• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Duda Ivković: Gdje nestaju toliki talenti?

Predavanjem stratega Olimpijakosa i selektora Srbije počeo dvodnevni međunarodni trenerski seminar "Basketball Clinic Belgrade" u dvorani Šumice.

 Duda Ivković: Gdje nestaju toliki talenti? Izvor: MONDO

Deseta trenerska klinika u Beogradu, ove godine je dovela najbolje i najtrofejnije srpske trenere - Dušana Ivkovića, Željka Obradovića, Svetislava Pešića i Duška Vujoševića.

Prethodnih godina su na ovom seminaru gostovali i eminentni treneri iz NBA lige i Evrope, ali je odlučeno da jubilarni skup prođe u znaku stručnjaka kojima se ponosi naša zemlja.

Ivkoviću je pripala čast da svojim predavanjem otvori seminar, a tema je bila "Analiza trenutnog stanja u srpskoj košarci i sistem vježbi za unaprijeđenje igre".

Prije nego što je prešao na pokazne vježbe, sa najboljim juniorima beogradskih klubova kao demonstratorima, selektor se osvrnuo na aktuelne probleme "kraljice igara" u Srbiji.

Počeo je konstatacijom da jako malo naših igrača ima ulogu lidera u svojim ekipama - Igor Rakočević, Miloš Teodosić i Duško Savanović.

Novi krilni centar Efesa po mnogo čemu je specifičan u pomenutom triju.

"Savanović nije bio pod pritiskom određenih faktora, već je prošao normalan razvojni put, preko Železnika, Čačka, Rusije i tako dalje. Sada je Efes za njega platio enormno obeštećenje - oko milion i po evra - ne bi li se plasirao na Fajnal for Evrolige, koji se 2012. održava u Istanbulu".

Ivković smatra da veliki košarkaški talenat naše nacije "nije mogao da se izgubi" i da zato moramo da se pozabavimo razlozima "nestajanja" mnogih perspektivnih košarkaša.

"Na Evropskom prvenstvu 2007, naš eminentni trener Boža Maljković, priča mi o centrima kao što su Rađa i Divac i kaže 'svi su oni bili dobri, ali ovaj će sigurno da bude bolji' - Dejan Musli (član Kahe Laboral - prim. aut). Sada se pitamo mi, treneri, šta se dogodilo sa tim momkom, pa on prošle sezone skoro da uopšte nije igrao".

Kao još svježiji primjer, Ivković je pomenuo Nenada Miljenovića. Taj plejmejker nedavno je prešao iz FMP Železnika u Partizan, ali je prethodno mjesecima bio u nemilosti "pantera", sa kojima nije htio da potpiše profesionalni ugovor.

Miljenović je na juniorskom Fajnal ejtu Evrolige 2009. proglašen najvećim evropskim talentom, a Ivković je podsjetio da je bilo i prognoza po kojima će Miljenović igrati za Srbiju na OI u Londonu 2012, što je trofejni trener još tada odbacio kao besmislicu.

"On sada ima 18 godina i trebalo bi da bude već zreo igrač. Pitam se da li je on u međuvremenu trenirao i normalno se razvijao, ili je više razmišljao da li da potpiše za FMP ili da pređe u neki drugi klub? Da li je pritisak morao da bude baš toliki i šta se tu događa".

Pravi problemi, smatra Ivković, nastaju u kadetskom uzrastu, kada se mladići prvi put okupljaju u reprezentaciji.

"Tada startuje mašinerija, koju čine skauti i menadžeri u sprezi sa roditeljima i samim igračima. Gdje su tu treneri, koji bi trebalo da održe kontinuitet rada od 16. do 18. godine? Baš tada, kada igrači moraju najviše da rade, oni očigledno ne prate tu liniju razvoja, dolazi do stravičnog pada, talenti se gube i ne stižu tamo gdje se očekuje".

Ivković je svjestan da okolnosti nisu onakve kakve su bile prije 35 godina, kada je on trenirao mlade.

"Mlad igrač se po prirodi stvari više vezuje za ličnost trenera, nego za menadžera i neka obećanja. Mislim da smo se mi sa svojim autoritetom tu negdje izgubili i da danas nemamo trenere koji će da ubijede igrače da rade i da ne budu pod pritiskom menadžera i roditelja".

"Na moje treninge nikada nije ušao nijedan roditelj, pa mislim da ne treba ni na vaše", poručio je Ivković kolegama kojih je bilo iz svih krajeva Srbije, ali i Rusije, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Španije, Irana, Kuvajta...

Dušan Ivković pomenuo je juniorsku ligu Srbije kao pozitivnu tekovinu njegovog rada u KSS, prije odlaska u Olimpijakos.

Najviše žali što prije dve godine nije bilo volje da se svi najbolji klubovi okupe u nacionalnoj ligi - koja bi potom postala članica Uleba - već su odlučili da gro sezone i dalje provedu igrajući NLB ligu.

"Ko zna kada će nam se opet pružiti takva šansa".

Seminar je svečano otvorio potpredsjednik KSS Dejan Bodiroga, a prisutni su bili i njegov kolega Dejan Tomašević, kao i novi generalni sekretar Saveza Andrija Kleut.

(I. B. - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC