom nad Cibonom 106:72, a na tom meču se posebno istakao nekadašnji biser tima iz Zagreba Matej Rudan. Postigao je 21 poen uz pet skokova i dvije asistencije, a uz to nije imao promašaj iz igre i upisao je indeks korisnosti 32. 

"Individualno priznanje nije toliko važno, najbitnije je da tim pobjeđuje. Priznanja svakako prijaju, potvrda su dobrog rada, ali to sve pada u vodu ako ekipa ne pobjeđuje. Mi smo sada u dobrom ritmu i značajno smo podigli formu. Vezali smo četiri trijumfa protiv ozbiljnih ekipa i evidentno je da rastemo kao tim. Cilj nam je da se igrački što više razvijamo, ali imamo i veliku želju da se plasiramo u plej-of što bi bio sjajan uspjeh", rekao je poslije dobijanja titule MVP-a kola u ABA ligi Matej Rudan. 

Rudan je kao jako mlad i talentovan igrač otišao u Bajern, gde nije baš najbolje kliknuo sa trenerom Andreom Trinkijerijem, pa je na kraju stigao u Megu prije dvije sezone.

"S obzirom da sam bio ubjedljivo najmlađi u ekipi, nisam dobio mnogo prilike da igram. Želio sam da promijenim sredinu i kada se pojavila opcija za dolazak u Megu, nijednog trenutka nisam razmišljao. To je najbolja moguća stvar koja može da se desi mladom igraču. Dovoljno je samo pogledati šta su igrajući u Megi od svojih karijera napravili Jokić, Micić, Luvavu, Jaramaz, Simonović, Jović, da ih sve ne nabrajam. To je dokaz da Mega definitivno ima najbolju moguću školu za mlade igrače", istakao je on.

Iz Cibone je u Minhen otišao sa 16 godina, a tamo je mogao da uči i od srpskih reprezentativaca Milana Mačvana i Vladimira Lučića. 

"To je vrhunski klub, jedan od najvećih na svijetu, istinski sportski brend. Tamo sam došao kao klinac i rano ušao u svijet profesionalaca, što mislim da će mi mnogo značiti. Imao sam sreću da sam dijelio svlačionicu sa izvanrednim igračima poput Mačvana, Radoševića, Lučića, Đedovića, Bartela… Mnogo sam im zahvalan, jer su me naučili mnogim životnim stvarima, poštovanju prema starijima, kako biti dobar saigrač i na pravi način me oblikovali kao čovjeka”, prisjetio se Rudan, a onda posebno istakao koliko cijeni nekadašnjeg kapitena Srbije Mačvana: 

"Oduševio me je koliko je dobra osoba. Imao sam samo 17 godina, a on je bio toliko strpljiv i davao mi je savjete svakodnevno. Trudio sam se da sve upijam, da stalno učim od njega. To su bili neki detalji, košarkaške finese, kako da se postaviš u određenoj situaciji, kako da iznudiš faul… Isti je slučaj bio sa Vladimirom Lučićem, Leonom Radoševićem i Nihatom Đedovićem", objašnjava Rudan.

Sada on u Beogradu nastavlja karijeru, a košarka mu je bila suđena. Iako je kao mali više volio vaterpolo i trenirao ga, mama i tata su igrali košarku i taj gen je presudio.

"Otac i majka su igrali košarku. Moja mama je Gordana Rudan i ona je sa Splitom bila prvakinja Hrvatske, igrala je i Evroligu. Ipak, dok sam bio mali draži sport mi je bio vaterpolo. Trenirao sam uporedo košarku i vaterpolo do svoje 12. godine. Ali, kada je sve to postalo isuviše naporno morao sam da napravim izbor i to je bila košarka, jer sam ipak bio bolji košarkaš nego vaterpolista", otkrio je Rudan.

Sada kao i svi mladi igrači u Megi on sanja o odlasku u NBA, ali to je još daleko. Sada je na njemu da radi, trudi se i napreduje. 

"Trudim se da ne razmišljam previše unaprijed. Fokusiram se samo na prvu narednu utakmicu, da igram dobro i što više pomognem timu. Mislim da treniramo više od ostalih ekipa i to je sjajna stvar, jer to doprinosi našem napretku koji je vidljiv. Imamo sjajnu hemiju u ekipi, mlada smo ekipa i pokušaćemo to da iskoristimo na najbolji mogući način i ostvarimo što bolje rezultate. Naredni meč nam je protiv Partizana, koji ima fantastičan tim. Sa nestrpljenjem očekujemo taj duel. Nadam se da će hala sportova 'Ranko Žeravica' biti puna, da će publika uživati i da ćemo odigrati dobru utakmicu", zaključio je Rudan.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC